Siyaset Böyle Bir Şey

Günlerce, haftalarca tartışılan Paralel Yapı ve Faiz Lobisi gibi örgütler var mı? Varsa bu örgütler neden ortaya çıkarılmıyor? 

paralel yapı gezi faiz lobisi akp siyaset savcı hakim

Siyaset böyle bir şey…

Yeni konumuz son günlerde gündeme gelen Meclis araştırma önergeleri… Biliyorsunuz yakın geçmiş yıllarda art arda Türkiye siyasetinde çok tuhaf günler, haftalar, hatta aylar geçirdik.

Hatırlanacağı üzerine önce 28 Mayıs 2013 yılında Gezi Eylemleri gerçekleşti. Ardından aynı yıl 17-25 Aralık Operasyonları Türkiye gündemine bomba gibi düştü.


Fadime Ayvalıtaş
Fadime Ayvalıtaş

Bu operasyonlar bir anlamda hükümeti; diğer bir deyişle AKP iktidarını rahatsız etti. Neden rahatsız etti?

Taksim’deki Gezi Parkı‘nda bir ağaç kesimi dedikodusundan çıktı ve parka, AVM yapılacağı düşünceleri Türk halkının tepkisini çekmişti. Hatırlanacağı üzere Türkiye, Gezi Eylemleri‘nde pırıl pırıl gençlerini toprağa vermişti; hem de bir hiç uğruna… Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Berkin Elvan, Ahmet Atakan, Mehmet İstif, Medeni Yıldırım, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş… Hepsi Gezi’de hayatını kaybetti. Bu eylemler halkın bir tepkisiydi. Belli bir birikimin ortaya çıkardığı, baskının, zulmün var olduğu bir sürecin sonucudur diyebiliriz Gezi Eylemleri için. Bu eylemlerde birçok anne gözyaşı döktü ve kedere boğuldu. Hatta evladından sonra hayatını kaybeden anne de oldu. Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime Ayvalıtaş…

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı    Fikri Işık

17-25 Aralık Operasyonları‘nda ne olmuştu peki? Bu operasyonlar kimine göre iktidara yapılan sivil bir darbe; kimine göre ise var olan bir yolsuzluk operasyonuydu. Bu “yolsuzluk operasyonu” dört bakanı ve üç bakanın çocuğunu da içine alan bir operasyondu. Bunun yanında, bu operasyonların içinde Türkiye’nin önde gelen iş adamları da yer almıştı. Bir süre sonra ise hem Bakan çocukları hem de bu önemli iş adamları serbest bırakıldı. Bakanlara ne oldu? Bakanlar hakkında ise fezleke hazırlandı. Bu fezlekeler ise daha sonra meclise takıldı. Yani mecliste yapılan oylamalarda 4 Bakan için de Yüce Divan yolu kapandı. Kısacası Meclis, AKP çoğunluğuyla “Bakanların temiz olduğuna inanıyoruz, hissediyoruz; yargılanmalarına gerek yok.” dedi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da telefon görüşme kayıtları için hissetmemiş miydi? (1) Nasıl olsa hissediyoruz biz. Ne gerek var değil mi sormaya, sorgulamaya, araştırmaya ve bilime!

images

Bu konulara neden değindim; bu iki konunun nasıl bir ortak özelliği var? Evet, bu iki konunun da ortak özelliği ikisini de birileri organize etmiş ve birileri bu operasyonlara ortak olmuş. Kim gerçekleştirmiş?


Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hükümet “Gezi Eylemlerini, faiz lobisi; 17-25 Aralık operasyonlarını ise Paralel Yapı gerçekleştirdi” demişti. (2) (3) (4) Bunu hükümetin kendisi söyledi. Buraya kadar çok güzel…

Türkiye’de bir şey olduğu zaman Türk halkı pratik komplo teoriler üretmeyi çok seviyor. Her olaydan sonra “Bunu, bu yaptı; şunu o yaptı!”… Her durumda teorilerimiz hazır; ancak yukarıda ifade ettiğim cümleler teori olamaz. Neden mi? Çünkü bu cümleler ülkeyi yöneten en tepedeki insanlar tarafından gerçekleşmektedir. Yani söyledikleri sözlere inanmak, güvenmekle mükellefiz biz. Onlar, bu ülkeyi yöneten ve bu ülkeyi idare eden kurumların temsilcileridir.

paralel yapı gezi faiz lobisi akp siyaset

Devletin tepesi bu iddiaları ileri sürüyorsa muhakkak ki kanıtları var ve araştırılacağı kesindir. Hele ki mecliste, AKP iktidarı bu kadar güçlüyken… Bu olayların sonuçları ne oldu? Bu olayların sonuçları hiç de istenildiği gibi olmadı. Çünkü AKP iktidarı, faiz lobisinin var olup olmadığını içeren CHP‘nin meclisteki önerisinin araştırılmasını kabul etmedi. (5) Aynı şekilde HDP’nin Paralel Yapı’nın araştırılması önergesi yine AKP’liler tarafından reddedildi. (6)

Madem hükümet bu iddialarda bulunup bu illegal örgütlere ithamda bulunuyorsa ve olaylarda bu yasal olmayan örgütleri suçluyorlarsa neden mecliste araştırılmasını istemiyor? Acaba böyle örgütler olmadığından dolayı mı? Biz mi ürettik acaba bu örgütleri? Siyaset böyle bir şey; Süleyman Demirel’in dediği gibi: “Dün dündür, bugün bugündür.” Şimdi; neden AKP, bunların araştırılmasını istemiyor karar sizin!


Kaynak:

  1. http://www.hurriyet.com.tr/gundem/25896108.asp
  2. http://www.ntv.com.tr/arsiv/id/25450624
  3. http://www.milliyet.com.tr/cumhurbaskani-erdogan-paralel-yapi-darbecilerin-istanbul-yerelhaber-646260/
  4. http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2014/12/141212_17_25_aralik_operasyonu_neler_oldu_10_soruda
  5. http://www.yurtgazetesi.com.tr/politika/onergeyi-akpliler-reddetti-h77505.html
  6. http://www.sozcu.com.tr/2015/gundem/paralel-arastirmasina-akplilerden-ret-746357/

 

Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…