Gişe Memuru: Bağımsız sinemanın güçlü bir örneği

Çok farklı, çok çarpıcı, çok eğlenceli, çok düşündürücü!.. Hayata bir “kutu”dan bakmaya hazır mısınız? Çünkü onlar öyle yaşıyorlar. Gişe Memuru’nu bir çırpıda özetleyen cümleler bunlar…

gise memuru

Gişe Memuru

Bağımsız sinemanın güçlü örneklerinden biri olan Gişe Memuru, geçtiğimiz yıl düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi film, en iyi görüntü yönetmeni, en iyi erkek oyuncu ödüllerini almıştı.

Gişe memuru Antalya Film Fesivalinde

Babasıyla aynı evde sessiz sedasız yaşayan gişe memuru Kenan’ın hikâyesi olan film, genç yönetmen Tolga Karaçelik imzasını taşıyor. Serkan Ercan, Zafer Diper, Kıskanmak filmindeki rolüyle büyük beğeni toplayan Nergis Öztürk ile son dönem yıldızı parlayan Nur Aysan ‘Gişe Memuru’nda başrolü paylaşıyorlar. Kenan, babasıyla oturan bir gişe memurluğunun yanında çalışkanlığı ve kendi kendine konuşmasıyla çevresinde ünlü biridir aynı zamanda. Kenan’ın çocukken annesini kaybetmesinin ardından, babasıyla olan ilişkisi gittikçe çözülmeye başlıyor. Otomatikleştiği gişesinde, hayal ve gerçek arasındaki çizgi daha da belirsizleşirken, Kenan’ın ev, servis ve gişe arasında sıkışıp kalmış hayatı, yeni atandığı gişelerde değişim kendini gösteriyor. Özellikle sosyal paylaşım sitelerinde fanlarının oluştuğu ‘Gişem Memuru’ dram türünde! Gösterim tarihi: 6 Mayıs 2011


***

Küçük Günahlar

12 Eylül ile vicdani bir hesaplaşma

Rıza Kıraç’ın senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı “Küçük Günahlar” darbe dönemini sorgulayan filmlerden biri.

kucuk gunahlar sinema

Öykü ve romanlarından tanınan Yazar Rıza Kıraç’ın ilk uzun metrajlı filmi olan ‘Küçük Günahlar’, 12 Eylül ile vicdani bir hesaplaşmaya girmesi, Türk – Kürt çatışmasına başka bir pencereden bakması, güçlü oyuncu kadrosu ve müzikleriyle adından söz ettirecek gibi görünüyor.

Uzun yıllar sinemaya ara veren ‘Anayurt Oteli’ndeki rolüyle sinemada dip yapmış Macit Koper filmin başrolünde. Ona eşlik eden ise ‘Ada’ filmindeki rolüyle sinemaya ısınan Esra Ruşan gazeteci bir Kürt kızını canlandırıyor. ‘Küçük Günahlar’ın serseri aşığını ise şu günlerde Behzat Ç’deki rolüyle dikkatleri üzerine çeken Berke Üzrek oynuyor.

‘Küçük Günahlar’, üçlü bir aşk hikâyesinin ardında bireyin vicdani hesaplaşmasını açığa çıkarmaya çalışırken, 12 Eylül darbesi ve sonrasında yaşanan Kürt-Türk çatışmasının Batı’daki bireyler üzerinde bıraktığı derin yaraların hikâyesini anlatıyor. Gösterim tarihi: 6 Mayıs 2011

***

Bir Ayrılık

Berlin Film Festivali’nin en iyi filmi vizyonda

7 yıldır İran sineması’nda yaptığı filmlerle adından söz ettiren yönetmen Asghar Farhadi ‘Bir Ayrılık’ filmiyle geçtiğimiz Şubat ayında ülkesine Berlin Film Festivali’nden en iyi film, en iyi erkek ve en iyi kadın oyuncu ödülleriyle dönmesini bildi.

bir_ayrilik_a_separation

Film, boşanmak üzere olan ama çocuklarının velayeti konusunda ikileme düşen bir çiftin öyküsünü anlatıyor. Dünya sinemasında hatırı sayılır bir yere sahip olan İran Sineması’nın epik örneklerinden biri olan ‘Bir Ayrılık’ bu ay en çok öne çıkan filmlerin başında geliyor. Gösterim Tarihi: 27 Mayıs 2011

***

Başka Bir Yerde

Sofia Coppola babasını geçecek gibi!..

