SEC’in spot Bitcoin ETF’lerinin onaylaması ne anlama geliyor?

Bitcoin ETF

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) spot Bitcoin ETF’lerine onay verdiğini açıkladı. Uzun süredir beklenen bu onayın ardından Bitcoin yükselişe geçerek 47.000 dolar seviyesinin üzerine tırmandı.

Kripto para piyasalarında uzun süredir beklenen karar geldi. SEC, spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) onay verdiğini açıkladı.

Bitcoin ETF’lerin onaylanması ne anlama geliyor?

Verilen onayla temel varlık olarak Bitcoin tutan bu fonlar artık ulusal borsalarda işlem görmeye başlayabilecek.


Gensler’in açıklamasında SEC’in bugüne kadar 20 benzer başvuruyu reddettiğini ancak Temyiz Mahkemesi’nin Grayscale kararını Komisyon’a geri gönderdiğini belirtti. Gensler değişen koşullarda ilerlemenin en sürdürülebilir yolunun fonlara onay vermek olduğunu ifade etti.

Fon girişi beklentisi

Söz konusu ETF’lere onay verilmesiyle kripto para piyasasına kurumsal ilginin artması bekleniyor. Spot Bitcoin ETF’si için başvuruda bulunan ilk finans şirketlerinden biri olan VanEck’in CEO’su Jan van Eck onayın gelmesiyle ilk çeyrekte Bitcoin temelli ürünlere 2.4 milyar dolarlık bir akış olmasını beklediğini belirtmişti. Spot Bitcoin ETF’lerinin borsalarda işlem görmeye başlamasıyla bu beklentinin ne kadar gerçekçi olup olmadığı daha net ortaya çıkacak.

ETF’lere ilk gün girecek olan paranın miktarı sorgulanırken, rekor ise 2.1 milyar dolar ile BlackRock’ın iklim değişikliği konusundaki şirketlere yatırım yapan bir fonunda bulunuyor. 2021 yılında işleme açılan ProShares vadeli Bitcoin ETF’inde ise rakam 567 milyon dolardı.

Bitcoin (BTC) nasıl tepki verdi?

bitcoin btc usd

Bugün spot Bitcoin ETF onayının gelmesine yönelik halihazırda güçlü bir beklenti vardı. Kararın açıklanmasından önce Bitcoin 45.700 dolar civarında seyrediyordu. Bitcoin (BTC USD) kripto para birimi yüzde 6,01 artışla 47.398,5 dolar seviyesine yükseldi.

Dün SEC hesabının ele geçirilmesinin ardından yayımlanan sahte açıklamanın etkisiyle Bitcoin 46.000 doların altına gerilemişti.

Bitcoin ETF onayı sonrası etkiler: En çok hangi altcoin’ler yükseldi?

  • Ethereum Name Service (ENS), son 24 saatte %50 değer artışıyla 23 dolara kadar yükselirken ilk 100’de en çok yükselen kripto para oldu.
  • Ethereum’dan hard fork ile ayrılarak geliştirilen Ethereum Classic (ETC), bugün önemli bir yükseliş ivmesi yakalarken ilk 100’de en çok yükselen ikinci kripto para oldu.
  • SUI, bugün %32 değer artışıyla 1 dolar seviyesine yükselirken ilk 100’de en çok yükselen 3. kripto para birimi konumunda.
  • Bitcoin (BTC) yüzde 6,01 oranında değer kazandığını ve $47.398,5 seviyesinden işlem gördü.
  • Ethereum (ETH) ise 12,39% artış ile $2.650,20 seviyesinden işlem gördü.

Bitcoin ve Ethereum kripto piyasasındaki kazançlara öncülük ederken toplam değer 1,77 trilyon dolara ulaştı

bitcoin etf ethereum

Kripto para piyasası, Bitcoin ve Ethereum’un başı çektiği kayda değer bir yükseliş yaşadı. Bitcoin’in fiyatı 46.313 $’a yükselerek günlük %0,71 ve haftalık %7,17’lik bir artış gösterdi. Benzer şekilde Ethereum’un değeri de 2.606$’a yükselerek günlük %0,67 ve haftalık %16,29’luk önemli bir artış kaydetti.

