Kapıda vize uygulaması Ege turizmini olumsuz etkiliyor

Kapıda vize

Kapıda vize uygulaması ile Yunan adalarına gitmenin kolaylaşması Ege’de turizm sektörünü olumsuz etkiledi. Artan girdi maliyetleri ve döviz kurunun baskılanması sonucu artan maliyetlerden sonra yerli turistler de tatil için Ege kıyılarını değil Yunan adalarını tercih ettiler.

Türkiye’den Ege Denizi’ndeki Yunan adalarına kapı vizesi ile geçiş uygulaması Ege kıyılarında turizm sektörünü vurdu. Geçtiğimiz Mart ayında başlayan uygulama ile Yunan adalarına gitmenin daha da kolaylaşması sayesinde vatandaşlar bayram tatilinde rotayı bu adalara kırdılar. 9 günlük bayram tatilinde 50 binin üzerinde Türk’ün Yunan adalarına gittiği kaydedildi. Yunan adalarına doğru artan akışın bölge turizmini kötü etkilediğini belirten sektör temsilcileri, yaz sezonu boyunca kendilerini zorlu bir sürecin beklediğini aktardılar.

Kurban Bayramı tatilinde doluluklarının beklentinin altında kaldığını belirten Peninsula Tour Genel Müdürü Fahrettin Çiçek, Kurban Bayramı tatilinin yüksek sezona denk gelmesine rağmen Ramazan Bayramı’nın altında kaldığının altını çizerek, “İç pazarda beklediğimiz hareketliliği yakalayamadık. Yunan adaları çok ciddi sayıda Türk turist ağırlayınca, bizim kıyılarımıza yönelik iç talep olumsuz etkilendi. Türkiye’de artan maliyetler ve kurun baskılanması nedeniyle Yunan adalarına ilgi yaz boyunca devam edecek. Ege kıyaları ile Yunan adaları arasında fiyatlar açısından ciddi bir fark var. Vatandaşlarımız doğal olarak daha ucuz kalan Yunanistan’ı tercih ediyor” dedi.


“Kapıda vize uygulaması iç turizmi olumsuz etkiliyor”

Marmaris’te sezona iyi başladıklarını ve merkezdeki tesislerin yüzde 100 doluluğu yakaladığını ifade eden Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Deliveli, bunun yabancı turistlerden kaynaklandığını dile getirdi. Deliveli, “İç pazarda yaşadığımız kaybı dış pazarla kapatabildik. Marmaris merkez olarak olumsuzluk yaşamasak da köylerimiz Selimiye, Bozburun ve Söğüt beklentinin altında kaldı. Orada bulunan butik oteller beklenen dolulukları yakalayamadı. Bayramdan sonraki yüksek sezon diye tanımladığımız Temmuz, Ağustos aylarındaki satışlar da yavaş ama dolacağına inanıyorum” diye konuştu.


Yunan adalarına kapıda vize uygulamasına Marmaris’ten de yüksek bir talep olduğunu aktaran Deliveli, “Bayramın birinci ve ikinci günü Rodos’ta kapı memurları yoğun başvurulardan ötürü kota koymak zorunda kaldılar. Türkiye’deki maliyetlerin artışı, baskılanan kur ve kapıda vize ile yurtdışının daha da cazip hale gelmesi iç turizmi olumsuz yönde ekiliyor. Her ne kadar dolu bir bayram geçirmiş de olsak otellerin bu seneki problemi doluluk değil karlılıktı. Fiyat fayda bakımımdan elimiz güçlü bir ülkeyken şu an zayıfladık” dedi.


Haberin devamı: Ekonomim

Yunanistan Altın Vize (Golden Visa) yatırım miktarı değişti


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.