Yapay zekadan yıl sonu için rekor altın tahmini

altın tahmini

Ünlü yapay zeka modeli ChatGPT, yıl sonu için kötümser ve agresif altın tahmini yaptı. Öte yandan Avustralyalı dev banka ANZ Group Holdings, altının rekor kıran yükselişinin devam edeceği ve fiyatların önümüzdeki yılın sonuna kadar ons başına 2.900 dolara ulaşabileceği tahmininde bulundu.

Avustralya merkezli ANZ Group Holdings Ltd. yayımladığı bir notta, altının rekor kıran yükselişinin devam edeceğini ve ons başına 2.900 dolara ulaşabileceğini açıkladı. Söz konusu açıklamada, Fed’in gevşeme döngüsü, merkez bankalarının satın alımları ve güvenli liman alımlarının artmasının yükseliş faktörleri olduğu kaydedildi.

ANZ analistleri Soni Kumari ve Daniel Hynes yaptıkları değerlendirmede, “Altın birden fazla rekor seviyeye ulaştıktan sonra daha da yükselmeye hazır. Yaklaşan parasal gevşeme, zayıf ABD doları ve devam eden jeopolitik gerginlik temel destekleyici güçler arasında” ifadelerini kullandı.


Altın, Fed’in parasal genişleme yoluna ilişkin beklentiler, merkez bankalarının satın alımları ve jeopolitik gerginlikler nedeniyle güvenli liman alımları sayesinde bu yıl yüzde 20’den fazla artış gösterdi.

Daha düşük faiz oranlarının faiz getirisi olmayan altın için genellikle olumlu olması nedeniyle fiyatların daha da artma potansiyeli var.

çeyrek yarım tam altın

Yapay zekadan yıl sonu altın tahmini

Dünyanın önde gelen yapay zeka (AI) şirketi OpenAI, ChatGPT o1 adlı en gelişmiş modelini piyasaya sürdü. Finans sitesi Finbold ise bu sürüme başvurarak yatırım öngörüleri ve 2024 sonu için bir altın fiyatı tahmini istedi.

ChatGPT’nin mevcut fiyatlarda altın için bir düşüş senaryosu bulunmuyor. Kötümser tahmin altını ons başına 2 bin 800 dolara yerleştirirken, agresif tahmin emtiayı 3 bin 200 doların üzerinde görüyor.

Bank of America’dan altın tahmini

ABD merkezli Bank of America (BofA), ticari olmayan altın talebi ve Fed’in faiz indirimi beklentileri doğrultusunda altının ons fiyatının önümüzdeki 12 ila 18 ayda 3 bin dolara ulaşacağını öngörüyor.

Altındaki artışın ticari olmayan talebin artmasına bağlı olduğunu belirten analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indiriminin bunu tetikleyebileceğini ve fiziksel olarak desteklenen altın ETF’lerine girişlere ve daha yüksek işlem hacimlerine yol açabileceğini belirtiyor.

Altın fiyatları

Citi’den altın tahmini

ABD’nin büyük bankalarından Citi, ons altın için dikkat çeken bir tahminde bulundu. Dev bankanın tahminine göre on altın fiyat, 2025 yılı ortasında 3000 dolar seviyesine yükselecek. Citi, 2025 yılı ortası için ons altın fiyatlarında 2800-3000 dolar seviyesini öngördü. Citi tarafından yayımlanan bir araştırma notunda, altın tüketiminin 2024 yılı için pozitif eğilimde olduğu ve bunun yılın ikinci yarısında fiyatların 2400-2600 seviyesine yükselmesine yardımcı olabileceği belirtildi.

Altının kilogram fiyatı 2 milyon 848 bin lira oldu

Altın fiyatları

Altın piyasasında en düşük 2 milyon 840 bin lirayı, en yüksek 2 milyon 851 bin 500 lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, gün sonunda yüzde 0,8 artışla 2 milyon 848 bin lira oldu. Standart altının kilogram fiyatı, cuma gününü 2 milyon 824 bin liradan tamamlamıştı.


Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP), altında işlem hacmi 736 milyon 532 bin 280,92 lira, işlem miktarı ise 261,68 kilogram oldu.

Tüm metallerde işlem hacmi de 1 milyar 76 milyon 637 bin 572,46 lira düzeyinde gerçekleşti.

Altın borsasında bugün en fazla işlem yapan kurumlar, Vakıf Katılım Bankası, Nadir Döviz ve Kıymetli Madenler, İstanbul Altın Rafinerisi, Özak Kıymetli Madenler, Sembol Yabancı Para ve Kıymetli Madenler olarak sıralandı.

Gram altın 2 bin 800 liranın üzerinde

gram çeyrek

Cuma günü, altının ons fiyatına paralel alış ağırlıklı bir seyir izleyen altının gram fiyatı, günü önceki kapanışına göre yüzde 1 artışla 2 bin 814 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, haftanın ilk işlem gününe de yükselişle başlamasının ardından saat 10.25 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,1 artışla 2 bin 818 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalar itibarıyla çeyrek altın 4 bin 600 liradan ve Cumhuriyet altını 18 bin 340 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı cuma günü 2.586 dolar seviyesini görerek rekor kırmasının ardından bir önceki kapanışa göre yüzde 0,8 artışla 2.578 dolardan tamamlamasının ardından şu sıralarda önceki kapanışına göre yüzde 0,2 artışla 2.582 dolardan işlem görüyor.

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere önemli merkez bankalarının para politikası kararlarının takip edileceği haftaya temkinli başlarken, yurt içinde de gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararına çevrildi.

fine gold

Analistler, enflasyonla mücadelenin sonuna yaklaşılırken, bu hafta gerçekleştirilecek toplantıların bankaların yıl sonuna kadar atacağı adımlara yönelik ipuçları vermesinin beklendiğini dile getirdi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) yüzde 5,25-5,50 aralığında olan faiz oranını 18 Eylül’de düşürmeye başlayacağına kesin gözüyle bakılırken, indirimin büyüklüğüne yönelik belirsizlikler devam ediyor.


Analistler, bugün yurt dışında Avro Bölgesi’nde dış ticaret dengesi ile ABD’de New York Fed imalat sanayi endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan altının ons fiyatında 2 bin 600 dolar seviyesinin direnç, 2 bin 550 seviyesinin ise destek konumunda olduğunu bildirdi.

Bulut Madenciliğine Başlangıç Rehberi: Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.