Demir Leydi: Meryl Streep İngiltere Başbakanı

Demir Leydi: Asla Uzlaşma!

Yeni yılın ilk günlerinde, bir dönem Batı’nın en güçlü kadınları arasında gösterilen Margaret Thatcher’in hayatına girizgah yapan ‘Demir Leydi’ seyirciyle buluşuyor.

iron lady demir leydi filmi

Batı’nın ilk kadın hükümet başkanı olan Margaret Thatcher, 20 yüzyılda İngiltere Başbakanı olarak en uzun süre hizmet veren ismi aynı zamanda. Başbakanlığı döneminde Birleşik Krallık’ta ezberleri bozmayı başaran Thatcher öyle ki; Mihail Gorbaçov için “Birlikte çalışabileceğimiz birisi” şeklinde yorum yapabilmişti.

İngiliz politika eleştirmenlerinin birçoğuna göre Thatcher’ın 3 kez arka arkaya seçimleri kazanmasının nedeni kendine olan müthiş özgüveni. 80’lerdeki dünya siyasetine damgasını vurmayı başaran bu güçlü kadının siyasi hayatı ‘Demir Leydi’ ile beyazperdeye taşındı.


Margaret Thatcher’ı, 40 yıldır hayat verdiği portreler ile sinema ve televizyon dünyasının başarılı ismi Meryl Streep canlandırıyor. ‘Demir Leydi’, erkek egemen bir dünyada, sınıf ve cinsiyet engellerini çökerten bir kadının hikâyesini anlatıyor. Aslında bir bakıma güç ve güç için ödenen bedeli konu alıyor ‘Demir Leydi’.

İngiltere ve Arjantin arasında yaşanan Falkland Adaları kriz dönemine odaklanılan filmde, sıra dışı ve karmaşık bir kadının şaşırtıcı ve anlayışlı portresi sergileniyor. Demir Leydi’nin yönetmen koltuğunda ise 2008 yılında yine Streep’in kadrosunda yer aldığı Mama Mia ile ilk uzun metraj denemesini gerçekleştiren Phyllida Lloyd oturuyor. Demir Leydi’de Meryl Streep’e Jim Broadbent, Iain Glen ile Harry Lloyd eşlik ediyor. Hem sıra dışı hem de karmaşık bir kadının şaşırtıcı ve içten hikâye dünya sinema tarihine kült olarak geçecek gibi görünüyor.

[divider]

Gösterim tarihi: 13 Ocak 2012

Kurtuluş Son Durak: Bu kadınlar ‘şiddet’ ile savaşıyor!

Yusuf Pirhasan’ın yönettiği Belçim Bilgin, Demet Akbağ, Asuman Dabak, Nihal Yalçın, Ayten Soykök, Damla Sönmez, Yavuz Bingöl, Ahmet Mümtaz Taylan ile Mete Horozoğlu’nun oynadığı ‘Kurtuluş Son Durak’ provakatif, fantastik ve pespembe kara komedi türünde.

kurtulus-son-durak-sinema-afis-kadinlar

Hayatını yatalak babasına adamış Vartanuş, mafya babası sevgilisinin metresliğinden, eşi olmaya asla geçemeyeceğini anlayan Goncagül, çocuklarına ilişmediği sürece günlük koca dayaklarına alışmış Gülnur ve annesinin yediği her tokadı kendi ruhuna da yiyen kızı Tülay, hayatı pembe görmeye çalışan kuafor Füsun. Tüm bu kadınlar önce Eylem’i, sonra birer birer kendilerini ve belki de ülkedeki tüm kadınları “Kurtuluş Son Durak”ta buluşturuyor.

[divider]

Gösterim tarihi: 6 Ocak 2012

Ejderha Dövmeli Kız: Bu kez Fincher’in kamerasından

Geçtiğimiz yıl ‘Sosyal Ağ’ filmiyle Akademi’de en iyi yönetmen adayı olan David Fincher bu kez ‘Ejderha Dövmeli Kız’da Steig Larsson’un uluslar arası çok satan macera romanını beyazperdeye getiriyor.

