OpenAI’nin yeni arama motoru SearchGPT duyuruldu. Gerçek zamanlı bilgi erişimi, özetler ve görsel yanıtlar sunuyor.
SearchGPT, internet üzerindeki bilgilere gerçek zamanlı erişim sağlayan bir arama motoru. Ancak diğer arama motorlarından farklı olarak, sadece linkler vermekle kalmıyor, aynı zamanda bulduğu bilgileri özetleyip anlamlandırıyor.
Örneğin, müzik festivalleri hakkında arama yaptığınızda, size kısa açıklamalar ve etkinliklerin detaylarıyla birlikte bağlantılar sunuyor. Örneğin, Domates ekimi hakkında bilgi istiyorsunuz. SearchGPT, size ekim zamanlarını ve farklı domates çeşitlerini açıklıyor.
SearchGPT Arama Motoru özellikleri:
- Gerçek zamanlı bilgi erişimi: SearchGPT, kullanıcıların internet üzerindeki bilgilere anında erişmesini sağlıyor.
- Özetleme ve kaynak bağlantıları: Arama sonuçlarını özetleyerek kullanıcıya sunuyor ve kaynak bağlantılarıyla destekliyor.
- Görsel yanıtlar: Görsel yanıtlar özelliği ile daha etkileşimli ve görsel açıdan zengin arama sonuçları sağlıyor.
Test aşamasında
Şu an için SearchGPT sadece 10 bin test kullanıcısına açık. OpenAI, üçüncü taraf ortaklarla çalışarak arama sonuçlarını oluşturmak için doğrudan içerik beslemeleri kullanıyor. Bu hizmet, başlangıçta ChatGPT’ye entegre edilmesi planlanan bir özellik olarak prototip aşamasında sunuluyor.
OpenAI, SearchGPT’yi çeşitli haber ortaklarıyla iş birliği yaparak geliştirdi. The Wall Street Journal, The Associated Press ve Vox Media gibi organizasyonlardan gelen geri bildirimlerle sistemi sürekli olarak iyileştiriyor. Yayıncılar, içeriklerinin nasıl görüneceğini yönetebilecek ve içeriklerinin model eğitiminde kullanılmaması için seçenekler sunulacak.
SearchGPT, Google’ın AI özelliklerini entegre etme çabalarına ciddi bir rakip olacak. Google’ın bile bu gelişmeleri yakından takip ettiği söyleniyor. Ayrıca, OpenAI’nin maliyetleri hızla artıyor ve bu yeni ürünle birlikte para kazanma yollarını bulmaları gerekiyor.
Google’ın yapay zekası, “çöp siteler” konusunda sınıfta kaldı
Google, yapay zekanın arama motoru olarak kullanılma ihtimalinden son derece rahatsız ve bu devrimin mağduru olmamak için kendisi, arama motorunu yapay zekayla çalıştırmak için çabalıyor. Ancak sonuçlar şimdilik pek başarılı değil.
Google’ın ABD’deki bir grup kullanıcıyla yaptığı testin sonuçlarına göre yapay zeka, spam/çöp içeriği kaliteli içerikten ayırt etmek konusunda son derece başarısız ve uzun arama sonuçları listelerinin en tepesinde dolandırıcı/hacker siteleri belirebiliyor.
Bazı dolandırıcılar, Google’ın arama motorundaki negatif puanlamadan etkilenmemek için sürekli yeni ve nötr puanlı web siteleri açarak, arama motorlarını bu şekilde kandırmaya çalışıyorlar. Ne yazık ki yapay zeka da bu tuzağa düşüyor ve tamamen dolandırıcılık amacıyla açılmış, içi boş, spam siteleri arama sonuçlarının üst sıralarına çıkarıyor.