Japonya’daki çiftler neden ayrı yatakta uyuyor?

japon çiftler

Evlenen çiftler için ‘bir yastığa baş koymak’ deyiminin kullanıldığını duymuşsunuzdur. Birlikte uyumanın önemine atıfta bulunan bu söz, bazı kültürlerde hiçbir anlam ifade etmeyebilir. Japon çiftler neden ayrı yatakta uyuyor?

Türkiye’de ve birçok toplumda ‘yatakları ayırmak’ çoğu zaman çiftler arasında bir sorun olduğuna işaret eder. Ancak bu davranış Japonya’da rutinin bir parçasıdır. Beslenme düzenleri, günlük alışkanlıkları ve yaşam şekilleri ile dünyadaki birçok toplumdan farklılaşan Japonlar, evlilik yaşamında da alışılagelmişin dışında davranışlar sergilemekte.

Japon çiftler neden ayrı yatakta uyuyor?

Zeki ve çalışkan olmaları ile bilinen Japonlar, kendilerine bu ayrıcalıkları veren özelliklerinden yalnızca iş yaşantılarında değil, sosyal hayatlarında da faydalanmakta. Uykunun aşırı değerli olduğu Japon toplumunda kusursuz bir uyku arayışı, zamanla çiftlerin ayrı yataklarda yatmaya başlamasına neden oldu.


japon ayrı yatakta

Elbette Japonya’da çiftlerin ayrı yataklarda uyumasının tek nedeni bu değil. Her şeyden önce dünya ekonomisinde önemli bir yer tutan Japonya’da hayat 7 gün 24 saat akış halinde. Bu da kaçınılmaz olarak birçok mesleğin gece ve gündüz gibi farklı çalışma saatlerine ayrılmasına neden oluyor.

Gün içerisinde 3-4 farklı zaman diliminin bulunduğu çalışma saatleri, çoğu zaman eşlerin aynı saatlerde iş başında olmamasına neden olmakta. Bu durumun bir yansıması olarak insanlar, eşleriyle farklı saatlerde uyumak zorunda kalmakta. Bu nedenle eşlerden birinin çalıştığı saatler, bir diğerinin uyku saatlerine denk geliyorsa çiftler, birbirlerini rahatsız etmemek adına farklı yataklarda uyumayı tercih ediyor.

10 evli çiftten 7’si ayrı yataklarda yatıyor

Japonya’da bulunan evli insanlara yönelik yürütülen araştırma, çiftlerin sadece yüzde 29’unun aynı yatakta uyumayı alışkanlık haline getirdiğini gösteriyor.


Evli insanların bir kısmı aynı odada, farklı yataklarda uyumayı tercih ederken, araştırmaya konu edilen grubun yüzde 40’ı ise geceyi farklı odalarda uyuyarak tamamladıklarını belirtti.

Uyku boşanması: İnsanlar yalnızken daha mı iyi uyuyor?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.