Cenova’da Ezeli Rekabet: Deniz Feneri Derbisi

Serie A’da nefesler tutuldu… Cenova’nın iki büyük takımı Genoa ile Sampdoria 5 Ocak 2016’da karşı karşıya geliyor. Deniz Feneri Derbisi’ni kim kazanacak? Bu sezon Cenova’nın en büyük takımı kim olacak? ‘Kırmızı-Mavi’ mi, ‘Mavi Halka’ mı?

cenova deniz feneri derbisi genoa genova sampdoria futbol

Cenova Deniz Feneri Derbisi

Cenova denince aklınıza ilk gelenler dünyaca ünlü deniz müzesi Museo Navale, UNESCO Dünya Mirasları listesindeki tarihi eserler veya Akdeniz’in en romantik melodisi ‘I Found My Love in Porto Fino’ şarkısında anılan rüya beldesi Porto Fino olacaktır. Biraz daha düşünseniz, Akdeniz kıyısındaki büyük limanı sayesinde deniz ticaretinin en büyük merkezlerinden birisi olduğunu, İtalyan şehir devletlerinden Ceneviz Cumhuriyeti’nin mirasçısı olarak kabul edildiğini ve hatta 1538 yılında Barbaros Hayrettin Paşa’nın Preveze Deniz Savaşı’nda yenilgiye uğrattığı haçlı donanmasının komutanı ünlü amiral Andrea Doria’nın Cenovalı olduğunu da anımsarsınız. Kuzey İtalya’nın incilerinden birisi olan bu güzel şehrin dünya futbolu açısından da ilgi çekici bir yönü vardır. Şehrin iki büyük takımı Sampdoria ve Genoa arasında 69 yıldır süregelen, ‘Derby della Lanterna’ yani ‘Deniz Feneri Derbisi’ olarak anılan, amansız rekabet…

Ünlü derbi, adını 1128 yılında inşa edilmiş olan ve şehrin simgesi olarak görülen tarihi deniz fenerinden alır. Cenova Deniz Feneri’nin üzerindeki Aziz George Haçı, Ceneviz Cumhuriyeti’nin bayrağıdır; Genoa’nın rozetinde ve Sampdoria’nın formasında yer alır. 750.000 kişilik nüfusa sahip olan Cenova, Sampdorialılar ve Genoalılar olmak üzere iki tarafa ayrılmış durumdadır. İki takım taraftarları birbirini ‘cugini (kuzen)’ olarak çağırır. Çünkü Cenovalılar iki takıma ayrılmış olsalar da büyük bir ailedir ve mutluluklarını rakiplerine borçlu olduklarına inanırlar. Zira, Cenovalı bir futbolsever için yerel rakibini alaya almak dünyanın en büyük zevkidir. Derbi maçlarının sonucu, şehrin en büyüğünü belirler. Kazanan, bir sonraki maça kadar Cenova’nın en büyük takımıdır.


Cenova’nın mavi semalarındaki ilk yıldız, 1893 yılında doğdu

Gradinata cenova deniz feneri derbisi genoaGenoa; İngilizler tarafından Genoa Kriket ve Futbol Kulübü adıyla, İngiltere’yi yurtdışında temsil etmek amacıyla kuruldu. İlk kurulduğu yıllarda atletizm ve kriket ön plandayken, 1897 yılında James Richardson Spensley’in girişimiyle öncelik futbola verildi. Tarihi kulüp, İngiliz bayrağının renklerini taşıyan formasıyla 1898 yılından itibaren üç yıl üst üste İtalya şampiyonluğunu kazanarak şanlı bir başlangıca imza attıktan sonra renklerini kırmızı-mavi olarak değiştirdi. 1901 yılından itibaren ‘Rossoblu (Kırmızı-Mavi)’ olarak anılan formasıyla sahaya çıkan Genoa, 1902 yılından 1904 yılına kadar üç İtalya şampiyonluğu daha kazandı. Kırmızı-Maviler; 27 Nisan 1903 tarihinde, Fransa’da, Nice ile oynadığı ve 3-0 kazandığı maç ile yabancı bir takımla maç yapan ilk İtalyan takımı olarak futbol tarihine geçti.

1904 yılından sonra bir süre sessiz kalan Genoa, 1912 yılında İngiliz teknik adam William Garbutt’un göreve gelişiyle tarihine parlak bir sayfa daha ekledi. 15 yıl görevde kalan Garbutt, Genoa’ya 1914-15, 1922-23 ve 1923-24 sezonlarında İtalya şampiyonluğu kazandırdı. Kulüp, 1928 yılında Mussolini iktidarının faşist baskıları sonucunda İngilizce olan Genoa adını, Genova 1893 olarak İtalyanca’ya çevirmek zorunda kalsa da, 1945 yılında özgün adı Genoa’ya  geri döndü. Bu arada geçen 17 yıllık süre boyunca bir kere Serie B’ye (İtalya 2.Ligi) düştü, bir sezon sonra Serie B şampiyonu olarak Serie A’ya (İtalya 1.Ligi) geri döndü; 1936-37 sezonunda tarihindeki ilk ve tek İtalya Kupası şampiyonluğunu kazandı. Genoa, 1923-24 sezonundan bugüne kadar Serie A şampiyonluğu kazanamamış olsa da, üç büyük kulübün ardından en fazla İtalya şampiyonluğu kazanan takım olarak dördüncü sıradaki yerini koruyor.

