Vegan beslenme kilo kaybında Akdeniz diyetinden daha mı etkili?

Bilim dünyasında yapılan yeni bir araştırma, kilo vermek isteyenler için beslenme önerilerini değiştirecek nitelikte sonuçlar ortaya koydu. Akdeniz diyeti uzun yıllardır sağlıklı kilo kontrolü yönetimiyle ilişkilendirilirken, düşük yağlı vegan beslenme biçiminin zayıflama üzerinde çok daha etkili olduğu tespit edildi.

bitkisel diyet

Araştırmacılar, bitkisel bazlı vegan beslenme biçiminin, vücutta asit üretimini azalttığını ve bu etkinin kilo kaybı ile doğrudan bağlantılı olduğunu belirtiyor.

🥗 Vegan beslenme ile kilo kaybı: Bilimsel bulgular

Frontiers in Nutrition dergisinde yayımlanan ve 62 yetişkin üzerinde gerçekleştirilen dört aylık bilimsel çalışmada, katılımcılar rastgele iki gruba ayrılarak Akdeniz diyeti ile düşük yağlı vegan diyeti uyguladı. Her iki grup, belirli bir süre sonunda diyetlerini değiştirerek karşılaştırmalı olarak izlendi.

🔍 Bilim insanları, et, balık, süt ve yumurta gibi hayvansal gıdalarla beslenenlerde vücudun daha fazla asit ürettiğini; bunun ise kronik enflamasyon ve kilo alımı ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.

🥦 Araştırmadan öne çıkan sonuçlar:

  • Düşük yağlı vegan diyet uygulayanlar, ortalama 5 kilograma kadar kilo kaybı yaşadı.
  • Akdeniz diyetinde ise anlamlı bir kilo değişimi tespit edilmedi.
  • Bitkisel beslenme, vücut asit yükünü önemli ölçüde düşürüyor; Akdeniz diyetinde ise bu değişim gözlenmedi.
  • Vegan beslenmenin kilo kaybını desteklemesi, kalori alımından bağımsız, asit-alkali dengesine bağlı olabilir.
  • Yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı orman meyveleri, baklagiller ve tam tahıllar alkalileştirici ve kilo verdirici etki yaratıyor.

Araştırmanın yazarlarından Dr. Hana Kahleova, “Hayvansal ürünlerin asit üreten yapısı kilo alımına yol açan iltihaplanmayı tetikleyebilir. Ancak vegan diyete geçiş, kilo kaybını destekleyip sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu oluşumuna katkı sağlayabilir” diyor.

Vegan beslenme

Hangi gıdalar öne çıkıyor?

  • Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, lahana, brokoli, kuşkonmaz 🍃
  • Kök ve sap sebzeleri: Pancar, havuç, sarımsak 🥕
  • Meyveler: Elma, kiraz, kayısı, kavun, kırmızı orman meyveleri 🍎
  • Baklagiller: Mercimek, nohut, bezelye, fasulye, soya 🌱
  • Tahıllar: Kinoa, darı

Uzmanlar, bitkisel beslenmeye geçişin hem kilo kaybı hem de genel sağlık açısından uzun vadeli yararlar sağlayabileceğini vurguluyor.


Kaynaklar:


Bunlar da ilginizi çekebilir:

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.