Üç Maymun Oyunu

Ülkemizin içinde oluşan terör örgütlerinin devletimden bihaber, bu denli güçlenerek Üç Maymun Oyunu sürdürmesini aklım almıyor. Ey yüce devlet, sen nasıl görmedin, sen nasıl duymadın, sen nasıl bilmiyorsun?

terör pkk ışid kalaşnikof gazi eylem
İstanbul’un göbeğinde kalaşnikoflu teröristler gösteri yaptı. (21 Temmuz 2015)

Bir örgütün kurulabilmesi ve büyük bir nüfusa sahip olabilmesi için uluslararası bir rol sahibi olmasına kadar geçmesi gereken bazı aşamalar vardır.

Bir terör örgütünün, silahlı çatışmalara girebilmek için güçlü bir ekipman sahibi olması gerekmez mi?


Silah fabrikalarının kimler tarafından yönetildiği bilinen bu yeryüzünde, bilmediğim sihirli bir değnek mi bu silahları onlara verdi acaba?

Bu silahlar, hangi ülkelerden hangi izinlere bağlı olarak o bölgelere ulaştı acaba?

Mehmetçik şehit edilene kadar istihbarat neredeydi? “Ben görmedim, ben duymadım, ben bilmiyorum” diyenler Kasım ayında hangi çıkarları sebebiyle buna çanak hazırladılar?

IŞİD ( DAİŞ, DEAŞ, DAEŞ); petrol kaynaklarına yakınlığı nedeniyle dünyanın en zengin terör grupları arasında sayılmaktadır. Ebu Bekir el-Bağdadi, Irak Savaşı esnasında Irak’ta El-Kaide’ye bağlı örgütün temellerini attı. Ve Ebu Bekir el-Bağdadi, 29 Haziran 2014 günü halifeliğini ilan etti.

İstanbul Şirinevler’de yaşadığım kısa zamanda birçok olayla karşı karşıya kaldım ki tüyler ürpertici şu soruyu sordum:

İstihbarat Nedir?

İstihbarat, siyasi makamlara sunulmak üzere toplanmış ve çözümlenmiş izlemsel veya taktik içerikli işlenmiş bilgilere denir.

Peki benim gözümün önünden “Cihad için, İslam için Ey Mü’min kardeşlerim!” diyerek alıp götürülen 12 yaş ve üstü erkek çocukları, ailelerinden götürülüp yerine dolar dolar para geldiği için sineye çeken insanlara mı çığlık atmalı, yoksa “Bunu ben biliyorsam, koca devletim nasıl bilmez” diyerek paranoyak düşüncelerde mi kaybolmalı?


Midemin kaldırmadığı bu görüntüleri duymamazlıktan gelmek istesem de imkansız olan gerçek şu; “Ey yüce devlet, sen nasıl görmedin, sen nasıl duymadın, sen nasıl bilmiyorsun?”

IŞİD, 20 Temmuz’daki Suruç saldırısını üstlenmedi, ayrıca saldırıdan bugüne kadarki yoğun gündem hakkında herhangi bir açıklama yapmadı. Diğer yandan, Suruç’ta 32 kişinin katledildiği intihar saldırısı ile bağlantısı olduğu iddia edilen Ö.Y. IŞİD’in canlı bombası olması iddiası ile tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, sınırda bir astsubayı şehit eden beş IŞİD’liyi öldürdükten sonra hava operasyonlarıyla örgüte ağır bir darbe vuruldu.

Cumhurbaşkanı, “Ya silahları bırakın, ya sonucuna katlanın!” dedi. Cevaben üstüne vazife, meclisin içinde halk iradesi ile seçilmiş olan parti başkanı ise “Biz silah bırakma emrini sadece İmralı’dan alırız” dedi.

Çözüm süreciyle başlayan çatışmasızlık döneminin ardından, yaklaşık 3 yıl sonra PKK terör örgütünün Kuzey Irak’taki kampları vuruldu.

İstihbarat kavramı, ülke güvenliğinin sağlanması için karar mekanizmalarına gerekli bilginin toplanması, analiz ve tasnif edilmesi, raporlandırılması ve ilgili karar vericilere iletilmesi sürecidir.

Bir terör örgütünün oluşabilmesi için ilk adım; toplanması, ikinci adım; kaynak bulması, üçüncü adım; ekipman edinmesi ve sonuncu adım; ağ haline gelerek yerleşmesi ve aktifleşmesi gerekmektedir.

Ülkemizin içinde oluşan terör örgütlerinin devletimden bihaber, bu denli güçlenerek Üç Maymun Oyunu sürdürmesini aklım almıyor.


Eğer bu Üç Maymun Oyunu sayesinde Gölge Oyunu haline gelerek korku, baskı ve vatani bütünlük duyguları ile birlik sağlayarak kendilerine bağımlı etmeye çalışıyor değillerse…


 

Gülen Keser
Gülen KESER, (1988) Kırklareli'nde doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Yazı yazmaya oniki yaşında denemeler ile başladı. Kurduğu cümlelerdeki kelimeleri, mimikleri ile yaşatmak onun için bütünleştirici bir sanat oldu. İlk köşe yazarlığı deneyimine yerel gazete ile başladı.