Yaşam Benim: Zor bir Akrep dönemi

Bu yıl hep birlikte, 24 Ekim – 21 Kasım tarihleri arasında Akrep burcunu ve onun keskin özelliklerini deneyimleyeceğiz. Sabit su burçlarından olan Akrep, yönetici gezegeni Pluton’la (ve Mars) birlikte tüm gizemini ortaya çıkaracak. Sürecin, Merkür’ün geri (retro) etkisinin de altında olması, hayli zor bir Akrep dönemi geçireceğimizi işaret ediyor.

Yaşam Benim: Zor bir Akrep dönemi

Gök eşleğinin güneyinde, burçlar kuşağı üzerinde bir takımyıldız olan burç,

“Akreb, Çadan, Çıyan, Kuyruklu, Uzunkuyruklu, Scorpius” gibi isimlerle de anılır. Eski çağlardan beri adı üstünde görüş birliği vardır. Grek Mitolojisindeki Akrep öyküsü, “Yer Tanrıçası Gaia, tüm hayvanları öldürebileceğiyle övünen avcı Orion’u cezalandırmak için Akrep göndermiş ve avcı topuğundan sokularak öldürülmüştür. Ancak daha sonra, Yılancı Ofiukus (Ophiucus) avcıya iksir vererek onu canlandırmıştır” olarak geçer. (Yıldız Adları Sözlüğü/M.Pultar)

Sonbaharın tam ortasına rastlayan burç;

Eskilerin deyimiyle ölümü çağrıştıran “yaprak dökümü zamanı”, Pastırmanın hazırlandığı, mevsim normallerinin üstünde seyreden havanın sıcak olduğu günlerin yaşandığı “Pastırma yazı” gibi denize girmenin son günlerini de içine alır. Gece gündüz sıcaklıklarının birbirine yakın olduğu bu günler, dünyanın diğer yerlerinde de yaşanır ve Amerika’da “Yerli Yazı (İndian summer), İsveç’te “Azize Birgitta”, Almanya’da “Kocakarı yazı” gibi isimler alır.


Burç, insanlık için en önemli ikiliyi, ölüm ve cinselliği yönlendirir. Ölümün gizemi, cinselliğin saklılığı Akrep’in kontrolündedir. İkisi de gizlilik ve mahremiyet altında ve bilinmezliklerle doludur ve bu Akrep burcu insanlarına yansır.

Karizmatik, seksi, etkileyici, gizemli, kararlı, hareketli gibi sıfatlar burç insanlarını tanımlasa da onları anlayabilmek için derinlere inmek gerekir.

O en iyi sır tutucusudur, ondan bir şeyi öğrenmek çok zordur, ” neden soruyorsun?” diye sorunuza soruyla karşılık verebilir. Onunla paylaştığınız özelinizi, sırrınızı ölene kadar saklar. Gizem merakı, en derin bilgilere ulaşmasına yetebilir. Detektif gibi araştırır, saklı gizli ne varsa öğrenmek ister. Bu onun doğasında vardır.

Doğada Akrep, genellikle geceleri çıkan, kendini korumak adına uzun kuyruğunun ucundaki zehirle saldırabilen, düşman gördüğünü zehirleyen, bazen de öldüren bir hayvandır. Çaresiz kaldığında o kuyrukla kendini sokabilir. Doğadaki akrep korkusu, burç insanları için de geçerlidir. Onlara önce korkuyla yaklaşılır, saygı ve hayranlık sonradan gelir. Gerçekte, delirmedikçe kimseyi sokmazlar, durduk yerde zarar vermezler. Serin, rutubetli yerlerde yaşayan akrep, ayakaltında dolaşmaz, ona rastladığınızda zarar vermeye çalışmayıp, serbest bıraktığınızda geldiği yere döner. 

Akrep; burcun yönetici gezegeni, nükleer enerjiyi yönlendiren Pluton’un tüm özelliklerini bünyesinde taşır.

Kökten yok ediş, ölüm, karanlıkların ve derinlerin bilgisi onun kontrolündedir. Gizem, esrarengizlik ve karanlık onundur. Son derece etkileyici ses tonu, büyüleyici gözler, derin, delip geçici, ısrarlı ve hipnotik bakışlar, yarı saydam solgun bir cilt, varlığıyla ortamı hareketlendiren ve cinsellik yayan enerjik bir bedenle bazen kendileri bile başa çıkmakta zorlanırlar ama bunu kesinlikle dışarı yansıtmazlar. Kahkahalarla gülmesi zordur ama sizi güldürecek esprileri kolayca bulur.

