Suriye bayrağı değişti: Yeni bayrağın anlamı ne?

Suriye bayrağı

Esad rejimi düşer düşmez Suriye’nin bayrağı da değişti. Suriye’nin yeni bayrağındaki en önemli değişim bayraktaki yıldız sayısı. Esad yönetiminin bayrağı 2 yıldızlı iken muhaliflerin kullandığı bayrak üç yıldızlı

Suriye’de Esad rejiminin düşmesiyle birlikte, ülkenin yeni yönetimi bayrak değişikliğine gitti. İç savaş boyunca farklı gruplar tarafından kullanılan çeşitli bayraklar halk arasında tartışmalara yol açarken, yeni Suriye bayrağı ve anlamı da merak konusu oldu. Peki, Suriye’nin yeni bayrağı neyi simgeliyor?

Suriye İç Savaşı ve Çift Bayrak Kullanımı

2011 yılında başlayan Suriye İç Savaşı’ndan bu yana ülkede en az iki farklı bayrak kullanılıyordu. Esad rejimi, 1958’de Birleşik Arap Cumhuriyeti döneminden miras kalan kırmızı-beyaz-siyah üç renkli bayrağı kullanırken, muhalifler bağımsızlık dönemine ait yeşil-beyaz-siyah üç renkli ve üç yıldızlı bayrağı tercih ediyordu.


Esad Yönetiminin 2 Yıldızlı Bayrağı

Beşar Esad liderliğindeki hükümetin kullandığı bayrak, 1958’de Suriye’nin Mısır’la oluşturduğu Birleşik Arap Cumhuriyeti’nin simgesi olarak kabul edilmiş, 1980 yılında tekrar resmi bayrak olarak seçilmişti. Kırmızı, beyaz ve siyah renklerin yanı sıra beyaz zemin üzerinde yer alan iki yeşil yıldız, Suriye’nin Arap birliğine olan bağlılığını temsil ediyordu.

Bu bayrak, Beşar Esad rejimine sadık taraflarca kullanıldığı için iç savaş boyunca yoğun tartışmalara neden oldu. Aynı zamanda bu bayrak, Suriye Anayasası’nın 6. Maddesi’nde detaylı bir şekilde tanımlanmıştı. Maddeye göre, bayrak “kırmızı, beyaz ve siyah renklerden oluşur, beyaz zeminde iki yeşil yıldız bulunur ve genişliği uzunluğunun üçte ikisi oranında bir dikdörtgendir.”


eski ve yeni suriye bayrağı

Muhaliflerin 3 Yıldızlı Bayrağı

Suriye Muhalefeti ise bağımsızlık dönemi bayrağını kullanmayı tercih etti. 1932 yılında kabul edilen ve 1963’e kadar resmi bayrak olarak kullanılan bu tasarım, yeşil, beyaz ve siyah renklerden oluşuyor ve beyaz zemin üzerinde üç kırmızı yıldız barındırıyordu.

2011 yılındaki halk protestolarıyla birlikte muhaliflerin simgesi haline gelen bu bayrak, aynı zamanda Suriye’nin bağımsızlığını ve Esad rejimine karşı verilen mücadelenin sembolü olarak görülmeye başlandı. Bugün, bu bayrak özellikle muhalifler tarafından kontrol edilen bölgelerde kullanılmaya devam ediyor.

Yeni Bayrağın Mesajı nedir?


Suriye Ulusal Konseyi yetkililerinden Halid Kamal, bu bayrağın “Suriye’nin bağımsızlığı ve Beşar Esad hükümetinin sonunu” temsil ettiğini ifade ediyor. Bayrak, Suriye halkı için özgürlüğün ve yeni bir başlangıcın sembolü haline gelirken, değişim süreci ülkedeki tarihi dönüşümün önemli bir işareti olarak görülüyor.

Rejimin düşmesinin ardından Suriyeliler ülkelerine dönmeye başladı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.