Liposuction ile Kilo Vermek

Liposuction’da fazla yağ çekilmesi ve sıvı takviyesi yapılmaması damarlarda pıhtı oluşumuna neden oluyor.

liposuction_yag_aldirma_prof_erdem_tezel_4Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Re-Konstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Tezel, Liposuction ameliyatlarında yapılan en büyük hatanın, hastayı zayıflatmak amacıyla gerekenden çok daha fazla yağ çekilmesi olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Tezel, Liposuction’ın zayıflatma değil, bir şekillendirme ameliyatı olduğunun altını çiziyor: “Normal vücut ağırlığında olunsa da basen, göbek, bacaklar gibi bölgelerdeki fazla yağlar alınıyor. Liposuction’da zayıflama amacıyla fazla yağ çekilmesi ve sıvı takviyesi yapılmaması, damarlarda pıhtı oluşumuna neden olurken, bunun sonucunda da deride sarkmalar ve çukurluklar meydana geliyor.”


[divider]

Röportaj. Prof. Dr. Mehmet Tezel

Liposuction nedir?

liposuctionProf. Dr. Erdem Tezel: Liposuction bir zayıflatma değil, bir şekillendirme ameliyatıdır. Amaç vücudun, fazlalıklar nedeniyle şekil bozukluğu olan bölgelerini daha biçimli hale getirmektir. Bu ameliyatta, kalemden daha ince kanüllerle vakum yoluyla fazla yağlar alınmaktadır.

Liposuction yaptırmak sakıncalı mıdır?

Liposuction yapısal nedenlerden ötürü zayıfladığımızda dahi gitmeyen fazlalıkları almak ve istenilen bölgeyi şekillendirmek için yapılır; ve bu amaçla, uzman doktorlar tarafından yapıldığında hiçbir sakıncası yoktur.

Ameliyatta fazla yağ alınması ne gibi olumsuz sonuçlara neden olur?

Hastayı zayıflatmak amacıyla gerekenden çok daha fazla yağ çekilmesi sakınca yaratır. Fazla yağ çekilmesi öncelikle hastanın sağlığı açısından büyük risk taşır. Ayrıca ameliyatın sonuçlarında da bazı şekil bozuklukları, deformiteler oluşabilir. Derinin belirli bir küçülebilme kapasitesi var ve bu kapasitenin üzerine çıkıldığında deride sarkıklıklar, çukurluklar meydana gelir.

Göbek ve karın bölgesindeki yağlanmanın azaltılması “kalp hastalıkları riskini azaltıyor”

Kimler Liposuction yaptırabilir? Kimler yaptıramaz?

Sağlıklı olan herkese Liposuction uygulanabilir. Sistemik sağlık sorunu olan kişilere de belirli kontroller yapılmak kaydıyla uygulanabilir. Hatta “central obezite” denilen göbek ve karın bölgesindeki yağlanmanın azaltılmasının kalp hastalıkları riskini azaltmada etkili olduğunu gösteren çalışmalar vardır. 

liposuction_yag_aldirma_prof_erdem_tezel_3Yağ aldırmada hangi yöntemler kullanılıyor?

Günümüzde  lazer, ultrasonic ve vibrasyonlu bir çok Liposuction yöntemi bulunmaktadır. Ancak, en güvenli, en sağlıklı ve iyi sonuçlar veren yöntem enjektörle, yani makine olmaksızın yapılan yöntemdir. Bu yöntemle her alandan alınan yağ miktarı ve bunun kalitesini cerrahın anında görme ve kontrol etme, dolayısıyla her alandan eşit yağ alma imkanı vardır.  Tabii ki bu yöntem cerrah açısından diğer yöntemlere göre daha yorucudur.

Liposuction’da “ıslak yöntem” olumsuz sonuçların oluşmasını engelliyor!

