Türkiye gri listeden çıktı! Ekonomi ve BIST100 hisseleri nasıl etkilenir?

Türkiye gri listeden

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X hesabından ‘Başardık’ yazısı ve Türk bayrağı emojisi paylaştı.

Türkiye, Ekim 2021’den bu yana dahil olduğu gri listeden çıkarıldı! Dönüm noktası niteliğindeki karar, borsayı nasıl etkileyebilir?

Singapur’da düzenlenen Mali Eylem Görev Gücü (FATF) genel kurulu 23-28 Haziran’da gerçekleşti. Türkiye’nin ise 27-28 Haziran tarihlerinde verilecek karar ile gri listeden çıkarılmasına karar verildi. Peki gri liste nedir? Çıkarılmamızla birlikte borsa nasıl etkilenir? En fazla hangi hisseler etkilenir?


Gri Liste Nedir?

Gri Liste, 1989 yılında suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının finansmanının önlenmesi amacıyla, OECD tarafından kurulan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından ülkelerin kara para aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile mücadelede eksiklikleri olduğu kanaatine varılması halinde; ilgili eksiklikleri iyileştirici aksiyonlar alarak gidereceğini taahhüt eden ülkelerin alındığı kategoridir.

Bir ülke için Gri Listede olmanın dezavantajları neler?

Gri listeye alınan ülkeler; yabancı yatırım çekme sürecinde uluslararası otoriteler, kredi kuruluşları ve yatırımcılar nezdinde itibar kaybına uğramaktadır.

Bu durum, ihracat ve ithalat ağı yüksek olan şirketlerin çeşitli yaptırımlarla ve ek yükümlülüklerle (detaylı durum tespit çalışmaları, denetim, sıkılaştırıcı tedbirler vb.) karşılaşması sonucu pazar paylarının daralmasına sebebiyet verebilir.

Özellikle yabancı yatırımcının yavaş yavaş gündeme oturmaya başladığı Borsa İstanbul piyasası için gri listeden çıkmamız ayrı bir önem taşıyor.

Gri Listeden çıktık, peki şimdi ne olacak? Borsa ve Hisseler Nasıl Etkilenecek?

Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasıyla beraber ortodoks politikalara geçiş süreciyle gelen yabancı yatırımcıların ülkemize sermaye akışlarında ivmelenme görmemiz mümkün olabilir.

İhracat ve ithalat ağı yüksek olan şirketlerin çeşitli yaptırımlarla ve ek yükümlülüklerle (detaylı durum tespit çalışmaları, denetim, sıkılaştırıcı tedbirler vb.) karşılaşması sonucu pazar paylarının daralmasına sebebiyet veren unsurlar ortadan kalkabilir.

Gri Liste Neden Önemli?

Gri listeye alınan ülkeler; yabancı yatırım çekme sürecinde uluslararası otoriteler, kredi kuruluşları ve yatırımcılar nezdinde itibar kaybına uğramaktadır. Gri listeden çıkmamızla beraber Moody’s, S&P ve Fitch gibi yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımlarına devam etmesi beklenebilir.

Gri listede olan ülkeler, ihracat ve ithalat ağı yüksek olan şirketlerin çeşitli yaptırımlarla ve ek yükümlülüklerle (detaylı durum tespit çalışmaları, denetim, sıkılaştırıcı tedbirler vb.) karşılaşması sonucu pazar paylarının daralmasına sebebiyet verebilir. Gri listeden çıkmamız ile beraber ihracatçı ve ithalatçı şirketlerin önünde olan birtakım engeller ortadan kalkabilir.

Peki Hangi Hisselerde Hareket Görebiliriz?

Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasıyla beraber ortodoks politikalara geçiş süreciyle gelen yabancı yatırımcıların ülkemize sermaye akışlarında ivmelenme görmemiz mümkün olabilir.

İhracat ve ithalat ağı yüksek olan şirketlerin çeşitli yaptırımlarla ve ek yükümlülüklerle (detaylı durum tespit çalışmaları, denetim, sıkılaştırıcı tedbirler vb.) karşılaşması sonucu pazar paylarının daralmasına sebebiyet veren unsurlar ortadan kalkabilir.

Gri listeden çıkmamızla birlikte yabancı fonların gözdesi haline gelen hisselere olan ilgi ivmelenerek artabilir.


Bu bilgiler ışığında ihracatçı ve yabancı sermaye girişinin Ocak-Mayıs döneminde yüksek olduğu BIST 100 şirketleri:

Ford Otosan (FROTO)
Ocak-Mayıs Net Alım : 693,8 milyon TL

Tav Havalimanları (TAVHL)
Ocak-Mayıs Net Alım : 2,08 milyar TL

Otokar Otomotiv (OTKAR)
Ocak-Mayıs Net Alım : 265,4 milyon TL

Coca Cola İçecek (CCOLA)
Ocak-Mayıs Net Alım : 1,67 milyar TL

Vestel Beyaz Eşya (VESBE)
Ocak-Mayıs Net Alım : 859,5 milyon TL

Sabancı Holding (SAHOL)
Ocak-Mayıs Net Alım : 4,06 milyar TL

Oyak Çimento (OYAKC)
Ocak-Mayıs Net Alım : 295,2 milyon TL

Aselsan Elektronik (ASELS)
Ocak-Mayıs Net Alım : 961,4 milyon TL

Kardemir Karabük Demir-Çelik (KRDMD)
Ocak-Mayıs Net Alım : 566,8 milyon TL

Kocaer Demir-Çelik (KCAER)
Ocak-Mayıs Net Alım : 218,1 milyon TL

CDS kredi riskinin düşmesiyle kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye için not artırımına gidebilir

Yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye için not artırımını destekleyici unsur olmasından kaynaklı Bankalarda hareket görünebilir. Not artırımıyla beraber kredi risk priminin (CDS) düşmesi bankaların borçlanma maliyetinde iyileşmeye yol açacaktır.


Hem bankalar tarafına hem de ihracatçı şirketlere gelebilecek alımlar genel olarak borsayı pozitif şekilde etkileyebilir.

Altın yatırımı hangi dönemlerde yapılır?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.