ejderha-dovmeli-kiz-daniel-craig

Öykünün bir labirentten farksız yapısında cinayet, yozlaşma, aile sırları ve 40 yıllık bir gizemin peşinden koşan iki beklenmedik ortağın iç mücadeleleri yer alıyor. Filmde Daniel Craig, yalan haberle suçlandıktan sonra şerefini kurtarmaya karar veren bir finans muhabirini canlandırıyor.  Christopher Plummer ise İsveç’in en zengin sanayicilerinden olan ‘Henrik Vanger’i oynuyor. ‘Ejderha Dövmeli Kız’da Plummer ve Craig’e Rooney Mara ve Stellan Skarsgard eşlik ediyor. İlginç olan filmi yeniden uyarlayan David Fincher’in, kitapları filmi izledikten sonra okuduğunu belirtmiş olması. Fincher bu tuhaf durumu ise “Sıkıcı bir film yapmak, ya da aynı filmi tekrar çekip anlamsız bir iş yapmış olmak istemiyorduk” şeklinde açıklamıştı.

[divider]

Gösterim tarihi: 13 Ocak 2012

Neşeli Ayaklar: Penguenlere 3 boyutlu bakacaksınız

“Neşeli Ayaklar”ın devamı olan, Oscar Ödüllü hit film “Neşeli Ayaklar 2” Antartika’nın görkemli manzaraları eşliğinde bu sefer izleyicileriyle 3 boyutlu olarak buluşuyor.


neseli-ayaklar-2-penguenler

Step dans ustası olan Mumble’ın küçük oğlu Eric’in koreografi fobisi olduğu için dansa isteksiz olan Eric evinden kaçıyor ve penguen Sven ile karşılaşıyor. Mumble’ın, oğlunun yeni rol modeliyle yarışta pek de şansı olduğu söylenemez. Mumble, herşeyi tekrar yoluna koymak için penguen birliklerini ve çeşitli yaratıkları bir araya getirince, Eric babasının gücünü anlıyor. Penguenlerin hayatlarına zoom yapan animasyonu George Miller yönetirken, Erdoğan Sarp, Ali Gül, Özlem Altınok, Emrah Özertem seslendiriyor.

[divider]

Gösterim tarihi: 20 Ocak 2012

Berlin Kaplanı: Ata Demirer boksör oldu

Usta komedyen Ata Demirer bu kez bir boksörü ‘Berlin Kaplanı’nda canlandırıyor.

Ayhan Kaplan Berlin’de yaşayan, geçimini boksörlük ve bodyguardlık yaparak sağlayan bir Türk vatandaşı. Ayhan ve Antrenörü Cemal için işler ne yazık ki, pek yolunda gitmezken, ikisi de artık hayattan bir mucize bekliyor. ‘Berlin Kaplanı’ olası bir mucize ihtimalini anlatıyor. Hakan Algün’ün yönettiği, Ata Demirer, Tarık Ünlüoğlu, Necati Bilgiç ile Nihal Yalçın’ın oynadığı “Berlin Kaplanı”, komedi-dram türünde.

[divider]

Köksal’ın DVD Günlüğü

Bir Zamanlar Anadolu’da

Cannes’da Büyük Jüri Ödülü Kazanan “Bir Zamanlar Anadolu’da” Şimdi DVD’de!

64. Cannes Film Festivali’nde Büyük Juri Ödülü’yle taçlandırılan Bir Zamanlar Anadolu’da Nuri Bilge Ceylan’ın son başyapıtı. Arka fonda Anadolu’nun  bir doktor ile cinayet soruşturması yürüten bir savcının 12 saatlik gerilimli hikayesini konu alan filmin başrollerini Yılmaz Erdoğan, Taner Birsel ve Muhammet Uzuner paylaşıyor. Arka planına Anadolu’nun kasabalarını, uzayıp giden ince uzun yollarını ve bozkırını alan film, konusu ve oyuncularıyla olduğu kadar görüntüleriyle de izleyenleri büyülüyor.

Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan

Oyuncular Yılmaz Erdoğan, Ahmet Mümtaz Taylan, Fırat Tanış, Taner Birsel

Diller: Türkçe

Altyazı: İngilizce

Süre: 150 dk


Üretici Firma: Tiglon


 

Köksal Aras
Reyim sorulmadan 1977 yılında ilk olarak İstanbul’da gözlerimi açtım. 17 yaşında medyanın içinde buldum kendimi. Önce bir radyo istasyonunda geceleri mırıldanmayla başlayan yolculuk, ardından çok önemli bir gazetenin durağıyla devam etti.