Öğretmenler ülke genelinde iş bıraktı: Nedeni can güvenliği

Öğretmenler iş bıraktı

İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde bir özel okulda müdür olarak görev yapan İbrahim Oktugan’ın bir öğrencisi tarafından silahla vurularak öldürülmesinin ardından eğitim sendikaları bugün ülke genelinde iş bıraktı.

Meslektaşlarının öldürülmesini protesto eden öğretmenler şiddet olaylarına karşı önlem alınması talebiyle 81 ilde protestolar düzenledi.

Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde bir araya gelen eğitimciler, Meclis binasına, İstanbul da dahil diğer illerde ise il milli eğitim müdürlüklerine yürüdüler.


Eylemlere Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen), Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş), Hürriyetçi Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası (Hürriyetçi Eğitim-Sen), Anadolu Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Sendikası (Anadolu Eğitim-Sen) ile Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası katıldı.

Çok sayıda velinin öğrencilerini okullara göndermediği, bu nedenle de okulların boş kaldığı bildirildi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise Perşembe günü dört eğitim sendikasıyla bir araya geldi. Görüşmenin ardından Eğitim-Bir-Sen ve Türk Eğitim-Sen genel başkanlarıyla basın toplantısında konuşan Tekin, öğretmenlere şiddetle ilgili yasal düzenlemenin önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulacağını söyledi.

’74 yaşındaki emekli bir öğretmen bu yaşta neden hala çalışmak zorunda?’

Eğitim Sen Genel Sekreteri Zülküf Güneş sosyal medya hesabında paylaştığı mesajda, öldürülen 74 yaşındaki Oktugan’ın 40 yıl boyunca MEB’de öğretmenlik yaptığını hatırlattı ve “Siz cevap veremeseniz de biz tekrar soruyoruz: 40 yıl MEB’de öğretmenlik yapmış, 74 yaşındaki emekli bir öğretmen bu yaşta neden hala çalışmak zorunda kalıyor?” diye sordu.

Eğitim-Bir-Sen paylaştığı mesajında “Eğitim çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını önleyecek ve hukuki koruma sağlayacak yasal bir düzenleme yapılsın” ifadelerini kullandı.


öğretmenler

Güvenlik önlemleri nasıl artırılmalı?

BBC Türkçe‘nin konuştuğu Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Barış Uluocak, İstanbul’daki eyleme on binlerce öğretmenin katıldığını söyledi.

Uluocak, taleplerinin şiddete karşı önlem alınması, öğretmenlerin itibarının ve sosyo ekonomik koşullarının düzeltilmesi olduğunu söyledi.

Meslektaşlarının öldürülmesinin, eğitimcilerin sorunları açısından bir kabarma ve isyan noktası haline geldiğini belirten Uluocak, “Öğretmene yönelik şiddet sistematik bir hale geldi. Yakın zamanda okullarda bıçaklanan, tekmelenen, yumruklanan meslektaşlarımız oldu” dedi.

Şubat ayında Batman’da bir erkek öğretmen tartıştığı öğrencisi tarafından bıçaklanmıştı. Nisan ayı sonunda ise İstanbul Sarıyer’de bir kadın öğretmen, bir öğrenci velisi tarafından yumruklanmıştı.

Uluocak güvenlik önlemleriyle ilgili taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • “Okullarda öğretmenlerin maruz kaldıkları şiddete karşı ağır yaptırımların olduğu bir şiddet yasasına ihtiyaç var.
  • “Eğitime yeterince bütçe ayrılmadığı için, okulların güvenlik önlemleri, güvenlikle alakası olmayan yardımcı personel tarafından karşılanıyor. Okullarda güvenlik personellerinden bahsetmek mümkün değil.
  • “Prosedürdeki güvenlik önlemleri de çoğu zaman uygulanmıyor. İçeri girişlerin kayıt altına alınması, yaka kartı takılması, misafirlerin okul içerisinde istedikleri gibi dolaşmaması klasik güvenlik prosedürleri de çoğu zaman uygulanmıyor.
  • “Bu prosedürlerin uygulanması ve eğitime yönelik bütçenin artırılması gerekiyor. Temizlikten güvenliğe kadar bütün ihtiyaçların sağlanması için eğitime ayrılan bütçenin ciddi bir biçimde artırılması gerekiyor.”

Sosyal medyada gündemin birinci sırasında!


Sosyal medya platformu (Twitter) X’te #ÖğretmenTekYürek etiketi trendlerde birinci sıraya oturdu. İşte o paylaşımlardan bazıları:

 

Hukuk mesleklerine giriş sınavı yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlandı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.