Türkiye BRICS’e tam üyelik başvurusu yaptı

Türkiye BRICS

Türkiye’nin BRICS’e üyelik için başvurduğu Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Uşakov tarafından resmen açıklandı.

BRICS dönem başkanı Rusya’da Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, 9. Doğu Ekonomik Forumu’nda gazetecilere verdiği demeçte Türkiye’nin tam üyelik için başvurduğunu belirten Uşakov, Ankara’nın talebinin BRICS ülkeleri tarafından değerlendirileceğini söyledi.

Uşakov, “Türkiye, tam üyelik başvurusunu sundu. Değerlendireceğiz” dedi.


ABD basınındaki iddia

Amerikan basınında Türkiye’nin BRICS’e katılmak için üyelik başvurusu yaptığı iddiası yer almıştı.

İddianın Türkiye’yle yakın ilişkilere sahip Rusya’nın BRICS dönem başkanlığı sırasında gündeme gelmesi dikkat çekmişti.

Kısa süre önce Azerbaycan, Rusya lideri Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in Bakü’de görüşmelerinin ardından BRICS’e resmen üyelik başvurusu yapmıştı.

Kremlin, Erdoğan’ın Rusya’daki zirveye katılacağını açıklamıştı

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, dünkü açıklamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rus tarafının Tataristan Cumhuriyeti’nin Kazan kentindeki BRICS Zirvesi’ne katılma davetini kabul ettiğini belirtmişti.

Rus basınına demeç veren Uşakov, “Teklif Türk tarafına iletildi ve Erdoğan kabul etti” demişti. Dönem başkanı Rusya’nın ev sahipliğindeki 16. BRICS Zirvesi, 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan’da yapılacak.

BRICS nedir?

2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan topluluk, ülkeler arasında ekonomik işbirliğini amaçlıyor.

Gruba 2010’da Güney Afrika da eklendi ve Güney Afrika’nın ev sahipliğinde düzenlenen 2023 BRICS Zirvesi’nde üye ülkelerin liderleri genişleme kararı aldı. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak 2024’te BRICS’e katıldı.

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 45’i BRICS’te

BRICS ülkeleri, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 45’ini kapsıyor. Gelişen dünyanın beş büyük ülkesi Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın baş harfleriyle oluşan BRICS, Batı’nın tek taraflı ekonomik işbirliğine alternatif olarak ortaya çıkan ve üye ülkeler arasında hem ekonomik hem de kültürel işbirliğini amaçlayan bir organizasyon.


‘BRIC’ terimi ilk kez 2001 yılında ABD’li yatırım bankası olan Goldman Sachs yönetim kurulu başkanı Jim O’Neill tarafından hazırlanan ‘Building Better Global Economic BRICs’ raporunda kullanılmıştı.

Türkiye, BRICS üyeliğine yakın mı?

BRICS’e katılmak isteyen ülkeler arasında Bahreyn, Bangladeş, Beyaz Rusya, Cezayir, Endonezya, Fas, Honduras, Kuveyt, Küba, Meksika, Nijerya, Suriye, Tacikistan, Tayland, Tunus, Vietnam ve Yunanistan gibi pek çok ülke var.

Genişleyen söz konusu birlik, Türkiye’nin de önünde önemli bir seçenek olarak bekliyor.

27 Temmuz 2018’de Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde gerçekleştirilen 10. BRICS Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yer almış, Erdoğan, zirveye ‘İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı’ sıfatıyla özel olarak katılım göstermişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından BRICS’e davet edilen Türkiye, zamanında söz konusu davete yeşil ışık yakmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin BRICS’e dahil edilmesi gerektiği yönünde beyanatta bulunmuştu.

AB’den Türkiye’nin olası BRICS üyeliğine ilk tepki

Türkiye’nin BRICS’e katılmak için başvuru yaptığı iddialarına AB’den ilk tepki gelirken, Ankara’ya uzun yıllardır adaylık vaadiyle kapısında bekletildiği AB’nin değerleri hatırlatıldı.

Türkiye’nin BRICS’e üyelik için başvurduğuna dair iddiaları değerlendiren Avrupa Komisyonu Dışişleri ve Güvenlik Politikası Sözcüsü Peter Stano, başvuruya rağmen Ankara’nın AB’ye aday ülke statüsünün devam edeceğinin altını çizdi.

Brüksel’de basın toplantısı düzenleyen Stano’ya ABD basınında yer alan Türkiye’nin BRICS’e üyelik başvurusuyla ilgili iddialar soruldu.

Her ülke gibi Türkiye’nin de nelerin kendisi için daha iyi olduğuna karar verebileceği, ittifaklar kurabileceği ve işbirliği yapabileceği yanıtını veren Stano, Türkiye-AB ilişkilerine gelince, Türkiye AB üyeliğine aday bir ülke. Gümrük Birliği ve çok iyi ticari ilişkilerimiz var” dedi.

Bununla beraber aday ülkelerin AB’nin değerlerine ve anlaşmalar kapsamındaki yükümlülüklerine saygı göstermesi gerektiğini kaydeden Stano, “Aday ülkelerin AB’nin değerlerini paylaşmalarını ve dış politikalarını bizimkiyle uyumlu hale getirmelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.


Stano, AB üyeliğine kabul edilen ülkelerin, ticari anlaşmalar kapsamında uygulanan politikalar da dahil tüm politikalarını AB’nin politikalarına tamamen uygun hale getirmesi gerektiğini de ekledi.

Gündem


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.