Agave bitkisi: Ömründe bir kez çiçek açıyor, koparmanın cezası 387 bin TL

agave bitkisi

Aydın’ın Söke ilçesinde, Türkiye’de nadir bulunan ve 60 ila 100 yıl arasında sadece bir kere çiçek açan Agave bitkisine rastlandı. 2872 Sayılı Çevre Kanununun 20. Maddesi gereğince koparılması ya da zarar verilmesi yasak olan bitkiye zarar verildiği takdirde 387 bin 142 TL para cezası uygulanıyor.

Aydın Söke ilçesi Doğanbey Eski Rum köyünde olan Fevzipaşa Mahallesi’nde Türkiye’de nadir bulunan ‘Agave’ bitki türüne rastlandı.

Jandarma ekipleri bitkinin koruma altına alınması için Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne bilgi verdi. Biyolojik çeşitliliğin devamını sağlamak, gelecek nesillere biyolojik açıdan zengin bir doğa bırakabilmek için çevrede bulunan vatandaşlara Çevre Kanunu kapsamında bilgilendirmelerde bulunuldu.


Agave bitkisi

Agave bitkisi Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan ender bir bitkidir. Bitkinin ortalama 60 ila 100 sene arasında sadece bir kere çiçek açtığı belirtiliyor. 2872 Sayılı Çevre Kanunu 20. Madde gereğince koparılması ya da zarar verilmesi yasak olan ‘Agave Bitkisi’ne zarar verildiği takdirde 387 bin 142 TL para cezası uygulanıyor.

agave çiçeği

Ömründe sadece bir kere çiçek açan agave bitkisinin faydaları nelerdir?

Boyu 3 ila 10 metre uzunluğunda açan agave bitkisi, Unesco’nun Dünya Kültür Mirası Listesi‘nde de bulunuyor.

Sabır otu bitkisi; ortalama 60 ila 100 sene arasında değişen ömrü boyunca yalnızca bir kere çiçek açmaktadır. Bu bitkiyi diken kişiler bazen çiçeğinin çıktığını göremeden kendilerinden sonra gelen nesiller görebilmektedir. Bundan dolayı yüzyıl bitkisi olarak da bilinmektedir.


Şifa kaynağı olarak bilinen bu bitki genellikle şurup olarak kullanımı yaygındır. Birçok gıdada tatlandırıcı olarak da kullanılan agave şurubu vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Böylelikle kolesterolü dengelemektedir. Dengelenen kolesterol sayesinde de oluşabilecek kalp hastalıklarının önüne geçilmektedir.

otacı

Ayrıca normal beyaz şekerden yüzde 25 daha şeker barındırmaktadır. Barındırdığı şekere kıyasla daha az glikoz ve bol miktarda fruktoz içerdiği için şeker hastaları tarafından daha fazla tercih edilmektedir. Agave şurubunun cilt enfeksiyonlarına ve iltihaplanmalarına da iyi geldiği bilinmektedir.

İlaç olarak da fazlasıyla tercih edilen agave şurubu çeşitli cilt enfeksiyonlarına, iltihaplanmalara ve cilt sağlığına iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden de kozmetik ürünlerinde de kullanılmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile de bilinen bu şurup mikropları azaltmaktadır.


Agave şurubu içerdiği lif ve vitamin sayesinde de kişiye tokluk hissiyatı vermektedir. Bu yüzden de kilo vermeye kolaylık sağlamaktadır.

Sağlıklı gelecek için bitkisel beslenme


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.