2011’in Ardından: 2012 Altın Yılı

Umutlarla, coşkuyla, sevinçle karşıladığımız bir yıldı 2011. Her yıl olduğu gibi kutlamalar, havai fişek gösterileriyle girdik yeni bir yıla daha. Peki şöyle bir geri dönecek olursak, akılda kalan etkilendiğimiz, konuştuğumuz neler oldu? Nasıl bir yıldı geride bıraktığımız yıl?

neler yaşandı 2011 yılı olan olaylar 2011 tarih

Acı dolu olaylar yaşadı dünyamız ve ülkemiz, düzensizlik, kaos ve karmaşa hakimdi yıla…

Dünyada Arap Baharı diye anıla gelen ve uzun yıllardır yönetimleri ellerinde tutmuş liderlerin yıkılışına şahit olduk.


Tunus, Mısır,  Libya gibi ülkelerde yönetimler değişti. Hüsnü Mübarek, Muhammer Kaddafi yaşamlarını kaybettiler, diktatörlükleri son buldu.

Japonya’da 9 şiddetinde yaşanan deprem, ardından Tsunami felaketi ve Fukusima Nükleer Santralında patlamalar ve sonucunda onbinlerce yaşamın sona ermesi.

Kapitalizmin çöküşü ve küresel krizler… Yunanistan, İrlanda ve Portekiz gibi ülkelerin ekonomilerinin çökmesi ve iflasın eşiğine gelmeleri.

Gazze’ye hain saldırılar, açlık, sefalet ve ölümlerin devam etmesi.

Usame Bin Ladin’in Pakistan’da öldürülmesi.

2011’in şeytanı, Anders Behring Breivik’in yaz kampına yaptığı saldırı sonucu 69 kişinin ölümü ve 66 kişinin yaralanması. Olay, Norveç’in 11 Eylül’ü diye anıldı.

Assange ve WikiLeaks… İsveç merkezli bir uluslararası organizasyon olduğu bilinen WikiLeaks sitesinin kurucusu Jullian Assange, kaynaklarının gizliliğini koruyarak dünyanın ve hükümetlerin en gizli ve hassas belgelerini, planlarını yayınladı.

Amerika’da başlayıp, gelir dağılımı eşitsizliğini, Wall Street’i ve bankaları protesto eden ve tüm dünyaya yayılan “işgal et”, Wall Street Eylemleri.

Türkiye’de futboldaki şike iddiaları.

Ermeni iddialarına arka çıkan Fransa’nın meclisinde aldığı yanlı ve siyasi karar.

Türkiye’de ard arda gelen şehit haberleri, ateş düşen ocaklar, ağlayan analar.

Van’da 7 şiddetinde deprem, yüzlerce ölü, sönen ocaklar, mahvolan acılı aileler.

Tutuklanan Gazeteciler, yüksek rütbeli subaylar.

13 yaşında iken 26 yaratığın tecavüzüne uğramış N.Ç. davası.

Kayıtlara gecen 200 civarında kadının eşi veya yakınlarınca hunharca katledilişi, 600 civarında kadına cinsel istismar, 200’e yakın kadına tecavüz edilmesi.

Cinsel istismar sanığı Hüseyin Üzmez’in serbest bırakılışı.


Ve son olarak da Türkiye – Irak sınırında TSK’nın düzenlediği hava harekâtı nedeniyle hata sonucu 35 kişinin yaşamını yitirmesi.

Tatlı olaylar da yaşandı…

1981 yılındaki 20. yüzyılın düğünü olan Lady Diana ve Prens Charles düğününün ardından, şüphesiz yüzyılın düğünü diyebileceğimiz bir düğün olan, Kate Middleton ve Prens Williamın evlilik törenleri internette izlenme rekorları kırdı.

Nuri Bilge Ceylan, Türkiye’ye Cannes’dan ödül getirdi. Başkanlığını Robert De Niro’nun yaptığı Cannes film Festivali’nde Bir Zamanlar Anadolu’da filmiyle Cannes jürisinden festivalin en önemli ikinci ödülü olan Jüri Büyük Ödülü’nü aldı.

2011’in en çok konuşulan konularından biri de Başbakan Erdoğan’ın “Çılgın” diye nitelediği projesi. Adının “Kanal İstanbul” olabileceği, İstanbul’un Avrupa yakasında, İstanbul Boğazı’na rakip bir kanal yapılarak yeni bir şehrin inşasının söylenmesi.

2012 altın yıl 2011 neler yaşandı 2011 yılı

Tüm bunlardan sonra geçen yılı yaşarken nelerin farkında olduk bir göz atalım…

Sağlıklı olduğunuz için şükür ettiğiniz anlarınız oldu mu?

Kendinize hediye aldınız mı?

Güneşin doğduğu ve battığı anlara şahitlik ettiniz mi?

Bir kelebeğin renklerini fark edip, özgürce uçuşunu izlediniz mi?

Gece gökyüzünü seyredip kayan kuyruklu yıldızları, meteor yağmurlarını izlediniz mi?

Bir çiçek diktiniz ve bir gülü, bir karanfili kokladınız mı? Bir ağaca sarılıp hasret giderdiniz mi?

Yeni doğmuş bir bebekle sevgi dolu anlar yaşayıp kokusunu içinize çektiniz mi?

Geçtiğimiz bir yıl içinde kaç kişiye onları düşünerek hediye aldınız?

Bir oyuncakla oynadınız mı hiç?

Yağmurda ıslanıp yürüdünüz mü? Ya sonra çıkan gökkuşağında?

Sevdiğinizden ayrılıp ağladınız mı? Ya da kavuşup sevinç gözyaşları döktünüz mü?

Dünyada düzensizliğin hâkim olduğu, dünyanın pek çok yerinde ve ülkece acılarla tekamül ettiğimiz bir yıldı.  Değişim, sancılarla geliyor. Değişimin sancılı olduğu bir yıldı bu yıl. Belki de tüm bu yaşanan acılarla insan kendini doğurabilecektir yaşama. Yaşanan acılardan, yepyeni bir insanlık doğsun… Barışın, sevginin, bilginin, adaletin, sevinçlerin yaşanıp paylaşılacağı bir yıla geçiş yapalım.


Dileğim, 2011 yılı yerini, 2012 yılına umutlarla, güzellikle, coşkuyla bıraksın.


 

Hale Karaarslan
İndigo Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürü ve Yayıncı olarak görev yapıyor. İndigo Dergisi’ni kendisi ve yazarlar için bir okul olarak görüyor. Yaşama ve insana dair pek çok şey öğrenerek, yürekleri sonsuz güzellikle çarpan bir sevgi ailesinin içinde her gün biraz daha maskelerinden arınarak, özünü, kendi olanı buluyor. İki harika çocuğunun öğretmenliğinde ve eşinin her konuda kendisini destekleyen sevgisi eşliğinde öğrenmeye devam ediyor. İstanbul ve Marmaris'te yaşıyor.