Beşiktaş’ın Liverpool Zaferi

Beşiktaş kendi sahasında Liverpool’u penaltılarda yenip UEFA kupasında adını ilk 16 takım arasına yazdırarak ciddi başarı elde etmiş oldu.

beşiktaş liverpool maçı futbol uefa

Bu Zafer Kutlanır…

Doksanlı yılları hatırlıyorum futbol adına hezimetlerin, bol gollü mağlubiyetlerin olduğu yıllardır. Bu, tüm takımlarımız için geçerli bir durumdu. Özellikle doksanlı yılların öncesinde… Avrupa maçlarında “Acaba kaç gol yiyeceğiz, kaç gol atacaklar yine?” diye gönderdiğimiz takımlarımız bizi ne yazık ki şaşırtmıyordu. Seksenli yıllarda birkaç maç haricinde sonuç tüm Türk takımları adına hep aynı oluyordu. Yenilgi üzerine yenilgiler… Bu takımlarımızdan biri de Beşiktaş kulübüydü. Tarihte ciddi mağlubiyetler almıştı.

Bu mağlubiyetleri şu şekilde sıralayabiliriz:


  • 1977-78 Kupa Gal. Kup. WTK Diosgyör – Beşiktaş 5 – 0
  • 1986-87 Şam. Kul. Kup. Beşiktaş – Dinamo Kiev 0 – 5
  • 2000-01 Avr. Şam. Ligi FC Barcelona – Beşiktaş 5 – 0
  • 2000-01 Avr. Şam. Ligi AFC Leeds United – Beşiktaş 6 – 0
  • 2007-08 Avr. Şam. Ligi FC Liverpool- Beşiktaş 8 – 0

indir (1)Nadirdi takımlarımızın rakip takımla beraberle kalması; gol attığınızda şeref golü diye sevindiğimiz Avrupa maçlarımız vardı. 1988’de Galatasaray’ın Neuchatel Xamax, 1989’daki Monaco maçı; Fenerbahçe‘nin 1996 yılında Manchester United‘ı İngiltere’de yendiği 1-0’lık maç haricinde ciddi bir başarımız yoktu. Gelişen ve büyüyen futbol endüstrisi Türk takımlarımızı da olumlu yönde etkiledi. Reklam gelirleri, televizyon gelirleri, yenilenen sahaların tribünlerinin büyütülmesi ile bilet gelirlerinin artışı takımlarımızın kasalarını da olumlu yönde etkiledi. Tabi tam anlamıyla olmasa da ekonomik gelirler, saha içerisindeki tabelalara da yansıdı. 1999-2000 yıllarındaki Galatasaray‘ın UEFA ve Süper Kupa‘yı alması, 2002 yılında A Milli futbol takımımızın dünya üçüncülüğü, takımlarımızın futbol kalitesini de geliştirdi. Bugüne geldiğimizde de geçen günlerdeki Beşiktaş‘ın Liverpool‘u UEFA kupası yolunda eleyip ilk on altı takım arasına girmesi, Türk futbolu adına önemli bir başarı oldu.


Siyah beyazlılar, Avrupa kupalarında yaptığı 172 maçtan 64’ünü kazanıp, 33’ünde berabere kaldı, 75 müsabakada ise rakiplerine yenildi. Avrupa arenasında rakip fileleri toplam 218 kez havalandıran Kara Kartallar, kalesinde ise 245 gol gördü. Beşiktaş – Liverpool maçı tribünlere oldukça heyecan yaşattı. Sahada ciddi bir taktik savaşı yaşandı. Siyah beyazlılar ilk yarısı golsüz eşitlikle sona eren karşılaşmanın 72. dakikasında Tolgay’ın harika golüyle 1-0 öne geçti. Karşılaşmanın 90 dakikası bu skorla sona erince maç uzatmalara gitti. Uzatmanın iki devresinde de gol sesi gelmeyince heyecan dalgası penaltılara uzandı. Liverpool oyuncusu Lovren‘in penaltılarda meşin yuvarlağı dışarı atmasıyla Beşiktaş ilk 16’ya adını yazdırdı.

Beşiktaş hezimet kupa Liverpool uefa zafer

Beşiktaş, Avrupa kupaları tarihinde en farklı skorlu yenilgiyi ise yukarıda da belirttiğim üzere İngilizlerin dünyaca ünlü takımı kupadan elediği yine Liverpool’dan aldı. Siyah-beyazlılar, 2007-2008 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu maçında deplasmanda Liverpool’a 8-0’lık skorla yenildi. Bu sonuç, hem Beşiktaş, hem de UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin en farklı skorlu maçı olarak kayıtlara geçti.


Son yıllarda hem Milli takımımızın kötü gidişi hem de takımlarımızın Avrupa’dan eli boş dönmesi Türk halkının gönül kırgınlığına neden olmuştu. Beşiktaş’ın Liverpool zaferi takdire şayandı. O yüzden bu zafer kutlanır, kutlanmalıdır diyebiliriz.


 

Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…