Yavuz Turgul ve Av Mevsimi

Eşkıya, Gönül Yarası ve Kabadayı gibi filmlerle oldukça beğenitoplayan yönetmen Yavuz Turgul, son filmi Av Mevsimi’nde bir cinayet araştırması sırasında hayatları altüst olan üç polisin hikâyesi anlatılıyor.

Yavuz Turgul ve Av Mevsimi filmi

Türk Sineması’nın mihenk taşı olan yapımlara imza atan Yavuz Turgul’un kamerasından son olarak ‘Av Mevsimi’ çıktı. Sultan, Çiçek Abbas ve Züğüt Ağa’nın senaryolarını yazarak sinemaya iyice ısınan Turgul, Fahriye Abla’da oturduğu yönetmen koltuğundan başarıyla kalktı. Mükemmel bir anlatımla Uğur Yücel’i sektöre kazandırdığı ‘Muhsin Bey’ ve ‘Gölge Oyunu’ filmleriyle kariyer tırmanışını sürdüren usta yönetmen,1996 yılında Türk sinemasının ölü zamanında yaptığı ‘Eşkıya’ ile olağanüstü bir başarıya imza attı. Çünkü film gişe rekorları kırarken, aynı zamanda Türkiye’nin de Oscar adayı olmuştu. Uzunca bir aranın ardından sinemaya uzak kalan Turgul, sırasıyla Gönül Yarası ve Kabadayı filmleriyle de oldukça beğeni topladı. Türk Sineması’na yeni bir dil kazandıran Yavuz Turgul’un hemen hemen her filminde Şener Şen rol aldı.

av_mevsimi_2

Son olarak çektiği Av Mevsimi’nde de Şen’den vazgeçmeyen yönetmen Cem Yılmaz, Çetin Tekindor’u da kadrosuna dahil etti. Bu üç erkek oyuncuya Melisa Sözen de eşlik ediyor. ‘Av Mevsimi’ bir cinayet araştırması sırasında hayatları altüst olan üç polisin hikâyesi anlatılıyor. Bir anlamda üç farklı adamın kendine has hikâyelerinin birbirine değmesiyle yaşanan süreç, gerilim-polisiye diliyle söz ediliyor Av Mevsimi’nde.


Bugüne kadar yaptığı temiz işlerle adından övgüyle bahsettiren Yavuz Turgul, Av Mevsimi için, senaryoyu ressam Yavuz Tanyeli’nin bir desen çalışmasından ilham alarak oluşturmaya başlamış. Turgul, “Bu coğrafyanın bir polisiye filmi olur mu?” diye düşünerek yola çıktığını da parantez içinde belirtelim.


Hayde Bre

hayde_bre_1“Hayde Bre”de Balkanlardaki hayatını güçlü ve bilge kişiliği sayesinde karısı ve arkadaşları ile mutlu bir şekilde geçiren Şaban Aga ile üç çocuğu ve bakmak zorunda olduğu felçli kocasıyla İstanbul’da yaşam savaşı veren üvey kızı Saadet’in hayatlarının kesişmesi anlatılıyor.

Dönersen Islık Çal, Manisa Tarzanı, Kara Kentin Çocukları gibi çok önemli yapımlara imza atarak Türk Sineması’nda hatırı sayılır bir yere sahip olan Orhan Oğuz uzun yıllardır kurduğu hayalini “Hayde Bre” ile gerçekleştiriyor. Oğuz’un çocukluğundaki anılardan yola çıkarak yazıp yönettiği filmde dedesi rolünde Şevket Emrulla rol alırken, annesi rolünü Nilüfer Açıkalın canlandırdı. “Hayde Bre”de Balkanlardaki hayatını güçlü ve bilge kişiliği sayesinde karısı ve arkadaşları ile mutlu bir şekilde geçiren Şaban Aga ile üç çocuğu ve bakmak zorunda olduğu felçli kocasıyla İstanbul’da yaşam savaşı veren üvey kızı Saadet’in hayatlarının kesişmesi anlatılıyor.


Kağıt

kagit filmi kağıt“Komiser Şekspir”, Propaganda gibi liberal filmleri seyirciyle buluşturan Sinan Çetin ilk kez bir sinema filmi çekmeye çalışan Emrah’ın hikâyesini anlatan ‘Kağıt’ ile karşımızda.

Saçma bir kanunu kör bir inançla uygulayan bir küçük memur. Bu saçma kanun karşısında ilk defa tevekkülle boyun eğmeyen bir genç adam. Kanunzedelerin yanlış kanunlar karşısında hakkını kim koruyacak? Sorusuna cevap arayan “Kağıt”da, Öner Erkan, Ayşen Gruda, Zeynep Beşerler ile Asuman Dabak oynuyor.


Turist

Johnny Depp ve Angelina Jolie, Florian Henckel von Donnersmarck’ın yönettiği “Turist” filmde buluştu.


turist_tourist_angelina_jolie_johny_depp

Hikaye, kırık kalbinin acısından kurtulmak için İtalya’ya giden Amerikalı turist, Frank’in etrafında şekilleniyor. Son yıllarda sinemanın vazgeçilmez oyuncuları arasında yer alan Angelina Jolie ile her rolün adamı olan Johnny Deep’in bir arada olması elbette ki, “Turist”in en dikkat çekici yanı. Bu iki oyuncuya, Paul Bettany ile Timothy Dalton’da eşlik ediyor. “Turist” Aralık ayında gösterime girecek olan güçlü oyuncu kadrosuyla öne çıkan filmler arasında.


Sihirbazın Çırağı

sihirbazin_ciragi_nicholas_cageBalthazar’ın günümüzde bir sihirbaz olduğu ortaya çıkar, aynı güce sahip hatta kendi gücünü aşan birini bulmak için uzun süredir arama yapmaktadır. Ancak kötü bir kişi olan ve uzun zamandır rakibi olan, Maxim Horvath (Molina), sadece Blake ve Dave’i değil tüm New York şehrini tehdit eder, bahtsız Dave gönülsüz de olsa Balthazar’ın koruması altına girer, Dave’e hızlı bir sihirbazlık sanatı ve bilimi eğitimi verir. Bu alışılmadık ortakların, Horvath ve karanlığın güçleri günümüz Manhattan’ını mahvetmeden önce birlikte durdurması gerekmektedir. Geçtiğimiz aylarda vizyona giren filmin DVD’sinde perde arkası görüntüleri bulmak mümkün.

Yönetmen: Jon Turteltaub

Oyuncular: Nicolas Cage, Monica Bellucci

Diller: Türkçe

Altyazı: Türkçe, İngilizce

Süre: 121 dk.


Üretici Firma: Tiglon


Köksal Aras
Reyim sorulmadan 1977 yılında ilk olarak İstanbul’da gözlerimi açtım. 17 yaşında medyanın içinde buldum kendimi. Önce bir radyo istasyonunda geceleri mırıldanmayla başlayan yolculuk, ardından çok önemli bir gazetenin durağıyla devam etti.