Seçimler Bitti Şimdi Ne Olacak?

7 Haziran 2015 genel seçimleri tamamlandı. Ak Parti, seçimlerden ilk parti olarak çıktı. Peki kazanan parti gerçekten Ak Parti mi, gizli bir sonuç var mı, zaferi kim göğüsledi? Satranç oyununda ‘şah-mat’ı kim yaptı?

genel seçim sonuçları 2015 akp chp mhp hdp koalisyon

Şimdi Ne Olacak?

Dün, 7 Haziran’da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıklamasını FOX TV’den izledim. Davutoğlu, daha önce bugünün Cumhurbaşkanı, dünün Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı balkon konuşmasını yaptı. Ak Parti kurmaylarının yüzlerine baktığınızda her birinin yüzünde üzüntü görülmekteydi. Davutoğlu konuşuyor, kurmaylar sadece ‘bundan sonra ne yapacağız’ der gibi kara kara düşünüyorlardı. Daha önce yapılan balkon konuşmalarından çok daha farklı bir konuşma havası… O coşkulu balkon konuşmalarının izi bile yok! Peki şimdi ne olacak?

Ak Parti şimdi ne yapacak?

Bundan sonra çok keyifli günlerin geleceği kesin…  Ak Parti’nin yol haritası çok karışık gibi görünüyor. Ak Parti şimdi koalisyon mu kuracak yoksa azınlık hükümeti mi oluşturacak? Koalisyon kurduğu taktirde hangi partiye yöneleceği meçhul! Azınlık hükümeti kurduğu taktirde hangi parti dışarıdan destek sağlayacak ve erken seçime gitme olası mıdır?


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Ak Parti ile koalisyon kurmayız!” dedi. Bununla birlikte Demirtaş, yine daha önce “Erdoğan’a Başkanlık vermeyeceğiz” demişti. Bunun ötesinde Ak Parti’nin teşkilatları, tabanı Ak Parti – HDP birlikteliğine karşı çıkacaktır… Ak Parti, mitinglerde “Çözüm Süreci” devam edeceği konusunda bilgiler verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ne kadar da “Kürt Sorunu” yoktur dese de… “Böyle bir ortaklık halinde başta Başkanlık, Federasyon, Özerklik, Öcalan’a ev hapsi dahil her biri karşılıklı görüşülebilir mi?” sorusu akıllara gelmiyor değil. Bunların olması halinde de Türkiye’yi kara bulutların beklediği öngörülebilir.

Çözüm Süreci olduğu sürece Ak Parti – MHP koalisyonu düşük bir ihtimal… Neden düşük bir ihtimal? MHP’nin koalisyon ortağı olması demek, “Çözüm Süreci”nin çökmesi anlamına geliyor. Bu da HDP’nin hiç de istemeyeceği bir durum arz edecektir. Bu durumda HDP ve uzantılarının tepkisini görmek zor olmayacaktır.

Ak Parti – CHP koalisyonu muhtemel midir?

Kılıçdaroğlu’nun seçimden istediği sonucu alamaması ve daha güçlü bir şekilde halkın karşısına çıkmak için böyle bir sürece ortak olmak istemesi muhtemeldir. Çözüm Süreci’ne karşı çıkmaması da bunu muhtemel kılmaktadır.

Bu seçimde kim kazandı peki?

Ak Parti  % 40, CHP % 25, MHP % 16, HDP % 13… Hiç şüphe yok ki bu seçimim tek galibi HDP’dir. 2011 seçimine göre 2015 Genel Seçimi’nde 81 ilin 81’inde de oyunu artıran tek parti HDP’dir. Neredeyse 2011 yılına göre oyunu iki kat artırdı. HDP (bağımsızlar) % 6,58 olan oy oranını, % 13 çıkarmayı başardı.


Bu seçimde Ak Parti, ciddi anlamda oyunu düşürdü. 2011 yılında % 49,9 olan oyunu 2015 genel seçimlerinde % 40’lara kadar düşürdü. CHP oyları  ise % 25 civarında kalarak yerinde saydığını gösterdi. MHP de oylarını % 12,9’dan % 16 oranına getirdi.

Daha önceki yazılarım incelendiğinde, “7 Haziran HDP için milat olabilir!” demiştim. Evet, bu seçim, HDP için bir milattır! Bu seçimin tek galibi HDP! Kim ne derse desin, ipler artık HDP’nin elinde!.. 2015 golünü atarak yine daha önce yazılarımda da belirttiğim üzere “koalisyon” ümidini doğuran parti oldu. HDP bu zaferi elde ederken CHP’ye oy verecek kişilerin HDP’ye verdiği oyları da göz ardı etmemek gerekir. Bu seçimlerde Kürt halkı doğru olanı yaparak özellikle Doğu’da büyük bir zafer kazandı. Bunun yanında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’yi de alarak…

Yine “Bu seçim çok ilginç bir seçim, satranç oyunu gibi bir seçim olacak!” demiştim, öyle de oldu! HDP seçimde kısaca “şah-mat” dedi. Bu seçimin diğer tuhaf bir tarafı da mecliste sandalye sayısı birbirine çok yakın iki parti… Bir yanda “Türk Milliyetçisi” MHP; diğer bir yanda ise “Kürt Milliyetçisi” HDP! Artık “kendini gerçekleştirmiş” bir HDP, parti olarak güçlü bir aktör ve bundan sonra varlığını, geleceğini kendi belirleyecektir.

Bundan sonraki süreç, siyaseten çok farklı bir sürece evrilecektir. Bu seçimlerden sonra AKP’yi nasıl bir senaryo beklemektedir bunu hep birlikte göreceğiz. Ancak şu kesin ki AKP, eski AKP olmayacak, olamayacaktır! Hatta bu seçimler Ak Parti’nin çöküşünü de getirebilir. Çünkü koalisyon hükümeti halinde AKP’nin ortaklık sunacağı partinin de talepleri olacaktır! Örneğin, 17-25 Aralık operasyonlarının sorumlularının yargılanması gibi!..


Bundan sonrasını hep birlikte bakıp göreceğiz…


 

Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…