Dünyanın ilk nükleer füzyon santrali inşa edilecek

nükleer füzyon

ABD’nin en önde gelen üniversitelerinden MIT bünyesinde kurulan Commonwealth Fusion Systems adlı şirket, dünyanın ilk şebeke ölçekli nükleer füzyon santralinin inşasına başlayacak.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bünyesinde kurulan ve daha sonra bağımsız olan enerji girişimi Commonwealth Fusion Systems, ABD’nin Virginia eyaletinde ‘dünyadaki ilk’ şebeke ölçekli nükleer füzyon santralinin inşasına başlayacağını duyurdu.

Şirketin açıklaması, yıldızlara güç veren sonsuz enerji kaynağının şebeke ölçeğinde kullanılmasına bir adım daha yaklaşmış olabileceğimizi düşündürüyor. Tesis bu hedefle milyarlarca dolar yatırım topladı.


Commonwealth Fusion Systems, bu tesiste 150.000 eve yetecek miktarda 400 megavatlık elektrik üretmeyi hedefliyor. MIT’nin yayınladığı basın bültenine göre Virginia tesisi “2030’ların başında” inşa edilecek.

Şirketin kurucu ortağı ve MIT mühendislik profesörü Dennis Whyte, “Bu, füzyon için bir dönüm noktası olacak,” dedi.

Whyte, “Ticari füzyon santrallerine doğru yarışta tempoyu belirliyoruz. Hedef, bu santrallerden binlercesini inşa etmek ve dünyayı değiştirmek” diye de ekledi.

Nükleer füzyon ile ‘temiz ve sonsuz bir enerji’

Nükleer füzyon çalışmalarının nihai hedefi, Güneş’teki nükleer süreci taklit ederek sonsuz ve temiz enerji üretmek. İki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturduğu sürece nükleer füzyon adı veriliyor.

Kömür, petrol, doğalgaz gibi tükenme tehlikesi taşıyan ve çevre için tehdit oluşturan fosil yakıtların aksine bu reaktörün işleyebileceği hammadde neredeyse sınırsız.

Ancak füzyon reaktörlerinin hayata geçmesi henüz mümkün değil. Zira sıcaklığını ve nükleer füzyon sürecini 4,6 milyar yıl sürdüren Güneş’e kıyasla bu reaksiyon, Dünya’daki reaktörlerde yalnızca saniyeler boyunca devam ettirilebildi.

Füzyon enerjisi, halihazırda birçok ülkede inşa edilen ve kullanılan nükleer reaktörlerden farklı. Kullanımdaki reaktörlerde aslında “nükleer fisyon” denen başka bir süreç işliyor.

Fisyon, kütle numarası çok büyük bir atom çekirdeğinin parçalanarak daha küçük iki veya daha fazla çekirdeğe dönüşmesi. Fisyonda bir atom parçalanırken, füzyonda ise atomlar birleşerek daha ağır bir atom ortaya çıkarıyor.

Bugün nükleer santrallerde kullanılan tepkimeler ve atom bombası gibi teknolojiler fisyon sürecine dayanıyor.


Şirket henüz kendini kanıtlamadı

Bilim dünyası, 2030’larda şebeke ölçeğinde ilk füzyon reaktörünü inşa etmeyi planlayan Commonwealth Fusion Systems firmasının açıklamasına şüpheyle yaklaşıyor.

Nitekim bu şirket, Massachusetts eyaletinin Devens kenti yakınlarında inşa edilen ve SPARC adını taşıyan çok daha küçük reaktörünün inşasını bile henüz tamamlamadı.

Şirket ayrıca, kuracağı tesislerin füzyon sürecini başlatmak için gereken bazı dönüm noktalarına ulaşabildiğini de kanıtlamadı. Firmanın bunu kanıtlamak için önce deneylerinde net füzyon enerjisi üretebildiğini göstermesi gerekiyor.

ABD’deki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı, Aralık 2022’de bu dönüm noktasına ulaşan ilk kurum olmuştu. Laboratuvardaki deneylerde nükleer füzyonla ilk kez net bir enerji kazancı elde edildiği (harcanan miktardan daha fazla enerji üretildiği) biliniyor.

Bu başarının ardından ABD hükümeti de ticari bir nükleer füzyon santrali kurma planlarına hız vermişti.

Diğer yandan, Commonwealth Fusion Systems’in CEO’su Bob Mumgaard ise risklerin ve sınırlamaların farkında olduklarını söylüyor.

CNN’e yaptığı açıklamada Mumgaard, “Füzyonda hiçbir şey bir gecede gerçekleşmez,” dedi ve şirketin net füzyon enerjisi elde edebilen bir reaktör inşa etmek için “derinlemesine” çalıştığını savundu.

Mumgaard, 2026’da ilk füzyon plazmasını oluşturmayı ve kısa süre sonra SPARC reaktörünü kullanarak net enerji üretmeyi umduklarını dile getirdi.

Mumgaard’a göre Virginia’daki şebeke ölçekli tesis, “bir sonraki adım” olacak.


Kaynak: MIT spinout Commonwealth Fusion Systems unveils plans for the world’s first fusion power plant | MIT News | Massachusetts Institute of Technology

Füzyon reaksiyonu ile enerji elde edildi!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.