Nerede O Eski Bayramlar

Neredeyse yüz yıl önce başladı bağımsızlık mücadelemiz. Elindeki imkansızlıklara rağmen canını verdi bu millet özgürlüğü uğruna. Atatürk bu bayramı geleceğe yani gençlere armağan etti.

19 Mayıs- Gençlik

Hatırlar mısınız bayram sabahları gözümüzü heyecanla açardık? Ailemiz de bizim gibi erken uyanır bayrağımızı balkona asardı. Stadyumlar hınca hınç dolardı. Gösteri grubunda olanlar daha bir başka yaşardı bu heyecanı. Geçit alaylarında en önden bayrağımız giderdi. Bir grup arka tribünlerde fon kartonlarıyla çeşitli şekiller yapar ve yazılar yazardı. Bayramlar coşkuyla kutlanırdı. En çok da marşlar okunurken duygulanırdık. Çoğunlukla 19 Mayıs’larda akşamları fener alayları düzenlenirdi. Rengarenk ve ışıl ışıl bir bayram kutlamasının ardından bizleri bugünlere getirenlere şükran duyardık.

Ancak her nasılsa artık bayramlar böyle coşkuyla kutlanılmıyor. Bununla beraber  hissettiğimiz coşku ve kabaran milli duygularımızı  da kaybediyoruz. Yaşam şartlarının neredeyse vahşileşmesi  bizi bazı değerlerimizi unutmaya itti. Biz artık o eski bayramları özlemle anıyoruz. Peki çocuklarımızın bizim yaşadıklarımızı yaşayamaması sizi rahatsız etmiyor mu?


Bir milletin ömrünü en iyi şekilde ve bir arada devam ettirmesi için birtakım değerlerinin vatandaşlara benimsetilmesi gerekir. Tarihin çok iyi bilinmesi ve tarihteki önemli günlerin anılması gerekir. Henüz kafasında ülke kavramı şekillenmemiş çocuklarda, eğitimle doğru tarih bilgisinin ve duyuşsal davranışların verilmesinde bayram kutlamaları, büyük bir yer teşkil eder. Bayramlar, sadece tarihimizi hatırlatması açısından değil çocuklara da milli kimliğin kazandırılmasında önemli bir role sahiptir. Artık bu duyguların yaşatılmasında ailelere daha büyük görev düşüyor. Sizi bilmem ama ben kesinlikle küçüklerime eski bayramları anlatacağım.


Bazılarımız; zorla kutlatılıyordu, çok eziyet çekiyorduk diyorlardı. Ben, defalarca stadyum kutlamalarına katılmış biri olarak kutlamalardan keyif alan biriydim. Şu an özgür yaşıyorsak atalarımızın sayesinde olduğunu hatırlayarak, bayram kutlamaları için harcanan çabaları haklı bulurdum. Bazıları, bayram kutlamalarının modern olmadığını savunuyor. Geçmiş yıllarda gelişmiş bir ülkeye eğitim için gittiğimde, orada da kendi milli bayramlarını coşkuyla kutladıklarını gördüm. Yani kısaca bayram kutlamalarının şekli beğenilmiyorsa da her şehirde büyük etkinlikler düzenleyerek insanların bayram havasına girmeleri sağlanabilirdi.

Neredeyse yüz yıl önce başladı bağımsızlık mücadelemiz. Elindeki imkansızlıklara rağmen canını verdi bu millet özgürlüğü uğruna. Atatürk bu bayramı geleceğe yani gençlere armağan etti. Eskiden bu bayramlar ülke çapında, dans ve sportif etkinliklerle kutlanırdı. Şimdiyse  bayram programları, bilgisayarın başından kalkmayan bizler kadar hareketsiz.


Eski coşkumuzu geri kazanmak ümidiyle, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.


 

Fatma Uğuz
1986 doğumluyum. İlk ve orta eğitimimi Denizli'de tamamlayıp 2009'da Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun oldum. 5 yıldır reiki, ezoterizm, tasavvuf ve felsefe ile ilgileniyorum. Müzik, kitap, resim ve sinema ilgi alanlarım arasındadır. Ayrıca Türkiye'deki uzun antik yolları yürüyorum. Halen fizyoterapist olarak görevime ve lisansüstü eğitimime devam etmekteyim.