Mehmet Turgul Anday’ın ARTAB resimleri Galeri Ark’ta

M. Turgul Anday’ın ARTAB resimlerinden oluşacak ilk kişisel sergisi, 13 Aralık’a kadar Galeri ARK’ta sanatseverlerle buluşuyor.

mehmet tugrul anday galeri ark caddebostan

M. Turgul Anday’ın ARTAB resimleri sergisinin açılışında sanat eleştirmeni ve felsefeci Özkan Eroğlu sergiyi yorumladı:

Anday’ın resimleri, dünyanın orta çağı yaşadığı bugünlerde bize bir ilaç etkisi yapacaktır. Çünkü dünya bugün çok hasta ve hastalığı giderek ilerlemekte. Bu hastalıktan kurtulmanın önemli yollarından biri, burada gördüğümüz gibi “kendi gerçek olan” sanat yapıtlarının insanlara ulaşmasıdır. Dünyanın bugün karanlık zamanları yaşamasında, sanat dünyasının hataları da oldu. Çünkü Anday gibi amacı yalnızca yaratmak olan samimi sanat algıları tüm dünya bağlamında unutuldu ve sadece kapitale endeksli bir sanat anlayışı kabul gördü. İnsanlığın bu kapitale olan düşkünlüğü ve onu Tanrı ile bir tutması, kaçınılmaz sıkıntıları da beraberinde getirdi, getirmeye devam ediyor. Bir düşünürün dediği gibi, “İnsanlık bunu hak etti ve hak ettiğini de bulacak” sözü artık günümüz için çok geçerli. Durumu tersine çevirebilmemiz yönünde Anday’ın resimleri gibi içten, samimi ve yaratıcı sanat yapıtlarına hepimizin ihtiyacı var.


galeri ark caddebostan bagdat caddesi sanat galerisi resim turgul anday

Sanat eleştirmeni Özkan Eroğlu yorumladı:

Mehmet Turgul Anday’ın resimleri neden önemli?

Özkan Eroğlu ozkan eroglu kimdir
Özkan Eroğlu

“İhtiyaç duyulan böyle bir sanata nasıl ulaşır insanlık?” sorusunu sorabiliriz kendimize. Bu bizim için aslında bir şans. Çok derinlik içeren resimler bunlar. Bir anda bu resimlerle yan yana gelip, bir buluşma noktası yapabilmemiz çok kolay görünmüyor. Biraz zaman alacak. Ama herkesin evinde duvarına astığı zaman mutlaka bir haz alacağı, bir estetik duyum tadacağı bir gerçek.


M. Turgul Anday’ın Artab’ları, Türkiye’deki resim sanatının modern çağdaş yapısını ilgilendiren ve ülkemizdeki modern çağdaş resim sanatı içinde bu denli yoğunlukta çeşitlemeci-varyasyon yanlısı başka bir sanatçının daha olup olmadığı konusu üzerinde de düşünmeye iter. Böyle bir durumda ülkemiz resmi içinde Nejad Melih Devrim’in sanat algısına yakın duran ve kimi zaman Anday’ın ondan daha etkili genleşmelerine tanık olduğumuzu da ifade etmemiz gerekir. Avni Lifij’in modern çağdaş resim sanatımıza kazandırdığı romantik boyut bağlamındaki halet-i ruhiye durumunun, hem de çoğul bir dil kazanarak hemen her Artab kompozisyonunda karşımıza çıktığını dile getirmek hiç de yanlış bir vurgulama olmaz. Buradan M. Turgul Anday’ın sanat algısının, bizi Wassily Kandinsky ve Rudolf Steiner’in tinsellikle ilgili tezlerine dek götürdüğünü bile rahatlıkla ifade edebiliriz.”


Galeri Ark
Cemil Topuzlu Caddesi Kaya Apt. No:49 Göztepe İstanbul
Telefon: +90216 369 4900 | Haritada gör

İlgili yazılar

 

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.