Kırmızı mercimek faydaları neler? Mercimek yemekleri

Altın günlerinin vazgeçilmezi mercimek köftesinin baş kahramanı, çorbaların dostu kırmızı mercimek ufak görünen fakat çok besleyici bir baklagildir. Peki siz kırmızı mercimek hakkında neler biliyorsunuz?

Kırmızı mercimek faydaları neler? Mercimek yemekleri mercimek köftesi tarifi

Mercimek hakkında

Yeşil, sarı, kırmızı ve kahverengi çeşitleri olan mercimeğin en sık kullanılanlarından biri kırmızı olanıdır. Baklagillerin besin değeri bakımından en zengin olanlarından biri mercimektir. Çeşitlerinin faydaları neredeyse birbirinin aynısıdır, küçük farklılıklar bulunur. Kanada, Hindistan ve Avustralya mercimek üretiminde önde gelen ülkelerdendir; Türkiye, mercimek üretimi açısından önemli bir konumda bulunur.

Mercimek besin değerleri (100gr)

Mercimek Besin Değerleri (100gr)


Enerji 350kcal
Karbonhidrat 63gr
Yağ 1gr
Protein 25gr
Su 8.5gr

Kırmızı mercimeğin faydaları

Kırmızı mercimek herkesin mutfağında olan öyle çok da faydası yokmuş gibi görünen bir baklagildir. Lif bakımından oldukça zengindir. Mideyi doldurur ve uzun süre tok tutar. Bu özelliği sayesinde diyetlerin önemli elemanlarından biri haline gelmiştir. Kan şekerini dengelemeye yardımcıdır.

Kırmızı mercimeğin glisemik indeksi düşüktür. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder, bağırsakları çalıştırır. Özellikle kabızlık problemi çekenlerin bu problemden kurtulması için iyi bir yardımcıdır. B vitamini yüksektir. Yüksek proteinli olduğu için spor yapanların tüketmesi önerilir.

Kırmızı mercimek ile hangi yemekler yapılabilir?

Kırmızı mercimek ile hangi yemekler yapılabilir?

Kırmızı mercimekle lezzetli vegan köfteler, renkli mercimek çorbası, havuçlu mercimekli mezeler, pilavlara baharatlanmış mercimekli soslar, bebeğinize lezzetli ve besleyici mamalar yapabilirsiniz.

Az malzemeli ve kolay Vegan Mercimek köftesi

Malzemeler:

2 su bardağı kırmızı mercimek

3.5 su bardağı sıcak su

Yarım çay bardağı zeytinyağı

2 yemek kaşığı salça (biber veya domates)

Tuz, kimyon, karabiber, kırmızı biber

Yapılışı:


Mercimekler bol suyla yıkanır ve tencereye alınır. Üzerine belirtilen ölçüde sıcak su ilave edilir ve mercimekler tüm suyunu çekene kadar kaynatılır. Suyun tamamı bitince ayrı bir sos tavasında yağda salçanın kokusu çıkarılır ve baharatlar eklenir. Yapılan sos suyunu çekmiş mercimeğe eklenir ve karıştırılır. Ilıyınca tek tek sıkılarak şekil verilir, üzerine kırmızı biber serpilerek servis edilir.

Duygusal yeme ile sağlıklı beslenme arasındaki farklar nelerdir?


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.