Kolesterolü düşürmek için lifli yiyecekler listesi

Kalp hastalıkları, ölüm nedeni sıralamasında başta yer alıyor. En yaygın kalp rahatsızlıkları kalp krizi ve kalp yetmezliğidir. Artmış kan yağları seviyesi kalp hastalıklarının ana nedenlerindendir. Çözünebilir lif içeren gıda alımıyla bu riskleri azaltabilirsiniz. İşte kötü huylu kolesterolü düşürmek için lifli yiyecekler listesi…

Kolesterolü düşürmek için lifli yiyecekler listesi

Nutrition İstanbul’dan Diyetisyen Merve Doyranlı, lif alımının kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu olduğuna dikkat çekerek kötü huylu kolesterolü düşüren zengin lifli yiyecekler listesini paylaştı.

Diyet lifi; kilo yönetimi, sağlıklı sindirim sistemi fonksiyonları ve doygunluk gibi birçok konuda bize yardımcı olmaktadır. Lifin sadece sindirim hareketlerine yardımcı olmasının yanı sıra birçok faydası vardır. Yapılan büyük çalışmalar lif tüketiminin; kardiyovasküler hastalıklar, inflamasyon ve osteoporozu da içeren birçok sağlık problemine de faydalı olduğunu göstermektedir.


Günde 5-10 gram çözünür lifli yiyecek tüketimi LDL kolesterol seviyesini yaklaşık olarak %5 oranında azaltmaktadır. Düşük doymuş yağlı ve az kolesterollü diyete ek olarak, günde 10-25 gram kadar çözünür lif tüketimi, kan kolesterol seviyelerinin iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Kolesterolü düşürmek için lifli yiyecekler listesi

Kolesterolü düşürmek için lifli yiyecekler listesi

Diyet lifinin sağlığı destekleyici ve hastalıklardan koruyucu özellikleri belirgin şekilde görülmektedir. Ancak bu faydalarının sadece liften değil bu lifli gıdaların içerdiği besinler ve fitokimyasalların kombinasyonunun da pozitif yönde etkilediği düşülmektedir. Tam tahıllar, kuru baklagiller, meyveler ve sebzeleri içeren liften zengin bir diyetin, sağlık için iyi olduğu gerçeği konusunda sağlık uzmanları hemfikirdir.

1- Baklagiller

Çözünür lif açısından adeta bir yıldızdır. 1 porsiyon siyah fasulye 4.8 gram çözünür lif içermektedir. Kuru baklagillerin faydaları: Hızlı kilo verdiriyor!

Mercimek, nohut, kuru fasulye, barbunya, bezelye, börülce, bakla kurubaklagillerin faydaları

Özellikle kışın hastalıklara karşı direnç gösterebilmek için bağışıklık sisteminin desteklenmesi çok önemli. Kuru baklagiller içerdikleri demir, magnezyum ile potasyum mineralleri ve antioksidan özellikteki E vitamini sayesinde vücut direncini güçlendiriyor.

Kolesterol ile doymuş yağ içermemeleri ve çözünebilir diyet lifi içerikleri sayesinde kalp hastalıklarının en önemli risk faktörlerinden olan kötü kolesterolün (LDL) düşürülmesine yardımcı oluyor. 

Kuru baklagiller glisemik indeksi (kan şekerini yükseltme değeri) düşük besinler oldukları için sindirim sistemi tarafından daha yavaş yıkılıyor. Çünkü içeriklerindeki lif mideyi geç terk ediyor ve bağırsakların glikoz emilim hızını düşürüyor. Bu sayede de kan şekeri hızla yükselmiyor.

2- Yulaf

Kaliteli ve tok tutan bir kahvaltı yapmak istiyorsanız yulaf ezmesi sizin için vazgeçilmez olacaktır. Yulaf ile sağlıklı kilo vermek: Yulafın faydaları neler?

yulaf faydaları

• Yulaf, içerdiği yüksek miktarda aminoasit sayesinde karaciğerde lektin üretimini uyarır ve vücudumuzdan toksinlerin arındırılmasına yardım eder.