Cenova’nın mavi semalarındaki ikinci yıldız, 1946 yılında doğdu

2. Dünya Savaşı’ndan sonra Juventus, Milan ve Inter’in İtalyan futbolu üzerindeki hakimiyeti gitgide artarken, Cenova’nın iki kulübü Sampierdarenese ve Andrea Doria birleşme kararı alarak Sampdoria Futbol Birliği kulübünü kurar. Sampdoria adı, iki kurucu kulübün adından alınan birer parçanın birleştirilmesiyle oluşturulur. Kulübün rozetinde Sampierdarenese ve Andrea Doria’nın renkleri, yani kırmızı-siyah ve mavi-beyaz birarada görülür; pipo içen denizci silueti kulübün simgesidir. ‘Blucerchiati (mavi halka)’ olarak anılan Sampdoria forması, kulüp rozeti ve Ceneviz bayrağı olmak üzere, üzerinde iki arma taşıması nedeniyle dünyanın en özel formalarından birisidir.

supercoppa cenova deniz feneri derbisi genoaSampdoria, uzun yıllar İtalya’nın orta sıralarında inişli çıkışlı bir grafik çizmekle birlikte, 1979 yılında ünlü iş adamı Paolo Mantovani tarafından satın alınınca ciddi bir atağa kalktı. 1984-85 sezonunda kazanılan İtalya Kupası şampiyonluğu sonraki yıllarda yaşanacak altın yılların müjdesi oldu. 1986 yılında göreve gelen Yugoslav teknik direktör Vujadin Boskov, Mavi Halka’ya harika bir dönem yaşattı. İtalya futbol tarihine ‘Dünyanın En Güzel İkilisi’ olarak adını yazdıran Gianluca Vialli – Roberto Mancini ikilisinin golleriyle önüne geleni deviren ‘Samp’, 1987-88 ve 1988-89 sezonlarında İtalya Kupası’nı kazandıktan sonra 1989-90 sezonunda Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nı müzesine götürdü. 1990-91 sezonunda Cenova’yı yerle bir eden inanılmaz bir zafer elde etti, İtalya Şampiyonu oldu. Cenova kıyılarının mavi dalgalarını arkasına alan ‘Doria’ bu şampiyonluk ile de yetinmedi; 1991-92 sezonunun başında İtalya Süper Kupası’nı zafer koleksiyonuna kattıktan sonra Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda finale yükseldi. Barcelona’ya yenilerek Avrupa’nın en büyüğü olma hayalini gerçekleştirememiş olsa da Sampdoria, bir dönemin en büyük takımlarından birisi olarak tarihe geçmeyi başardı. 1993-94 sezonunda Ruud Gullit, David Platt ve Roberto Mancini’li kadrosuyla son bir kere daha İtalya Kupası’nı kazandıktan sonra Serie A’nın orta sıralarına geri döndü.


İtalya Futbolunun En Önemli Üçüncü Derbisi

cenova deniz feneri derbisi genoa

Deniz Feneri Derbisi; 03 Mart 1947 tarihinde Sampdoria’nın 3-2 galibiyetiyle sonuçlanan maç ile başladı. Maçlar, 36.560 seyirci kapasiteli Luigi Ferraris Stadyumu’nda oynanır. İki takım arasındaki rekabetin en etkileyici yanlarından birisi seyircilerin tribünlerde yaptığı eşi benzeri görülmeyen, coşkulu tezahüratlardır. 1990-1996 yılları arasında Genoa forması giyen büyük yıldız Tomas Skuhravy’nin, bir Cenova derbisinden sonra, maçı tribünden seyreden babasına performansıyla ilgili düşüncesini sorduğunda ‘Nasıl oynadığını bilemiyorum Tomas, maç boyunca gözlerimi seyircilerden alamadım’ şeklinde yanıt aldığı, Deniz Feneri Derbisi’nin hoş anılarından birisi olarak anlatılır.

1990-91 sezonu Cenova rekabeti adına unutulmaz bir sezon olarak hala hatırlanmaktadır. Genoa, Sampdoria’yı rakibinin evinde Branco’nun attığı harika frikik golüyle 2-1 yenince, Genoalı taraftarlar golün resmini noel tebrik kartlarının üzerine bastırıp Sampdorialı taraftarlara dağıtırlar. Doria sezon sonunda İtalya Şampiyonu olsa da, derbi maçı kaybettiği için o sezon Cenova şehrinin en büyüğü Kırmızı-Maviler olur.

İki takım arasında bugüne kadar oynanan 90 maçın 33’ünü Sampdoria, 23’ünü Genoa kazanırken, 34 maç beraberlik ile sonuçlandı. Genoa ve Sampdoria belli dönemlerde küme düştükleri için Deniz Feneri Derbisi’nin Serie B’de oynandığı da görülmüştür. 5 Ocak 2016’da oynanacak olan maçta iki takım Serie A’nın alt sıralarından kurtulma mücadelesi verecekler. İki takımın güçleri birbirine denk göründüğü için oldukça çekişmeli bir maç olacak. Futbolseverleri son derece heyecan verici, çetin bir karşılaşma bekliyor. Bakalım, bu sezon Cenova’nın en büyüğü hangi takım olacak?

İlgili yazılar

Eduardo Galeano kitabında Türkiye milli takımına övgü

Spor Dünyası Ragbi Yıldızı Jonah Lomu İçin Yasta

Passolig: Zeytin Dalı Mı Dikenli Tel Mi?


Türk Futbolu Mutlu Günlerine Nasıl Dönebilir?


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.