Ne yaparsa yapsın kendini asla küçümsemez. Güçlü fiziksel yapı, her türlü duygusunu saklamasına olanak verir. Tepkilerini her zaman en alt düzeyde gösterir. İnandığı her şeye şiddetle sahip çıkar, o kendi doğrusu için tüm sınırların üstüne çıkar. Sert ve kararlı yapılarının tüm tepkileri içtendir, söyledikleri acı olsa da gerçektir. Gözlerinin içine kaybolmadan bakabilirseniz, ele vermek istemediği her şeyi orada görebilirsiniz.


Olağan üstü anlayışlı ve sempatik tavırlarıyla iyilik dolu kalbini ortaya koyar ama meydan okunmasına dayanamaz, bir anda tüm bu güzellik kaybolup üstün zekâsını ve strateji yeteneğini ortaya çıkarır, en sert cevabı vermekten çekinmez.

Arkadaşlarına ve dostlarına son derece bağlıdır. Onlar için dağları bile gözünü kırpmadan yerinden oynatırken, düşmanları için neler yapabileceği tahmin edilemez. Hafızası çok güçlüdür. Kendine yapılan iyiliği ve haksızlığı asla unutmaz. Koç gibi oda yenilgiyi kabul etmez. Her iki durumda da karşılığı çok cömertçedir. Kızgınlığı kolayca kin ve nefrete dönüşür ve yıllarca intikam için bekler. En beklenmedik zamanda ve en acıtacak yerde keskin zekâsını ortaya koyar, zehrini akıtır. Sevdiğini ölesiye sever. Fiziksel, zihinsel ve duygusal bütünleşmek ister. Mahremiyete çok önem verir. Kendini ailesine ve sevdiğine adar. Onun kadar bağlı ve sadık birini bulmak zordur. Cinsellik ve seks en büyük ihtirasıdır. En büyük tutkuların sahibidir. İhaneti bağışlaması mümkün değildir.

Yalandan hiç hoşlanmaz ve hisseder. O, neyin ne olduğunu bilmek için uğraşır ve bilgiye eriştiğinde, kim ne derse desin görüşünü değiştirmez. Başkalarının söylediğine önem vermez. Sezgileri ve içgüdüleriyle hareket eder. Söz verdiği, yemin ettiği zaman ölümüne tutacaktır. Aynı şeyleri karşısındakinden de bekler ama onun bir sırrını paylaşması enderdir. Onun ne hissettiğini, ne düşündüğünü bilmek zordur, bir casus veya bir detektif gibi görünmez olabilir.

Güçlü bünyeleri hasta olmalarına pek izin vermez. İhtirasları yüzünden kendini hasta edebilir, tedavide kendindedir. Zor hastalıklarda doktordan çok doktor, hemşireden çok hemşiredir. Hasta insanlara yakınlık gösterirken, yumuşak dokunuşu ve derin bilgisinden gelen şifayı hissettirmeden kullanır.

Yaşam ve ölüm en büyük ilgi alanıdır. Ölmeden ölür. Doğaüstü gücü vardır ama kullanmaktan korkabilir. Bir rahip gibi dinle ilgilenirken, bir büyücü gibi maji ve gizemden vazgeçemez.  Dindarlık ve maneviyat ona huzur verir.

Var olan kaynakları farklı şekilde kullanmak, yeni yer altı kaynakları araştırmak, keşfedilmemiş zenginlikler peşinde koşmak, saklı enerjilerle uğraşmak, başkalarının göremediği potansiyelleri görmek onun en büyük ilgi alanlarıdır. Tüm bunların bilgisiyle aydınlanmayı, köklü değişimi ve transformasyonu gerçekleştirecektir.


Cinsel organlar, üreme organları, mesane, kalın bağırsağın son kısmı ve burunu yöneten burç döneminde, bedenin bu bölgelerine dikkat etmekte fayda var. Turkuazı veya maviyle yeşili bir arada kullanarak burcun enerjisini yaşama yansıtmak ve şifalanmak da mümkün.

Astroloji: Merkür retrorusunda hangi tarihler önemli?


Ümit Çilingiroğlu
1989 yılında Astroloji ile ilgilenmeye başlayan Ümit Çilingiroğlu, 2000 - 2004 yılları arasında Yasemin Boran’dan astroloji dersleri alarak ileri astroloji sertifikasını aldı. 2005 yılında İndigo Dergisi'nde astroloji ve felsefe yazıları yazmaya başlayan Çilingiroğlu, odak olarak "Astroid Astrolojisi" ve "Politik Astroloji" üzerinde çalıştı. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde (CKM) temel seviyede Modern Astroloji dersleri verdi. Çeşitli TV programlarında astrolojinin gerçekleri hakkında bilgilendirmeler yaptı. (Ümit Çilingiroğlu 24 Mayıs 2018 tarihinde hayata veda etmiştir.)