Katarakt cerrahisinde kişiye özel mercek seçimi neden önemli?

Katarakt ameliyatları, bulanıklaşan göz içi merceğinin değiştirilmesi esasına dayanır. Ameliyat esnasında hastanın gözüne yerleştirilen mercekler sayesinde hastanın net görüşe kavuşması sağlanabilir.

Katarakt mercek lens

Peki hangi hasta için hangi mercek uygun, mercek seçiminde hangi kriterler önem taşıyor? Batıgöz Sağlık Grubu Çankaya şubesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Uğur Ünsal katarakt ameliyatına dair merak edilenleri yanıtladı.

  • Kataraktın tek tedavisi cerrahidir
  • Bebeklerde katarakt erken teşhis edilmelidir
  • Mercek türleri 3 gruba ayrılıyor
  • Astigmatlı hastalar için özel mercekler vardır
  • Bazı göz rahatsızlıkları mercek seçimini etkiler
  • Ameliyat başarısı çeşitli faktörlere bağlıdır

Kataraktın tek tedavisi cerrahi

Katarakt, gözümüzün içinde var olan doğal göz içi merceğimizin puslanması, bulanıklaşmasına denir. Katarakt damla ya da başka bir yöntemle tedavi edilemez, tek tedavisi cerrahidir. Katarakt ameliyatı, bulanıklaşan göz içi merceğinin alınması ve yeni göz içi merceğinin yerleştirilmesidir. Ameliyat, genelde hastanın gözlerine uygulanan topikal damla anestezisi yoluyla gerçekleştirilir, ortalama beş ile on dakika arasında süren bir cerrahi işlemdir.

Bebeklerde doğuştan oluşan katarakt nedeniyle görme azalır ve görme kaybı ortaya çıkabilir. Bebeklerin ilk 12 haftalık dönemde göz muayenesi bu bakımdan önemlidir. Bebeklerde ve çocuklarda da katarakt ameliyatı yapılır ve genel anestezi tercih edilir.

Katarakt ameliyatında kullanılan üç grup mercek mevcuttur:

  • Birinci grup monofokal yani tek odaklı mercektir. Bu mercekte hastanın gözüne gelen ışınlar gözün arkasına, tek odaktan düşer. Hasta uzağa bakarken gözlüğe ihtiyaç duymaz. Ama yakın gözlüğü kullanması gerekir.
  • İkinci grup mercek, hem uzak hem de orta mesafeyi görmeyi sağlayan genişletilmiş odağa sahip yani, EDOF merceklerdir. Bu mercek türü hastaya uzak, orta biraz da yakın mesafede görüntü sağlarken bazı hastaların düşük numaralı bir yakın gözlüğe ihtiyacı olabilir.
  • Üçüncü bir grup mercek ise uzak, orta ve yakın mesafelerde görme sağlayan bizim trifokal dediğimiz halk arasında akıllı mercek olarak bilinen merceklerdir. Bu mercekler hastaya takıldığında uzak, yakın ve orta mesafede tatmin edici bir görüş sağlamaktadırlar.

Hasta ihtiyaçları ve hekim tecrübesi önemli

Eğer hastanın bunlarla birlikte astigmatı da mevcut ise bu merceklerin astigmatlı modellerini kullanmak daha uygun olacaktır. Nasıl ki biz kendimiz gözlük alırken veya gözlük muayenesi olurken normal bir gözlük almayıp eğer astigmatımız var ise astigmatlı cam kullanıyorsak günümüzde merceklerde de bu seçenek mevcuttur.

Yani hasta için monofokal mercek uygun bulunduysa ama hastanın astigmatı da mevcutsa astigmatlı monofokal mercek veya trifokal mercek tercih edilecekse ve astigmat mevcutsa astigmatlı trifokal mercek tercih edilmesinde fayda vardır. Katarakt ameliyatı olacak olan bütün hastalara monofokal veya monofokal astigmatlı bir mercek tercih edilebilir ancak trifokal veya trifokal astigmatlı göz içi merceklerin sadece uygun hastalara tercih edilmesinde fayda vardır.

Gözünün arkasında retina problemi, ileri derecede göz tansiyonu veya gözünün ön kısmında kornea problemi olan hastalara akıllı mercek veya trifokal göz içi merceğinin yerleştirilmemesi daha uygun olur.

Katarakt ameliyatını etkileyen en önemli kriterler, ameliyat esnasında kullanılan teknolojik altyapı, hastanın ihtiyaçları ve hekimin tecrübesidir. Bu kriterler bir araya geldiğinde çok daha iyi sonuçlar alınacaktır. Hastaya detaylı göz tetkikleri yapıldıktan sonra kişiye özel mercek tercih edildiğinde ve ameliyat esnasında modern tıbbi olanaklar kullanıldığında hem hasta mutluluğu hem de hekim mutluluğu artacaktır.


Kaynaklar:

  1. Comparative efficacy and safety of all kinds of intraocular lenses in presbyopia-correcting cataract surgery
  2. Effects of cataract surgery and intra-ocular lens implantation on visual function and quality of life
  3. Femtosecond Laser vs Toric Intraocular Lens in Cataract Surgery
  4. Visual effects of trifocal intraocular lens implantation in cataract patients
  5. Cataract Complications: The Retinal Perspective
  6. Editorial: Innovations in Cataract Surgery

Katarakt tedavisinde akıllı lens/mercek tedavisi nasıl yapılır?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.