Danimarka Usulü Western: İntikam

Danimarkalı yönetmen Kristian Levrig’in Anders Thomas Jensen ile senaryosunu yazdığı ve yönettiği “The Salvation / İntikam”, başrolünde Mads Mikkelsen’in yer aldığı Danimarka usulü bir western.

Danimarka usulü western intikam kapak


Danimarka, Almanya’ya savaş kaybedince Jon, yıllar 1876’yı gösterirken yeni umutlar ile birlikte Amerika’ya gider. 7 yıl sonra eşi ve oğlunu da yanına getirtir. Ancak at arabasıyla çıktıkları yolculuk büyük bir felakete neden olur. At arabasında birlikte yolculuk etmek zorunda kaldıkları 2 sarhoş ve silahlı adam, önce sözlü tacize başlarlar. Ardından da Jon’u silah zoruyla arabasından dışarıya atarlar. Gücü yettiğince at arabasının peşinden koşan Jon, ilk olarak oğlunun cesedini, sonra da tecavüz edilmiş ve öldürülmüş eşini bulur. Tüfekle 2 adamı da öldürür ve intikamını alır. Jon, cenazelerini gömüp arazisini satmaya ve kardeşi Peter’la birlikte kasabadan ayrılmaya karar verir.
Jon’un öldürdüğü adamlardan biri azılı çete lideri Delarue’nun öz kardeşi olduğu için kasaba çete tarafından basılır ve katilin derhal teslim edilmesi istenir. Delarue’nun baskısı her geçen saat biraz daha artar. Kasabanın şerifi Jon’u yakalayıp Delarue’ya teslim eder. Ancak tutulduğu yerden kurtulmayı başaran Peter, ağabeyini kendi canından olmak pahasına kurtarır. Kendini toparlayan Jon, Delarue ve çetesinden intikam almak için harekete geçer…
Danimarkalı yönetmen Kristian Levrig 5. uzun metrajlı filmi İntikam’ı yaklaşık 10.500.000 euro bütçe ile Güney Afrika’nın Johannesburg ve Gauteng şehirlerinde çekti. Filmin ünlü isimlerden oluşan bir oyuncu kadrosu var. Başrolde izlediğimiz Mads Mikkelsen, ailesinin intikamı peşinde koşan bir western karakterini canlandırıyor. Filmin oyuncu kadrosunda ayrıca Eva Green, Jeffrey Dean Morgan, Jonathan Pryce ve Eric Cantona gibi ünlü isimler de rol alıyor.
Filmin senaryosu özgünlükten uzak. Bunun temel nedeni gerek hikayede, gerek karakterlerde fazlaca western klişesi kullanılmış olması. İntikam, hikayesi kolayca tahmin edilebilir, süper kahramana dönüşen bir ana karakteri olan, sadece Danimarkalı karakterleriyle klasik Hollywood westernlerinden ayrışan ve vasatı aşamayan bir yapım. Bazı platformlarda Kurtuluş adıyla da anılan film, western severlere hitap edebilir. Bu yıl İstanbul Film Festivali’nde de gösterilen film, izlemek isteyenler için sinema salonlarında.



 

Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.