3 öğrenciden 1’i okula aç gidiyor! İstanbul Planlama Ajansı’ndan dikkat çeken rapor!

okula

Türkiye genelinde yaklaşık 20 milyon öğrenci yeni eğitim-öğretim yılına dün başlarken, İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce, “Her 3 öğrenciden biri okula aç gidiyor” diyerek, eğitimdeki eşitsizliklere dikkat çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu sorunu hafifletmek için ilk ve orta okul öğrencilerine yönelik 2 milyon okul beslenme paketi dağıtma kararı aldı.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökce, bu girişimin yerel yönetimlerin tek başına üstlenebileceği bir sorumluluk olmadığını belirterek, daha geniş çaplı ve kalıcı çözümlerin şart olduğunu vurguladı.


Gökce, “Bu konu yalnızca yerel yönetimlerin inisiyatifine bırakılmayacak kadar önemli. Okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek sunulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İPA Başkanı, açıklamalarında öğrenciler arasında yaygın olan beslenme eksikliğinin boyutlarına da değindi.

Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de her 3 öğrenciden 1’i okula gitmeden önce hiç kahvaltı yapmıyor; öğrencilerin yüzde 60’ı haftada en az 1 gün kahvaltı yapmıyor ve yüzde 19,2’si parasızlık nedeniyle haftada en az bir gün aç kalıyor. Ayrıca, çocukların yüzde 2’si okuldan sonra hiç akşam yemeği yiyemiyor ve yüzde 1,9’u ekonomik sebeplerle her gün aç kalıyor.”


İstanbul’da yaşamanın maliyeti bir yılda yüzde 61,84 arttı

İstanbul Planlama Ajansı’nın araştırmasına göre İstanbul’da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre %61,84 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 68.933 lira olarak hesaplandı.

Bir önceki yılın Ağustos ayına göre ise İstanbul’da yaşam maliyetinin yıllık (son 12 ay) artış oranı %61,84 olarak gerçekleşti.

Ağustos ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 68.933 lira olarak hesaplandı. İstanbul’da ortalama yaşam maliyeti, geçtiğimiz aya göre 2.383 lira arttı.

Tuvalet kağıdı yıllık bazda %124,77 oranında arttı.

Temel tüketim maddelerinin bir önceki yılın Ağustos ayına göre fiyat artışlarına bakıldığında en çarpıcı fiyat artışlarından birinin %124,77 artış oranı ile tuvalet kağıdı fiyatlarında yaşandığı görüldü.


Kaynak: İPA

MEB’in yeni müfredatı “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” nedir?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.