Sinema: New York’da Beş Minare

Yakın dönemin Türkiye’sini sorgulayan “New York’da Beş Minare” 11 Eylül sonrası Amerika’nın ve dünyanın İslam ile olan paranoyasını gözler önüne serecek. 5 Kasım’da sinemalarda.

beş minare mahsun kırmızıgül vay arkadaş, prensesin uykusu, biutiful, newyork, beş minare, tayfun

Beyaz Melek ile sinema dünyasına merhaba diyen Mahsun Kırmızıgül kimsenin tahmin etmediği şekilde 6 milyon gişe yapmayı başarmıştı. Film eleştirmenlerden tam not almasına rağmen, Kırmızıgül’e haksız bir eleştiri de yapılmıştı. Çünkü akıllarda hep şu vardı; “Türkücü’den Sinemacı olur muydu?”

Bazı çevreler Mahsun’un bu başarısını görmek istemese de sinemaya iyice ısınan ünlü türkücü, ikinci filminde de ben buradayım diyebilmişti. Çünkü Kırmızıgül, “Güneşi Gördüm” ile toplumsal bir sorun halini almış olan 25 yıllık kangren olmuş yarayı, cesaretle gözler önüne sermeyi başarmıştı. Seyirci bu filmin karşılığını gişeye giderek verirken, Türkiye’de geçtiğimiz yıl Oscar adayında Güneşi Gördüm ile karar kılmıştı.


mahsun kırmızıgül filmleri

Şimdi o Mahsun Kırmızıgül, devasa bütçeli bir yapım olan “New York’da beş minare” ile karşımıza çıkıyor. Günlerdir merakla beklenen “New York’da Beş Minare”nin fragmanları ilk yayınlanmaya başladığında ana haber bültenlerine konu oldu. Filmlerinin hem senaryosunu hem de yönetmenliğini yapan Mahsun Kırmızıgül, üçüncü filminde de yeterli bütçeyi bulamadığından dolayı projeyi sonraya bırakmış.

“New York’da beş minare” için sinema dünyamızdan karakter oyuncuları seçen Kırmızıgül, Zafer Ergin, Salih Kanyon, Hüseyin Avni Danyal, Ali Sürmeli, Bora Sivri, Murat Ünalmış, Haluk Bilginer, Mustafa Sandal ile beraber çalıştı. Türk oyuncuların yanında Hollywood’un son dönem çıkış yapan yıldızları arasında yer alan, Gina Gershon, Robert Patrick ve Danny Glover gibi önemli isimler de filmdeki yerini aldı. New York’da Beş Minare’ nin perde arkasında da birçok ünlü isim görev aldı. Özellikle filmin görsel efektlerini Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, Renny Harlin, Spike Lee, Cohen Brothers ve Jim Jarmusch gibi isimlerle çalışan Manuel Ray Gonzalez yaptı. Ortalama 400 kopya ile 900 salonda vizyona girmesi beklenen film, İstanbul, New York, Bitlis üçgeninde geçen bir hikâye üzerine kuruluyor. Bir anlamda yakın dönemin Türkiye’sini sorgulayan “New York’da Beş Minare” 11 Eylül sonrası Amerika’nın ve dünyanın İslam ile olan paranoyasını gözler önüne serecek.

***

Biutiful

Biutiful, zorunlu olarak yaptığı yasadışı işlerle para kazanmaya çalışan sorunlu ama sadık ve duyarlı bir babanın hikâyesi.

movie barden biutiful izle

Javier Bardem’i sinemaseverler, “İçimdeki Deniz” de gösterdiği olağanüstü performansıyla tanıdı. “Kolera Günlerinde Aşk”, “Barselona Barselona” gibi epik yapımlarda da rol alan İspanyol oyuncu Javier Bardem, son olarak usta yönetmen Alejandro Gonzalez İnarritu’nun “Biutiful”nda rol aldı. Bardem’e, Blanca Portillo, Martina Garcia ile Felix Cubero’da eşlik ediyor. Barcelona’da geçen hikâyede, Javier Bardem, Uxbal adında kanuna aykırı işleri yüzünden başı polisle derde giren bir adamı canlandırıyor.

