Gezgin diye kime denir? Bir gezginin günlüğü

Gezgin diye kime denir? Bir gezgini, gezgin yapan özellikler neler? Gezmek yahut seyahat etmek deyince aklınızda çağrışan ilk şey ne? Gezmek sizin için yalnızca hayatınızda bir değişiklik yaşamanız amacıyla yaptığınız bir eylem mi, yoksa gerçekten yeni bir şehir, yeni bir yer tanımak mı?

5 soruda gerçek gezgin kime denir gezginlerin ortak özellikleri

Gezi deyince elbette herkes birbirinden farklı planlar kurabilir; kimisi eşi ile çıkmak ister gezi yolculuğuna kimisi yakın arkadaşlarıyla kimisi de tek başına… Kimisi özel araç tercih edebilir kimisi uçak veya otobüs kimisi de otostop…

Peki, bunlar gezgin olmak için ayırt edilebilir mi? Yani “Sadece otostop çekenler gezgindir.” veya “Ailesiyle seyahat eden birisi gezgin olamaz.” denilebilir mi? Hiç sanmıyorum. Çünkü gezgin olmak gezdiğiniz yerlerden ne derecede etkilendiğiniz ile orantılıdır. Gittiğiniz yeri ne kadar tanıyabildiniz?


Tarihi, eğitim özellikleri, coğrafi özellikleri, gelenekleri-görenekleri, mutfak kültürü, ulaşımı, olumlu ve olumsuz yanları, eksikleri, sorunları vs. gibi başlıklar altında gittiğiniz yeri ne kadar iyi tanımlayabilirseniz o kadar iyi bir ‘gezgin’ olmuşsunuz demektir.Örnek olarak günümüzde haberler, söyleşiler, röportajlar vs. görebiliyoruz; “Şu kadar günde şu kadar parayla şu kadar ülke gezdi.” İşte bu başlık gezginlerin kronik sorunudur!

Bir gezgini gezgin yapan özellikler neler?

1- Gezide amaç; en kısa sürede ve kısıtlı parayla birden çok şehir veya ülke gezmek değildir. Dediğim gibi gittiğiniz şehri ne kadar iyi gezebildiniz?

2- Kitaplarda okuduğunuz tarihi yerinde görebildiniz mi?

3- Şehrin kültürel dokusunu hissedebildiniz mi?

4- Yöreye özgü yemekleri tadabildiniz mi?

5- Şehrin olumlu-olumsuz yanlarını, eksikliklerini-fazlalıklarını görebildiniz ve yorumlama gücünü kendinizde bulabildiniz mi?


İşte bu soruların cevaplarını verebiliyorsanız eğer siz gerçek bir gezginsiniz demektir. Eminim, şu kadar saatte veya şu kadar günde şu kadar şehir yahut ülke gezdi, rekor kırdı, imkânsızı başardı vs. başlıkları ile haberleri yapılan kendini ‘gezgin’ olarak tanımlayan kişiler de bu soruların cevaplarını hiç şüphesiz verebilirler; çünkü onlar da gerçek bir gezgindirler(!) Sizce de öyle değil mi…

Seyahat öncesi hazırlık: Bir gezginin günlüğü


Görkem Barındık
1993 yılında Ankara’da doğdu. Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde ön lisans; Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Akabinde Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Ana Bilim Dalı'nda “Dijitalleşen Medya ve Yarattığı Yeni Şiddet Alanı: Dijital Şiddet” başlıklı tezini tamamlayarak yüksek lisans programından mezun oldu. Şu an hâlihazırda doktora eğitimi için hazırlanmaktadır.