Vizyonda Yeni Bir Korku: Ölüm Alfabesi

‘Kontrolün sende olduğunu sanma sloganıyla kısa süre önce ülkemizde vizyona giren “Ouija / Ölüm Alfabesi”, bir oyun tahtası aracılığıyla yapılan ruh çağırmalar sonucu kötü huylu bir ruhun, ruh çağırma yapan gençlerin başına musallat oluşunu konu alan bir korku filmi.’

oujia kapak

Küçük bir çocuk olan Debbie evlerinde bulduğu Ouija isimli oyun tahtasını arkadaşı Laine’e gösterir. Bu eski oyun tahtası, ruh çağırmayı ve ruhlarla iletişime geçmeyi sağlamaktadır. Aradan yıllar geçer. Debbie evinde asılmış olarak bulunur. Debbie’nin ailesi, evlerini Laine’e emanet edip uzaklaşırlar. Laine, erkek arkadaşı Trevor’la birlikte evi kontrol etmeye gittiğinde Ouija’yı görür ve oyun tahtasını Debbie’nin ruhuyla iletişime geçmek için kullanmaya karar verir. Kız kardeşi Sarah ve Trevor’la Debbie’nin evine ruhunu çağırmaya giderler. Kendilerine Debbie’nin erkek arkadaşı Pete’te katılır. Birlikte oyun tahtasını kullanıp Debbie’nin ruhunu çağırırlar. Ancak kendileriyle iletişime geçen ruh, Debbie’nin ruhu değildir ve farkında olmadan başlarına büyük bir bela açmışlardır…

oujia .indigodergisi

Özel efekt prodüksiyonlarında koordinatörlük yaptıktan sonra yapımcılığı ve senaristliği de deneyen Stiles White’ın ilk yönetmenlik deneyimi olan “Ouija / Ölüm Alfabesi”, düşük bütçeli bir korku filmi. Yaklaşık 5.000.000 dolara mal olan film, 28 Kasım 2014 itibariyle sadece Amerika genelinde 50.327.385 dolar hasılat elde ederek daha şimdiden ciddi bir gişe başarısı yakalamayı başarmış durumda.



“Daha önceden de Ouija ismiyle çevrilen birkaç korku filmi olmasına karşın filmin önceki çevrimlerle bir bağlantısı yok. Bu bakımdan yönetmen Stiles White’ın Juliet Snowden’la birlikte yazdığı filmin senaryosunun özgün olduğunu söyleyebilmek mümkün. Filmin genç ve pek tanınmayan isimlerden kurulmuş bir oyuncu kadrosu var. Oyuncular arasında en çok öne çıkan isim başrolde izlediğimiz Olivia Cooke.


Korku sineması, çok film üretmesine ve aşırı rağbet görmesine rağmen fazla başarılı yapım üretemeyen bir sektör. Vizyonun yeni korku filmlerinden Ölüm Alfabesi’de daha ziyade gişe başarısı baz alınarak yapılmış ve bu doğrultuda amacına ulaşmış, ancak sinemasal açıdan vasatın altında kalan bir yapım olmuş. Film, korku türünün müptelaları için ise sinemada izleyebilecekleri bir alternatif olarak değerlendirilebilir.”


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.