Diğer büyük kripto para birimlerinde de olumlu hareketler görüldü. BNB, XRP, Cardano ve Dogecoin, piyasanın yükseliş hissiyatına katkıda bulunan kazançlar elde etti. Solana, haftalık bazda daha mütevazı bir ilerleme kaydederken, %0,22 oranında artış gösterdi. Ayrıca, Polkadot ve Shiba Inu sırasıyla %6,27 ve %4,33’lük haftalık artışlar kaydetti. Polygon bugün %10,15’lik önemli bir artışla öne çıktı.

Genel kripto piyasası kapitalizasyonu, önceki rakamlara göre %3,7’lik bir artışla 1,77T $ ile yeni bir dönüm noktasına ulaştı. Piyasa değerindeki bu artış, son 24 saat içinde toplam 112,21 milyar dolarlık piyasa hacmiyle destekleniyor.

Genel yükseliş trendine rağmen, kazançlarda payı olmayan bazı kripto para birimleri de vardı. Bonk, Lido DAO, Bitget Token, Stacks ve UNUS SED LEO günün en çok kaybedenleri arasında yer aldı ve her biri kendi fiyatlarında bir düşüş trendi yaşadı.

Litecoin yüzde 12 seviyesinde yükseldi

Litecoin

Perşembe günü Litecoin, Investing.com Index üzerinde 12,10% oranında değer kazanarak $73,645 seviyesinden işlem gördü. Bu 30 Haziran 2023 tarihinden beri görülen en büyük bir günlük artış.

Bu hareketle beraber Litecoin piyasa değeri $5,409B olurken toplam kripto para piyasalarındaki değerinin oranı 0,30% oldu. Litecoin kripto parasına ait en yüksek piyasa değeri $25,609B olarak belirlendi. Litecoin, geçtiğimiz 24 saat içinde $69,552 ile $73,650 seviyeleri arasında işlem gördü.


XRP yüzde 11 oranında yükseldi

xrp ripple

XRP, yüzde 10,83 oranında değer kazanarak $0,61369 seviyesinden işlem gördü. Bu 13 Temmuz 2023 tarihinden beri görülen en büyük bir günlük artış.

Bu hareketle beraber XRP piyasa değeri $33,13469B olurken toplam kripto para piyasalarındaki değerinin oranı 1,84% oldu. XRP kripto parasına ait en yüksek piyasa değeri $83,44071B olarak belirlendi.

Sıra spot Ethereum ETF’sinde mi?

Bitcoin ETF’lerine onay gelmesinin ardından piyasada spot Ethereum ETF’lerinin yolunun açıldığına dair beklentiler güçlendi. Bu sebeple Ethereum gece saatlerinde 2.500 doları aştı. Piyasa değeri bakımından en büyük ikinci kripto para olan Ethereum’daki günlük yükseliş yüzde 8’i buldu.

Elon Musk, Bitcoin ETF hakkında konuştu

elon musk bitcoin etf

Kripto para birimleri üzerine bir Twitter Spaces etkinliği düzenleyen Elon Musk ve Cathie Wood, Bitcoin Spot EFT’lerin SEC tarafından onaylanmasının ardından Bitcoin hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Etkinlikte CEO Cathie Wood, Elon Musk’a BTC’nin X altyapısında kullanılıp kullanılmayacağını sordu.

Elon Musk, Bitcoin’i X üzerinde kullanma fikrine açık olduğunu ancak BTC hakkında günlük yaşamda çok az düşündüğünü belirtti. Musk’ın bu açıklaması, ilk kez değil; daha önce de kripto paralar hakkında benzer açıklamalar yapmıştı.

