Kariyeri çalınan ressam: Margaret Keane ve Büyük Gözler

Dünya çapında ses getiren sanat eserlerine imza atıp, hayat şartları yüzünden gölgede kalıp, eserleriyle kocasını meşhur eden Margaret Keane’in gerçek hikayesi Büyük Gözler vizyonda.

big eyes büyük gözler film sinema

Büyük Gözler: Gerçek bir hikaye

Baskıcı kocasına dayanamayıp kızı Jane ile birlikte San Francisco’ya kaçan Margaret, resim yeteneğini bir mobilya fabrikasında çalışarak ve sokak ressamlığı yaparak kullanmaya başlar. Margaret, emlak işi ve sokak ressamlığı yaptığını söyleyen Walter Keane’le tanışır. Walter, çok geçmeden Margaret’a evlenme teklif eder. Mutlu başlayan evlilik, Walter’ın Margaret’ın çizdiği büyük gözlü tabloları kendi adıyla satmaya başlamasıyla ticari bir hal alır.

Tablolar, Walter’ı dünya çapında tanınan bir ressama dönüştürürken, Margaret gerçeği bir sır gibi saklayıp resim çizmeye devam eder. Margaret, Walter’ın aslında hiçbir zaman Güzel Sanatlar eğitimi almadığını, söylediği gibi Paris’te hiç bulunmadığını ve resim çizemediğini keşfeder ve kocasının aslında su katılmamış bir düzenbaz olduğunun farkına varır. Walter’ın giderek tuhaflaşması, Margaret’ın kendisiyle yüzleşmeye başlamasına ve harekete geçmesine neden olur…


big eyes büyük gözler film sinema 2

Scott Alexander ve Larry Karaszewski’nin ressam Margaret Keane’in gerçek hayat hikayesinden yola çıkarak senaryosunu yazdıkları Big Eyes / Büyük Gözler, Tim Burton tarafından yönetildi. Çekimleri Hawaii, San Francisco, Bristol ve Vancouver’da yapılan film, yaklaşık 10 milyon dolara mal oldu. Büyük Gözler, 27 Şubat itibariyle sadece Amerika genelinde 14 milyon dolardan fazla hasılat elde etmiş durumda. Büyük Gözler, Tim Burton’ın 1994 yapımı Ed Wood adlı filminden sonra çektiği ikinci biyografik yapım. Tim Burton, Büyük Gözler filmini 35 mm çekmek istese de, şartlardan dolayı dijital olarak çekmek zorunda kaldı.


big eyes büyük gözler film sinema 3

Başrollerde oynamaları için belirlenen Reese Witherspoon ve Ryan Reynolds, projeden ayrılınca yerlerine Amy Adams ve Christoph Waltz getirildi. Witherspoon, 2014 yapımı Wild adlı filmde oynamak için projeden ayrıldı. Amy Adams, 2. Altın Küre’sini filmdeki performansıyla Müzikal ya da Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde kazandı. Lana Del Rey, film için 2 şarkı yaptı. Halen hayatta olan Margaret Keane’i filmin sonunda Amy Adams’la ufak bir karede görmek mümkün.


Büyük Gözler filmi için Tim Burton sinemasının tipik örneklerinden biri demek zor. Gerçek yaşam öyküsü olması nedeniyle dikkat çekici bir hikaye olsa da, akışı kolayca tahmin edilir bir film. Margaret Keane’i tanımak ve Amy Adams’la Christoph Waltz’un başarılı oyunculuklarını görmek için izlenebilir. Film, 6 Mart itibariyle sinemalarda.

Mihri Müşfik Hanım: Sıra Dışı Bir Kadın


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.