Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız

Gece yarısı sokakta tek başına bir kız. Sokaklar ıssız ve tehlikeli olsa da, o değil karşısına çıkacaklar korksun. Çünkü o bir vampir. İran sinemasının ilk vampir filmi vizyonda.

Geceyarısı sokakta tek başına bir kız  kapak

Arash, satın alabilmek için 6 sene çalıştığı arabasını uyuşturucu müptelası babası yüzünden satıcıya kaptırır. Uyuşturucu satıcısı gece yolda gördüğü genç kızı evine götürür. Aslında vampir olan genç kız, uyuşturucu satıcısının kanını emip onu öldürür. Arabasını geri almak isteyen Arash, genç kız evden çıktığı sırada gelir. Evin içine girince cesetle karşılaşan Arash, arabasının anahtarını ve uyuşturucu bulunan çantayı alıp evden ayrılır.

Arash uyuşturucu satmaya başlar. Bir partide uyuşturucu içince kafayı bulup caddeye çıkar. Korkuttuğu küçük çocuktan aldığı kaykayla caddeden geçen genç kız, Arash’ı görür. Arash kendisine yakın davranınca onu evine davet eder. Birbirlerine aşık olurlar ve görüşmeye başlarlar. Ancak genç kız çok geçmeden Arash’a kötü biri olduğunu söyleyip gider.


Arash, uyuşturucu krizi tutan babasına uyuşturucu ve para verip onu kedisiyle birlikte evden kovar. Uyuşturucu kullanıp geceyi bir fahişeyle geçiren adam, vampir kız tarafından kanı emilerek öldürülür. Vampir kız, kediyi yanında götürür. Babasının ölüm haberini alan Arash, sevdiği kızı alıp gitmeye karar verir. Genç kızın evine gider ve toparlanmasını söyler. Arash, genç kız toparlanırken babasının kedisinin kızın evinde olduğunu görür…


Daha önce 7 kısa film ve 1 kısa belgesel yöneten İranlı yönetmen Ana Lily Amirpour ilk uzun metrajlı filminde oldukça cesur bir işe kalkıştı ve tür olarak vampir westernini denedi. 2014 yapımı “A Girl Walks Home Alone at Night / Gece Yarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız”, İran sinema tarihinin ilk vampir westerni oldu. Filmin çekimleri California, Taft’ta yapıldı.

Film bir vampir filmi olmasına karşın filmde vampir kelimesi hiç kullanılmadı. Filmin ana karakterlerinden Sheila Vand’ın canlandırdığı genç kızın kaykayla kaydığı bazı sahnelerde, aslında uzun yıllardır kaykayla kayan yönetmen Ana Lily Amirpour kaydı. Yetenekleriyle Ana Lily Amirpour’u çok etkileyen Masuka adındaki kedi filme sonradan dahil edildi.


Siyah – beyaz çekilmiş film, alışkın olmadığımız detaylarıyla kült olacak gibi görünüyor. Çarşaflı vampir kız bile başlı başına unutulmaz bir karakter. Filmin bir diğer akılda kalan tarafı da müthiş film müzikleri. Özellikle Dariush’un seslendirdiği Cheshme Man ve Kiosk’la Mohsen Namjoo’nun seslendirdikleri Yarom Bia akılda kalan şarkılar. Bir süre önce ülkemizde de gösterime giren Geceyarısı Sokakta Tek Başına Bir Kız, farklı bir film izlemek isteyenler için iyi bir alternatif olabilir.


 

Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.