Daha önce kripto para teknolojisi konusunda çok az düşündüğünü bildiren Musk, şirketi Tesla’nın geçtiğimiz yıllarda BTC ile elektrikli otomobil satışı yapmasıyla gündeme gelmişti. Ancak Musk, çevresel endişeleri bahane ederek bu satışları durdurmuştu.

Öte yandan Musk’ın etkinliğine katılan Wood, sıkı bir BTC boğası olarak tanınıyor. Wood’un CEO’su olduğu Ark Invest’in Bitcoin Spot ETF başvurusu bugün SEC tarafından onaylandı.

Kripto para piyasasının son dönemde yaşadığı önemli başarıdan sonra düzenlenen bu Twitter Spaces etkinliği, sektördeki gelişmeler hakkında önemli ipuçları verdi. Elon Musk ve Cathie Wood gibi kripto dünyasının önemli isimlerinin fikirlerini takip etmek, sektör hakkında önemli bilgiler edinmek anlamına geliyor.

Borsa Yatırım Fonunun onaylanması Bitcoin’in değerini kısa vadede 60.000 $’a çıkarabilir

Kripto paraların sadık bir destekçisi ve deVere Group İcra Kurulu Başkanı Nigel Green, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun Çarşamba günü 11 spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonunu onaylamasının Bitcoin’in değerinde bir artışa neden olacağını ve potansiyel olarak Mart 2024 sonunda 60.000 $’a ulaşacağını tahmin ediyor.

Green, “Dünyanın en büyük ekonomisinin mali gözetim otoritesinin onayı, Bitcoin ve daha geniş dijital para piyasası için önemli bir kilometre taşını işaret ediyor ve fiyatlarda kısa vadeli bir düşüş olasılığına rağmen zaman içinde değerlerini artırması muhtemel” dedi.

İyimser kısa vadeli bakış açısı için 5 faktör

Green, iyimser kısa vadeli bakış açısı için beş faktör belirledi:

  1. İlk olarak, finans kurumlarının onayından bahsetti. “Bitcoin Borsa Yatırım Fonlarının onaylanması, dijital para biriminin finans kurumları tarafından güçlü bir şekilde onaylanması anlamına geliyor ve yüksek riskli ve istikrarsız bir yatırım olarak algılanmasından uzaklaştığını gösteriyor” dedi.
  2. İkinci olarak, yatırımlarda beklenen artışı ele aldı. Green, “Bitcoin’in değerinde öngörülen artışın temel itici güçlerinden biri, Borsa Yatırım Fonlarının onaylanmasının ardından piyasaya girmesi beklenen önemli yatırımlardır” dedi.
  3. Üçüncü olarak, yatırım kolaylığı ve piyasa akışkanlığı hakkında konuştu. “Bitcoin Borsa Yatırım Fonları daha geniş bir yatırımcı kitlesinin dijital para piyasasına girmesini kolaylaştırıyor” dedi.
  4. Dördüncü olarak, piyasa asimilasyonuna ve düzenleyici şeffaflığa atıfta bulundu. Green, “Düzenleyici belirsizlikler azaldıkça, artan sayıda kurumsal ve bireysel yatırımcı muhtemelen dijital para piyasasına güvenle yatırım yapacak ve Bitcoin’in meşruiyetini daha da tesis edecektir” dedi.
  5. Beşinci olarak Green, artan uluslararası ka^wbulü tartıştı. Green sözlerine şöyle devam etti: “Başka ülkeler de düzenlenmiş Bitcoin Borsa Yatırım Fonlarını tanıdıkça, dijital para biriminin daha geniş bir uluslararası kabul görmesi, daha fazla yatırımcı çekmesi ve potansiyel olarak değerini yeni zirvelere taşıması bekleniyor.”

“Yatırımcıların heyecan dalgasıyla Bitcoin’in bu çeyrekte 60.000 $’a ulaşması ve yıl boyunca yükselmeye devam etmesi şaşırtıcı olmayacaktır.”

Bitcoin Halving (yarılanması) nedir? Kripto para piyasasını nasıl etkiler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.