Babası Francis Ford Coppola’nın gölgesinden çoktan çıkan Sofia Coppola’nın son filmi, ‘Başka Bir Yerde’ çılgın ama mutsuz bir hayat süren bir Hollywood yıldızının günün birinde 11 yaşındaki kızı tarafından ziyaret edilmesiyle gelişen olayları anlatıyor.

baska bir yerde somewhere sinema

Bu yılın en iyi bağımsız filmlerinden sayılan film, Stephen Dorff ve Elle Fanning’in kusursuz uyumuyla göz dolduruyor. Sofia Coppola’nın yönettiği ve Stephen Dorff, Chris Pontius, Erin Wasson ile Alexandra Williams’ın oynadığı bu yıl Venedik’te Altın Aslan Ödülü’nü alan ‘Başka Bir Yerde’ Ankara’da Gezici Film Festivali’nde de gösterildi. Gösterim Tarihi: 20 Mayıs 2011

***


Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde

Korsanlar’ın gölgesi perdeye 3D olarak düşecek

Yapımcılığını Jerry Bruckheimer’ın, yönetmenliğini Rob Marshall’ın üstlendiği “Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde” filmi seriyi ateşleyen eğlenceyi, macerayı ve espriyi bu kez Disney Dijital 3D olarak barındırıyor.

karayip korsanlari gizemli denizlerde sinema

Johnny Depp simgeleşmiş rolü Kaptan Jack Sparrow’a aksiyon dolu bir macerayla geri dönüyor. Gizemli Angelica (Penelope Cruz) ile yolları kesişen Jack Sparrow, bunun aşk olduğundan emin olmamakla birlikte kadın onu efsanevi Gençlik Pınarı’nı bulmak için kullanmakta mıdır? Sorusunun cevabını arıyor. Komedi macera meraklısının keyifle izleyeceği ‘Karayip Korsanları: Gizemli Denizlerde’ kinci kapsan rolünde ise Geoffrey Rush var. Gösterim tarihi: 19 Mayıs 2011

***

Ayın DVD’si

Leningrad Kuşatması

leningradLeningrad şehri, II. Dünya Savaşı sırasında 800 gün alman kuşatması altında yaşamış ve kuşatmaya dayanmaş bir şehirdir. 1941 kışı çok sert geçerken, kuşatma altında hayatta kalmak neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Batılı gazeteciler şehri terk etmişlerdir.

Sadece bir gazeteci, Kate Davis şehirde kalır. İngiliz genç kadın, Amerikalı yazar sevgilisi Philip Parker’dan haber alamaz. Bir yandan haber peşinde koşan, öte yandan sevgilisini arayan Kate’e yerel milis kuvvetlerinden Nina yardımcı olacaktır. 1941’de Alman Nazi askerlerinin Leningrad kuşatmasını anlatan müthiş başyapıt olan ‘Leningrad Kuşatması’ modern tarihin en uzun süreli ve en yıkıcı kent kuşatmalarından biridir ve dünyanın en ağır kayıplarla sonuçlanmış üçüncü kuşatmasıdır.

Yönetmen: Aleksandr Buravsky

Oyuncular: Gabriel Byrne, Mira Sorvino, Armin Mueller-Stahl

Diller: Türkçe, İngilizce

Altyazı: Türkçe

Süre: 105 dk

Üretici Firma: Kanal D Home Video

İlgili yazılar

Şeytan ve Korku Sineması

Kübizm ve Sinemadaki Çarpıcı Örneği: Rashomon


Karanlığın Aydınlık Yüzü Sinema


Köksal Aras
Reyim sorulmadan 1977 yılında ilk olarak İstanbul’da gözlerimi açtım. 17 yaşında medyanın içinde buldum kendimi. Önce bir radyo istasyonunda geceleri mırıldanmayla başlayan yolculuk, ardından çok önemli bir gazetenin durağıyla devam etti.