Paraguay sokaklarında şöhretin peşinden koşuş: 7 CAJAS

7 Cajas / 7 Boxes, 2002 yılında “Horno Ardiente” isimli kısa filmi, 2004 yılında “Candida” isimli sinema filmini ve 2006 yılında “La Chuchi” isimli televizyon dizisini yöneten Juan Carlos Maneglia ve Tana Schembori’nin birlikte yönetmenliklerini üstlendikleri 4. proje.

7cajas

Güney Amerika filmlerinde sıkça görmeye alışkın olduğumuz aksiyon, suç ve gerilim harmanlaması; 2012, Paraguay yapımı 7 Cajas’ta da hissedilir düzeyde mevcut. Bunlara ilaveten filmin mizah yönünün de kuvvetli olduğunu belirtmek gerek. Filmin yüksek temposu ve akıcı senaryosu, filmin sürükleyiciliğinin bir an olsun düşmemesinin ana nedenleri.


7 Cajas, filmin başrol oyuncuları Celso Franco ve Lali Gonzalez’in ilk oyunculuk deneyimleri. 2 genç isim, doğal ve abartıdan uzak oyunculuklarıyla göz dolduruyor.

32. İstanbul Film Festivali, “Dünya Festivallerinden” bölümünde ülkemizde de gösterilen film, eleştirmenler ve seyircilerce 2008 yapımı “Slumdog Millionaire / Milyoner” filmine benzetildi. Film, kullanılan mekanlar ve aksiyon dozajı itibariyle Slumdog Millionaire’le benzerlikler taşısa da; ana fikir itibariyle kameraların her geçen gün biraz daha hayatlarımızın içine girişine ve günümüz dünyasında meşhur olmanın ana unusuru oluşuna değiniyor. Victor’la başlayan, Liz ve polis memuruyla devam eden kamera ilgisi; nihayet filmin finalinde meyvelerini veriyor. Filmin bu yönüyle başarılı bir durum tespiti yaptığı söylenebilir.


7 cajas Paraguay

El arabasıyla kovalamaca sahneleri, 3 farklı mekanda (Santa Domingo Otoparkı, AAA rampası “Touring Club” ve belediyeye ait Plaza de la Democracia’da) çekildi. Kovalamaca sahneleri çekilirken birkaç kaza yaşandı. Kasapta çekilen sahneler, et kokusundan ötürü oldukça zorlu geçti.

[quote]Uluslararası San Sebastian Film Festivali’nde “Gençlik Jürisi Ödülü”, Miami Film Festivali’nde “Seyirci Ödülü” ve Uluslararası Palm Springs Film Festivali’nde “Özel Jüri Mansiyonu” kazanan filmin ayrıca katıldığı festivallerde ödülle sonuçlanmayan 4 adaylığı var.[/quote]


Filmin birçok türden beslenmiş olması, seyirci yelpazesinin geniş olabileceğine dair bir işaret olabilir. Filmde birkaç şiddet sahnesi haricinde seyirciyi rahatsız edebilecek bir sahne yok. 7 Cajas, elbette bir “Cidade de Deus / Tanrı Kent” ya da “Ultima Prada 174 / Son Durak 174” değil. Ancak kesinlikle son yılların akılda kalan Güney Amerika yapımı filmlerinden biri.                                                                                                                    


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.