Hematolojik tedavide beslenme: Kan üretimini destekleyen besinler

Hematolojik tedavilerde doktor kontrolleri, ilaçların doğru kullanımı ve uzmanların tavsiyeleri kadar beslenme düzeni de son derece önemlidir. Peki özellikle nelere dikkat etmelisiniz? Liv Hospital Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Itır Şirinoğlu Demiriz yanıtladı.

Hematolojik

  • Hematolojik tedavi sürecinde beslenme neden önemlidir ve hangi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır?
  • Et ve süt ürünlerinin birlikte tüketilmesi demir emilimini nasıl etkiler?
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek için hangi besinler öne çıkıyor?
  • Sağlıklı hücre gelişimi ve onarımı için hangi protein kaynakları tüketilmelidir?
  • Bağırsak sağlığını desteklemek için hangi lifli besinler önerilmektedir?
  • Dengeli ve sağlıklı beslenme için hangi yağlar ve sıvılar tüketilmelidir?

Hematolojik Tedavide Dengeli Beslenme Önemli

Dengeli beslenmek, hematolojik bir tedavi sürecinde büyük önem taşır. Tedaviye hazırlıklı olmak ve sürecin daha sağlıklı ilerlemesi için egzersiz, mental sağlık ve sağlıklı beslenme gereklidir.

Et ve Süt Ürünlerini Birlikte Tüketmeyin

Kültürümüzde ayran ve yoğurt sofraların vazgeçilmezi olsa da demir emilimini bozabileceği için et ürünleri ile eş zamanlı süt ürünü tüketilmemelidir. Et yemeklerinizin yanında; semizotu, kuzu kulağı, maydanoz gibi C vitamini açısından zengin yeşil yapraklı sebzelerden oluşan salatanızı limon ve zeytinyağı ile destekleyerek yiyebilirsiniz.

Antioksidan Kaynağı: Yapraklı Besinler

Yapraklı besinler güçlü antioksidanlardır ve içerdikleri fitonutrientler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Yaban mersini, kırmızı üzüm ve patlıcan da benzer faydalar sağlayan önemli besinlerdir.

Enerji İçin Karbonhidrat Tüketin

Enerji ihtiyacını karşılamak için tam buğday makarna, esmer pirinç, tam buğday ekmek ve patates gibi kompleks karbonhidratlar öğünlerin önemli bir kısmını oluşturmalıdır.

Hücre Gelişimi ve Onarımı İçin Protein

Sağlıklı hücre gelişimi ve hasar onarımı için protein tüketimi gereklidir. Baklagiller, balık, hindi ve tavuk eti, süt ürünleri, yumurta, tofu ve kinoa gibi protein kaynakları her öğünde az miktarda da olsa yer almalıdır.

Mineral ve Lifler İçin Sebze ve Meyve

Olabildiğince çok sebze ve meyve tüketmek, sağlıklı bir beslenme düzeninin olmazsa olmazıdır. Meyveleri bütün olarak tüketmek, meyve suyu şeklinde tüketmekten daha faydalıdır. Önerilen sebzeler arasında brokoli, karnabahar, kayısı, nektarin ve anjelik erik bulunur.

Kemik Sağlığı İçin Süt ve Süt Ürünleri

Kemik sağlığını desteklemek için süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum açısından zengin besinler diyetinize eklenmelidir.

Bağırsak Sağlığı İçin Lifli Besinler

Bağırsak sağlığını korumak için tam buğday ürünleri, meyve kabukları, çiğ sebzeler ve chia tohumu gibi lif zengini gıdalar tüketilmelidir.

Sağlıklı Yağlar ile Enflamasyonu Azaltın

Dengeli ve sağlıklı beslenme kapsamında doymamış yağlar da yer almalıdır. Avokado, zeytinyağı, kaju, ceviz, fındık, fıstık ve omega-3 zengini balık enflamasyonu azaltmada önemli rol oynar.

Vücut İçin Su Tüketimi Şart

Günlük 6-8 bardak su içmek, vücudun sağlıklı çalışması için gereklidir. Gazlı içecekler su yerine geçmezken, su içeriği yüksek meyveler (karpuz, üzüm gibi) ara öğün olarak tüketilebilir.

Mottonuz sağlıksız bol tüketmektense, sağlıklı ve dengeli tüketmek olsun.


Kan Üretimini Destekleyen Sağlıklı Besinler:

  • Demir açısından zengin besinler: Kırmızı et, karaciğer, ıspanak, mercimek, fasulye, nohut, susam ve kabak çekirdeği
  • Folik asit kaynakları: Brokoli, avokado, kuşkonmaz, portakal, lahana ve tam tahıllı ürünler
  • B12 vitamini içeren besinler: Yumurta, süt ve süt ürünleri, balık, tavuk, kırmızı et
  • C vitamini desteği: Maydanoz, biber, nar, çilek, limon, greyfurt ve portakal (Demir emilimini artırır)
  • Baklagiller ve protein kaynakları: Nohut, fasulye, mercimek, kinoa, hindi, tavuk, balık ve tofu
  • Sağlıklı yağlar: Ceviz, badem, fındık, chia tohumu, keten tohumu ve zeytinyağı


Güvenilir kaynaklar:

Kan grubuna göre diyet: Yemeniz ve uzak durmanız gereken besinler


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.