Instagram, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın paylaşımını sildi

Instagram, Diyanet

Instagram’ın çatı şirketi Meta, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Hamas lideri İsmail Haniye’yle ilgili 31 Temmuz’da Instagram’da yayınladığı ‘taziye’ mesajını günler sonra sildi.

Meta’nın Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Haniye’yle ilgili Instagram’da altı gün önce yayınladığı ‘taziye’ mesajını sildiği ortaya çıktı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Müşaviri Burak Orhan, X hesabından durumu ‘yeni skandal’ olarak niteleyerek “Sadece Şehid Haniye’nin fotoğrafının paylaşılması değil, kendisine taziyede bulunması bile yasak Instagram üzerinden” dedi.


Ali Erbaş’ın silinen mesajı şöyleydi:

“Tahran’da gerçekleştirilen alçak suikast sonucu şehadete kavuşan Filistin direnişinin yiğit evladı İsmail Haniye’ye Cenab-ı Hak’tan rahmet, tüm Filistin halkına ve Filistin’in özgürlük mücadelesine gönül vermiş insanlara sabır ve başsağlığı diliyorum. Filistin davasına ailesiyle, canıyla, kanıyla adadığı ömrüne, sarsılmaz inancına ve cihadına şahidiz. Mekanı cennet, makamı ali olsun.”

2 Ağustos 2024 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), popüler sosyal medya uygulaması Instagram’a cuma sabahı itibarıyla erişim yasağı getirmişti.

BTK’dan yapılan açıklamada, sosyal medya platformunun “katalog suçlara uymadığı” gerekçesiyle erişime kapatıldığı ifade edilmişti.


Ulaştırma Bakanı, Instagram yetkilileri ile görüşmüştü

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası sosyal medya platformu Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmeye ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlamış, “Tam istediğimiz sonucu almış değiliz, takip ediyoruz, aktif olarak görüşüyoruz. Bugün bir ilerleme olacağını düşünmüyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ne demişti?

Erdoğan, “Gelinen noktada, sosyal medya şirketlerinin çıkarlarına dokunan her hususta mafya gibi davrandıklarına bizzat şahit oluyoruz. Filistinli şehitlerin fotoğraflarına bile tahammül edemeyip anında yasaklayan, bunu da özgürlük olarak pazarlayan bir dijital faşizmle karşı karşıyayız.” değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal medya platformları ile ilgili Erdoğan, “Amerika ve Avrupa’daki kurallara uyma noktasında gösterdikleri özeni, mesele Türkiye olunca bilinçli şekilde esirgiyorlar.” diye konuştu. “Sosyal medya platformlarının rezilliklerini eleştirmeyenler, estirdikleri faşizme laf etmeyenler, Türkiye’yi Batılılara şikayet sırasına giriyor.” açıklamasında bulunan Erdoğan, “Hükümet olarak bizim kimsenin özgürlüğüyle, ifade hürriyetiyle, işiyle, aşıyla, ticaretiyle, hayat tarzıyla herhangi bir sorunumuz yok.” cümlesinin altını çizdi. Son olarak, “Türkiye’nin haklı talepleri karşılanır, hassasiyetlerine saygı gösterilirse mesele zaten kendiliğinden hal yoluna girecektir.” açıklamasını yaptı.

Instagram’a getirilen erişim yasağı ile ilgili ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya platformlarının “mafya gibi davrandığını” belirterek, “Bu platformlarda milletimizin inancına da hakaret ediliyor” dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya platformlarının “militanlaştığını” ifade ederek, “Arzu edilen iş birliğini henüz tam manasıyla tesis edemedik. Türkiye’nin hassasiyetlerine saygı gösterilirse mesele kendiliğinden yoluna girecektir” dedi.

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Instagram yetkilileri ile istediğimiz sonucu alamadık


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.