Instagram açılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan açıklama

erdoğan instagram

Sosyal medya platformu Instagram’a erişim engeli getirilmesinin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin haklı talepleri karşılanır, hassasiyetlerine saygı gösterilirse mesele zaten kendiliğinden hal yoluna girecektir.” açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Merkezinde İnsan Hakları Eğitim Programı’nda konuştu.

Erdoğan, “Gelinen noktada, sosyal medya şirketlerinin çıkarlarına dokunan her hususta mafya gibi davrandıklarına bizzat şahit oluyoruz. Filistinli şehitlerin fotoğraflarına bile tahammül edemeyip anında yasaklayan, bunu da özgürlük olarak pazarlayan bir dijital faşizmle karşı karşıyayız.” değerlendirmesinde bulundu.


Sosyal medya platformları ile ilgili Erdoğan, “Amerika ve Avrupa’daki kurallara uyma noktasında gösterdikleri özeni, mesele Türkiye olunca bilinçli şekilde esirgiyorlar.” diye konuştu. “Sosyal medya platformlarının rezilliklerini eleştirmeyenler, estirdikleri faşizme laf etmeyenler, Türkiye’yi Batılılara şikayet sırasına giriyor.” açıklamasında bulunan Erdoğan, “Hükümet olarak bizim kimsenin özgürlüğüyle, ifade hürriyetiyle, işiyle, aşıyla, ticaretiyle, hayat tarzıyla herhangi bir sorunumuz yok.” cümlesinin altını çizdi. Son olarak, “Türkiye’nin haklı talepleri karşılanır, hassasiyetlerine saygı gösterilirse mesele zaten kendiliğinden hal yoluna girecektir.” açıklamasını yaptı.

Sosyal medya platformlarına ‘mafya’ benzetmesi

Instagram’a getirilen erişim yasağı ile ilgili ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya platformlarının “mafya gibi davrandığını” belirterek, “Bu platformlarda milletimizin inancına da hakaret ediliyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya platformlarının “militanlaştığını” ifade ederek, “Arzu edilen iş birliğini henüz tam manasıyla tesis edemedik. Türkiye’nin hassasiyetlerine saygı gösterilirse mesele kendiliğinden yoluna girecektir” dedi.

Erdoğan, “Filistinli şehitlerin fotoğraflarına tahammül bile edemeyen bir dijital faşizm ile karşı karşıyayız. Her türlü ahlaksızlığı ve terör örgütü destekçiliğini destekleyenler, Filistinlilere sanala alemde savaş açmışlardır,” ifadelerini kullandı.

“Her türlü ahlaksızlığı ‘özgürlük’ diyerek teşvik eden bu şirketler Filistin halkına adeta savaş açmıştır. Sosyal medya platformlarının bu tavrına yeni tanıklık etmiyoruz. Uyarılarımıza rağmen FETÖ’dan PKK’ya kadar tüm terör örgütleri adeta at koşturuyorlar,” diye ekledi.

Ne olmuştu?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), popüler sosyal medya uygulaması Instagram’a cuma sabahı itibarıyla erişim yasağı getirdi.

BTK’dan yapılan açıklamada, sosyal medya platformunun “katalog suçlara uymadığı” gerekçesiyle erişime kapatıldığı ifade edildi.

20’den fazla maddesi bulunan “katalog suçlar” arasında “soykırım suçu ve örgütlü işlenmesi,” “çocuğa karşı cinsel istismar,” “intihara sevk etme,” “Atatürk’e hakaret” gibi maddeler yer alıyor.

Erdoğan’ın açıklamasının öncesinde Türk yetkililer, Meta yetkilileriyle Instagram yasağını görüşmek üzere bir araya geldi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, pazartesi sabahı X hesabında yaptığı paylaşımda, Instagram yetkilileri ile geçtiğimiz hafta bir görüşme daha yapıldığını aktardı.


Statista.com verilerine göre, Şubat 2024 itibariyle Türkiye’de 58 milyona yakın Instagram kullanıcısı bulunuyor.

Bu verilere göre Türkiye, dünyada en çok Instagram kullanıcısına sahip olan beşinci ülke.

İnternet kullanıcıları VPN kullanmaya başlıyor

Türkiye’de Ekim 2021’de kabul edilen “dezenformasyon” yasası ile internet trafiği bant genişliğinin daraltılması kararı verilmesi mümkün. Bu yasa ile sosyal medya platformlarına erişim kısıtlaması getirilebiliyor.

İngilizcesi bandwidth olan bant genişliği ifadesi, internetle bağlantı halinde olan herhangi bir cihazın belirli zaman dilimi kapsamında alabileceği veri miktarını anlatmak için kullanılıyor.

Bu kısıtlamayı aşmanın tek yolu ise VPN kullanımı ve Türkiye’de sosyal medyada erişim engelini aşabilmek için VPN ile ilgili çok sayıda paylaşım yapılıyor.

Peki VPN nedir, nasıl kullanılır?

VPN, İngilizce’de ‘virtual private network’, yani sanal özel ağ anlamına geliyor.

Normal şartlarda kullandığımız cihazlar, internet servis sağlayıcımız aracılığıyla doğrudan internete bağlanırken VPN, cihazımız ile bir başka bilgisayar arasında güvenli bağlantı kurarak özel bir ağ oluşturuyor.

Böylece bir başka cihazın internet bağlantısını kullanarak internete erişmiş oluyoruz.

Bu sayede de kimliğimiz ve internet aktivitemiz gizli kalabiliyor.

VPN’ler masaüstü bilgisayarlarda, laptoplarda, tablet ve telefonlarda, genellikle kurumsal çalışma ortamlarında çalışanların ofis dışındayken ve uzaktan çalışırken özel işletim sistemlerine güvenli bir şekilde erişebilmesi için kullanılır.


Ancak VPN’ler aynı zamanda kullanıcıların çevrimiçi aktivitelerini başka ülkelerdeki bilgisayarlara yönlendirerek devletlerin internet erişimine uyguladığı sansür ve kısıtlamaları aşmak için de etkili olabiliyor.

Küresel piyasalara neler oluyor? 3. Dünya Savaşı mı fiyatlanıyor?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.