***

Prensesin Uykusu 

Sıradan görünen ama aslında rengarenk karakterlere sahip bir grup insanın birlik olup kaderi değiştirme çabalarını hayatın tam da içinden anlatıyor.

Çağan Irmak filmleri

Usta yönetmen Çağan Irmak yine iş başında. “Babam ve Oğlum” ile 12 Eylül darbesini sorgulayan yönetmen, “Issız Adam” ile alışık olmadığımız türden aşk hikâyesini perdeye yansıtırken, geride gözü yaşlı seyirci bıraktı. Irmak, her ne kadar “Karanlıktakiler” de beklenen ilgiyi görmese de o bu filmiyle gişe kaygısı taşımayan bir yönetmen olduğunu da gösterdi. ‘Prensesin Uykusu’ ile bir buçuk yıllık aranın ardından tekrar sinemaseverlerle buluşacak olan Çağan Irmak’ın ekibinde bu kez, Çağlar Çorumlu, Sevinç Erbulak, Genco Erkal ile Alican Yücesoy yer alıyor.

***

Vay Arkadaş 

‘Vay Arkadaş’ İstanbul’un kenar mahallerinden birinde yaşayan üç arkadaş Manik, Tik ve Dildo’nun, mahallenin dışına pek taşmayan sıradan ama kendi içlerinde hareketli bir şekilde devam eden heyecan, macera ve kahkaha dolu hayatlarını anlatıyor.


Demet Evgar, Mete Horozoğlu, Fırat Tanış, Rasim Öztekin, Mustafa Üstündağ

Demet Evgar, Mete Horozoğlu, Fırat Tanış, Rasim Öztekin, Mustafa Üstündağ, bu oyuncular yönetmenliğini Kemal Uzun’un yaptığı ‘Vay Arkadaş’ filminde buluştu. Aksiyon-komedi türünde olan ‘Vay Arkadaş’ için 1 milyon dolar harcandı. İstanbul’un tarihi semtlerinden başta Balat, Sütlüce, Beyoğlu’nun yanı sıra Haydarpaşa Gar’ı gibi yine tarihi mekânlarda çekilen ‘Vay Arkadaş’ın trafik sahnelerinin çekimlerinde 25 araç kullanıldı.

***

Ayın DVD’si

Tayfun

Bir uydu istasyonu için malzeme taşıyan bir Amerikan tankerinin kaçırılması hem Güney hem de Kuzey Kore için büyük bir tehlikenin başlangıcı olur.

typhoon

Zira tankeri kaçıran Sin’in planı, tankerde bulunan Helyum balonlarını uçurarak iki ülkenin üzerine radyoaktif atıkları boşaltmaktır… Güney Kore hükümeti bu kıyımı durdurmak için Sejong isimli ajanını görevlendirir. Sejong bu modern korsanı araştırırken, bu korkunç saldırının aslında çok kişisel sebepleri olduğunu öğrenecektir. Aksiyon ile dolu olan Tayfun Güney Kore filmlerini sevenler için.

Yönetmen: Kwak Kyung-Taek

Oyuncular: Jang Dong Gun, Lee Jung Jae

Diller: Türkçe

Altyazı: Türkçe, Korece

Süre: 108 dk.


Üretici Firma: Kanal D Home Video


 

Köksal Aras
Reyim sorulmadan 1977 yılında ilk olarak İstanbul’da gözlerimi açtım. 17 yaşında medyanın içinde buldum kendimi. Önce bir radyo istasyonunda geceleri mırıldanmayla başlayan yolculuk, ardından çok önemli bir gazetenin durağıyla devam etti.