• Kan şekeri seviyesini kontrol eder.

• Öğle veya akşam yemeği yedikten sonra sindirim sorunu yaşıyorsanız; yulaf ezmesi, safra kesesi asitlerini azaltmaya yardımcı olur. Bu aynı zamanda bağırsak geçişini kolaylaştırır ve kabızlığı önler.

• Yavaş emilen karbonhidratlar açısından zengin olması nedeniyle tokluk süremizi uzatır.


• Anti-kanserojendir. Yulaf ezmesinin bu özelliği onun içerdiği fitokimyasallar sayesinde  göğüs veya kolon kanseri riskini %10’un üzerinde azaltmak için her gün yulaf ezmesi yememiz öneriliyor.

• İyot içermesi nedeniyle hipertiroidi önler.

• İçerdiği kalsiyum nedeniyle osteoporoz (kemik erimesini) önler.

• Kilo vermemize yardımcıdır.

• En iyi enerji kaynaklarındandır. Uzun sürede ayakta kalacaksak veya sınavları olan öğrenciler için çok iyi bir alternatiftir.

3- Brüksel Lahanası

Lif için çok iyi kaynaklardır. Özellikle 1 porsiyon brüksel lahanası 4 gram lif içeriğine sahiptir. Yüksek lif içeriği bakımından 3.6 gram ile tatlı patates, 3.4 gram ile kuşkonmaz listeyi takip etmektedir. Brüksel lahanası faydaları

brüksel lahanası faydaları

Brüksel lahanası, doğru şekilde pişirilirse tadı çok lezzetli olabilen bu sebze iyi bir demir kaynağıdır. Günlük K ve C vitaminleri ile Omega- 3 gereksiniminin önemli bir bölümünü karşılayarak antioksidan etki gösterir.

Hastalıklara karşı savaşan pek çok bitkisel kimyasalı içerir ve vücudun doğal savunma sisteminin aktivitesini artırır. Yüksek posa içeriğine sahiptir. Bu sayede hem bağırsakları düzenler hem de tokluk hissi vererek açlığı dengeler.

Tam bir sağlık deposu olan bu sebzeyi ortalama 7 dakika buharda pişirerek tükettiğinizde maksimum fayda sağlar. Sağlığınıza güzel bir yatırım yapmak için yemeklerin yanında 1 küçük kase Brüksel lahanası bulunmasına özen gösterebilirsiniz.

Nutrition İstanbul'dan Diyetisyen Merve Doyranlı
Nutrition İstanbul’dan Diyetisyen Merve Doyranlı

4. Portakal

Meyveler lif almanın en lezzetli yoludur. Küçük boy bir portakal 2 gram lif içermektedir. Kabuklarıyla yenen kayısı da 1.8 gram kadar lif içerir. Elma ve armut da zengin lifli yiyecekler arasında.

5- Keten tohumu

1 yemek kaşığı keten tohumu 1.1 gram kadar lif içerir. Keten tohumunu yoğurt veya kahvaltılık yulafa ekleyebilirsiniz.

keten tohumu faydaları

Diyet lifinin sağlığı destekleyici ve hastalıklardan koruyucu özellikleri belirgin şekilde görülmektedir. Ancak bu faydalarının sadece liften değil bu lifli gıdaların içerdiği besinler ve fitokimyasalların kombinasyonunun da pozitif yönde etkilemektedir.


Tam tahıllar, kuru baklagiller, meyveler ve sebzeleri içeren zengin lifli bir diyetin, sağlık için iyi olduğu gerçeği konusunda sağlık uzmanları hemfikirdir.

Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Hangi besinleri yemeliyiz?

Bağışıklık sistemi için gerekli yiyecekler listesi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.