Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu, Instagram’a erişim engeli getirilmesinin keyfi bir karar olduğunu belirterek, uygulamanın iptali için dava açtı.
Türkiye Barolar Birliği (TBB), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun sosyal medya platformu Instagram’a erişim engeli getirmesi kararının iptal için dava açtı.
TBB’ninn resmi sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Türkiye Barolar Birliği, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun 02/08/2024 tarihli ‘Instagram.com’ hakkında verdiği ifade özgürlüğüne orantısız müdahalede bulunan erişimin engellenmesi kararının iptali ve savunma alınmadan yürütülmesinin durdurulması talebi ile idari yargıya başvurmuştur” ifadelerine yer verildi.
“İfade özgürlüğü ihlali anlamına gelecek nitelikte ölçüsüz bir tedbir”
Açıklamanın devamında erişim engeli kararının Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına aykırı olduğuna dikkat çekilerek, “İptal dilekçesinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun sahip olduğu yetkiyi gerekçe açıklamadan keyfi bir şekilde kullanması ve URL bazlı erişim engeli yerine tüm siteye erişimi engellemesinin söz konusu sosyal medya platformunun kullanıcısı olan herkes için Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarında yer verilen açıklamalar ve ilkeler çerçevesinde bir ifade özgürlüğü ihlali anlamına gelecek nitelikte ölçüsüz bir tedbir olduğu açıklanmıştır” ifadelerine yer verildi.
Türkiye Barolar Birliği Tarafından “Instagram”a Erişimin Engellenmesi Kararının İptali Talebi İle Dava Açılmıştır
👉 https://t.co/Sfj7IKCf13 pic.twitter.com/gqi8feeahm
— Türkiye Barolar Birliği (@barolar) August 2, 2024
Ankara Barosu da yürütmenin durdurulması davası açtı
Ankara Barosundan ise 10. İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açıldığı ifade edildi.
Barodan yapılan açıklamada, Instagram’ın kapatılmasının birçok açıdan insanların yararına olan paylaşımlara engel olacağı, kişilerin iletişim, haber alma ve düşüncelerini ifade etme özgürlüklerini de kısıtlayacağı aktarılarak, şunlar kaydedildi:
“Başkanlığın resen uygulamış olduğu erişimin tamamen engellenmesi kararı, temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran ve kanunun çizdiği sınırları aşan niteliktedir. Erişimin engellenmesi ile ilgili düzenleme, sınırlı sayı ilkesi gereği, kanunda düzenlenen hallerden sadece belirtilen maddelerle sınırlı olarak erişimin engellenebilmesine imkan tanır. Sınırlı olarak sayılanlardan başkasına dayanarak erişim engeli kararı verilmesi kabul edilemez. Anayasaya ve hukuka açıkça aykırı olan söz konusu karara karşı Ankara Barosu olarak Ankara 10. İdare Mahkemesi nezdinde yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açmış bulunmaktayız.”