Liposuction yapılırken “ıslak yöntem”in tercih edilmesi de olumsuz sonuçların doğmasını engeller. Islak yöntemde, emilecek yağ kadar sıvı vücuda zerk edilir. Zerk edilen bu sıvının içinde aynı zamanda yağı sıvılaştıran ve kanamayı engelleyen maddeler bulunur. Hastaya damardan da sıvı verilir ve böylece pıhtı oluşması riski azaltılır. 


Ameliyat yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

Liposuction’da kullanılan teknik çok önemlidir, her şeyden önce operasyonun uygun koşullarda yapılması, ameliyat sırasında ve sonrasında hastaya damar yoluyla sıvı verilmesi önemlidir. Ayrıca yukarıda değinilen ıslak tekniğin kullanılması, komplikasyonları azaltmakta ve sonucun daha başarılı olmasını sağlamaktadır. Burada ben aspiratör makinesi yerine enjektör ile vakum yapılmasını, makine işi ile iğne oyası arasındaki farka benzetiyorum.

Ameliyat sonrası kişi ne zaman taburcu edilir?

Bu ameliyat genel ya da lokal anestezi ile uygulanabilir. Alınacak yağ miktarına ve hastanın koşullarına göre hasta bir-iki saat sonra hastaneden çıkılabilir ya da gerekliyse hastanede bir gece kalabilir. 

Ameliyattan sonra kişi nelere dikkat etmelidir?

Ameliyat olan kişi öncelikle bol sıvı almalı ve doktorun önerdiği korseyi düzenli olarak kullanmalıdır.

Doğru yapılan Liposuction ameliyatı kilo alınsa bile formun bozulmasını engelliyor… 

liposuction_yag_aldirma_prof_erdem_tezel_5Yağ aldıran bir kişi tekrar kilo alırsa, formunda bir bozulma olur mu?

Eğer yağ alma işlemi doğru yapıldıysa hasta kilo alsa bile form bozulmayacaktır. Yani her yerden eşit kilo alacaktır. Örneğin basenden yağ alındığında ileri ki zamanlarda kilo alındığında hastanın basenlerindeki eski çıkıntı tekrar oluşmayacaktır. Bu hastanın kilo almayacağı anlamını taşımaz.

Eklemek istedikleriniz?

Hastalara tavsiyem Liposuction’ı yapacak hekimin plastik cerrahi uzmanı olup olmadığını araştırmalarıdır. Günümüzde “ben estetik cerrahım” deyip sadece birkaç haftalık kurs görmüş kişiler yanlış operasyonlar yaparak bu operasyonun adının kötüye çıkmasına neden olmuşlardır. Bunu anlamanın en doğru yolu hekimin Türk Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği ya da Estetik Plastik Cerrahi Derneğine üye olup olmadıklarının araştırılmasıdır.

[divider]

liposuction_yag_aldirma_prof_erdem_tezel_2kBiyografi: Prof. Dr. Erdem Tezel – Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Re-Konstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi.


1996-1998 yılları arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’nda öğretim görevlisi olarak çalışan Tezel, 1998 yılında Yrd. Doçent oldu. 1998-1999 yılları arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Plastik Cerrahi Kliniğinde yedek subay ve öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1999’da Marmara Üniversitesindeki Yrd. Doçentlik görevine dönen Tezel 2003’te Doçentlik ünvanını aldı. Plastik Cerrahi Anabilim Dalı’ndaki bu görevini sürdürürken  2001-2005 yılları arasında yine Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinde Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. Erdem Tezel, tecrübe ve buluşlarını davetli konuşmacı olarak katıldığı çeşitli kongre ve toplantılarda meslektaşlarıyla paylaşmaktadır. Tamamen kendisinin geliştirdiği burun ve burun ucu estetiği, göz kapağı ve çevresi onarımı, dudak onarımı ve meme asimetrisi ile meme dikleştirme teknikleri en saygın uluslararası tıp dergilerinde yayınlanmıştır. Özel ilgi alanları olan yüz estetiği ve göz çevresi estetiği konularında yurtdışında eğitim almıştır.