Filth: Bir pisliğin psikolojik açılımı

İstediklerini elde etmek için türlü dolaplar çevirip tüm kontrolü elinde tutmaya çalışan insanlar vardır. Filth, bizi pislik diye tanımlanabilecek bu insanlardan birinin iç dünyasına sert ve eğlenceli bir yolculuğa çıkarıyor.

filth-indigodergisi

20 yaşındaki bir Japon öğrenci, bir grup saldırgan tarafından öldürülür. İşlenen cinayeti sadece bir kişi görür. Emniyet teşkilatı, bu cinayeti araştırmaya başlar. Teşkilatta bir dedektif olan Bruce terfi etmek istemektedir. Ancak terfi için rakipleri bulunmaktadır. Bruce’a göre en ciddi favori kendisidir. Üstüne üstlük rakiplerini sürekli manipüle etmekte ve herkesi birbirine düşürmeye çalışmaktadır.

Herkes Bruce’un eşi Carole ve kızı Stacey ile mutlu ve örnek bir aile olduğunu sansa da Bruce, aslında Carole tarafından terk edilmiş ve Stacey’yi görememektedir. Zıvanadan çıkmaya başlayan Bruce, terk edilişinin acısını seks ve uyuşturucu düşkünlüğüyle gidermeye çalışmaktadır. Çocukluğunda ölümüne sebep olduğu kardeşi Davie’de sürekli zihnini kurcalamaya başlar. Bruce’un kontrolünü yitirdiği zamanlarda yaptıkları, hem öğrenci cinayetini, hem de teşkilatta dönenleri ortaya çıkaracak niteliktedir. Bu aynı zamanda Bruce için sonun başlangıcı anlamına gelmektedir.


filth 1

Sinemaya da uyarlanan “Trainspotting” romanıyla adından uzun süre söz ettiren İskoç yazar Irvine Welsh’in aynı adlı romanından sinemaya uyarlanan 2013 yapımı “Filth / Pislik”, yönetmen Jon S. Baird’in 2. uzun metrajlı sinema deneyimi. Filmin senaryosu da Baird imzalı.Yaklaşık 5.000.000 dolara mal Britanya yapımı film, 10 Kasım 2013 tarihi itibariyle sadece Birleşik Krallık’ta 3.849.986 sterlin hasılat elde etti.

Filmin başrolünde yıldızını her geçen gün biraz daha parlatan James Mcavoy var. Filmde ayrıca Jamie Bell, Imogen Poots, Shirley Henderson ve Jim Broadbent gibi popüler Britanyalı oyuncular da yer almakta.


James Mcavoy’un karmaşık Bruce karakterin hakkını layıkıyla verdiği söylenebilir. Mcavoy’un kusma sahnesinde dahi gerçekten kusmayı tercih etmesi gibi küçük görünen detaylar, aslında inandırıcılık düzeyini de yukarıya çekiyor.

filth 2- indigodergisi 

Sert ve eğlenceli bir başlangıç yapan film, ilerleyen dakikalarında mizahını korumakla beraber psikolojik bir dramaya dönüşüyor. Film oldukça tempolu ve akıcı. Ayrıca filmin sonunda kısa bir animasyon da var.


Film, tanıtımlarda şiddet ve cinsel içerikli olarak lanse edilse de, şiddet ve cinselliğin mizahla harmanlanarak sunulduğunun ve bu anlatım dilinin Bruce karakterinin psikolojik çözümlemesi için yerinde bir dil tercihi olduğunun altını çizmek gerek. Sert bir film olmasının yanı sıra güçlü mizahıyla da kendisine farklı bir film dedirtmeyi başaran Filth, Haziran sonu itibariyle Türkiye sinemalarında gösterime girecek.

Ormanda iki yol vardı ben az kullanılan yolu tercih ettim


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.