İbretialemin Yakın Tarihi

Ege’de termik santral kurmak isteyen bir firma 6.666 zeytin ağacını katletti. Olay yazılı ve görsel basında büyük tepki gördü. Firma özür diledi; ibretialem olsun diye 30.000 fidan dağıtımı için Soma Ziraat odası ile protokol imzaladı.

diyanet mehmet görmez araba ibretialem

CHP’li Yalova Belediyesi köprülü kavşak yapılabilmesi için 158 ağaca kıydı. Başkan Salman ibretialem olsun diye açıkladı: “Türkiye’de 30 santimetre çapında bir ağacı sökecek ne ekipman ne teknoloji var. Dolayısıyla onları söküp alma şansımız yok, kesilecek” dedi.

*


Artvin Cerattepe ve Genya’da maden ocağı kurmak isteyen firma, Artvin esnafına kravat ve gömleklerle dolu hediye kolileri gönderdi.

Artvinli bir grup esnaf dağıtılan kolileri ibretialem olsun diye şirketin kapısına bıraktı.

*

Bodrum Cennet Koyu satıldı. Dönemin Kültür Bakanı E. Günay, yapıların 2 kat kot sınırını aştığını belirterek, “Elimde olsa inşaatı durdururdum” dedi.

Cennet Koyu’nu satın alan işadamı ibretialem olsun diye açıkladı, “1 milyona yakın bitki diktik. Birkaç yıl içerisinde tüm binalar yeşilin içinde kaybolacak.”

*

Profesör Nihat Hatipoğlu’nun Sultanahmet’te satın aldığı otelin restorasyonu için İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan onay almadığı gazetelerde yayınlandı. Hatipoğlu para pulda gözü olmadığını, hayır işi yapmayı sevdiğini söyledi. İbretialem olsun diye daha önce yaptığı hayır işlerinden bahsetti: “Ankara Gölbaşı’nda 5 katlı bina yaptık, 200 öğrenciyi âlim yapmak için ücretsiz orada okutacağız. Tamamen aile olarak bunu inşa ettik ne yardım istedik, ne yardım diledik. Ne de bağış aldık.”

*

Yusuf Yerkel, Soma’da madenci yakını E.Kocabıyık’ı yerde tekmeledi. Dr. Ş. Gökhan ayağı zedelenen Yerkel’e: “Sağ dizde ödem, ekimoz ve yumuşak doku şişliği, sol omuz ve göğüs ön yüzde ekimoz ve yumuşak doku şişliği kol ve bacak hareketlerinde hassasiyet ve yürümede güçlük” teşhisi koydu. Doktor, ibretialem olsun diye 7 Gün iş görmez raporu verdi.


*

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın makam aracı tahsisi için DMO’ya yaptığı yazışma gazetelerde yayınlandı. Arka koltuğunda eğlence ve ses sistemi olan araç büyük tepki gördü. Görmez, ibretialem olsun diye “aracı iade edeceğim” dedi.

*

Papa 1.Francis Türkiye ziyaretinde tahsis edilen Mercedes marka aracı kabul etmedi. İbretialem olsun diye Renault Symbol marka araç istedi. Papa benzer tercihini başkanı olduğu ülkesinde de yaparak, 29 yıllık Renault marka bir arabayı “Makam aracı olarak kullanacağım” dedi.

***

“İbretialem olsun” örneği çokça, yerlisiyle yabancısıyla bitmez…

Mana’yla toparlayalım:

Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne İbretialem yazarsanız “Başkalarına örnek olan şey” çıkar.

İbret yazarsanız ne güzel derinleşir mana,

Bir Aşık Veysel türküsüyle:


“Gören göze ibret vardır her şeyde'”