2015 Nobel Barış Ödülü Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’ne verildi. Sivil toplum kuruluşlarından oluşan Ulusal Diyalog Dörtlüsü’ne ödülün 2011’de başlayan Arap isyanlarının ardından demokrasiyi inşa etme çabalarından dolayı verildiği açıklandı.
Nobel Barış Ödülü’nde Arap Baharı vurgusu yapıldı. Tunus Dörtlüsü kimdir?
Açıklamada ödülün “2011’de Yasemin Devrimi öncesinde Tunus’ta çoğulcu bir demokrasinin inşa edilmesine kararlı katkılarından dolayı verildiği” söylendi.
Tunus Dörtlüsü, Tunus Genel Sendikası, Tunus Endüstri ve Ticaret Konfederasyonu, Tunus İnsan Hakları Ligi ve Tunus Hukukçular Derneği’den oluşuyor.
Oslo’daki ödül töreninin açılısında bir konuşma yapan Norveç Nobel Komitesi Başkanı Kaci Kullmann Five, ödüle layık görülen Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’nün, 21 partiyi bir araya getirerek siyasi çözüm konusunda ulusal diyaloğa yol açan katkılarını anlatarak dini partiler ile seküler partiler arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekti.
Kaci Kullmann Five konuşmasını Martin Luther King’in “Karanlıkları karanlıklar kovamaz. Ancak aydınlık kovabilir. Nefret nefreti yok edemez. Nefreti ancak sevgi kovabilir” sözleri ile tamamladı.
Tunus Genel Sendikası, Tunus İnsan Hakları Örgütü, Tunus Hukukçular Birliği ile Tunus Endüstri ve Ticaret Konfederasyonu’nun oluşturduğu Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, Arap Baharı sürecinde ülkelerinde demokrasinin yerleşmesi için yaptıkları katkılardan dolayı ödüle layık görülmüştü.
Dörtlü adına ödülü Abdessattar Ben Mousa, Quided Bouchamaoui, Mohamed Fadhel Mahfoud ve Houcıne Abassi birlikte kabul etti.
Tunus kararı neden şaşırtıcı?
Nobel Barış Ödülü Komitesi Tunus Dörtlüsü’nün “İç savaşın kıyısına gelmiş bir ülkede alternatif barıçıl bir süreç başlattığını” ifade etti. Komite’nin Başkanı Kaci Kullman Five “Ödül her şeyden önce büyük engellere rağmen ulusal kardeşlik için altyapı hazırlayan Tunus halkına cesaret vermeyi hedefliyor. Komite bunun diğer ülkeler tarafından örnek alınacağını umuyor” dedi.
Karar bazıları tarafından süpriz olarak değerlendirildi. Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Nobel tarihçisi Oeyvind Stenersen, “Bu Müslüman dünyasındaki çatışmaların kalbine inmeye çalışan iyi bir ödül. Fakat oldukça şaşırtıcı, hiç beklenmiyordu” dedi.
2015 Nobel Barış Ödülü için kimler aday gösterilmişti?
Nobel Barış Ödülü için gösterilen 273 aday arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, İran Dışişleri Bakanı Mohammad Cevad Zarif, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Papa Francesco Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, Rus gazetesi Novaya Gazeta’nın editörü Dmitry Muratov, Arap blogcu Raif Badawi, Kongolu doktor Dr. Denis Mukwege, Eritreli papaz Mussie Zerai, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Edward Snowden yer aldı.
Nobel Ödülleri ne zaman başladı?
Nobel Ödülü, 27 Kasım 1895 tarihli ve 30 Aralık 1896 tarihinde Stockholm’de açıklanan vasiyetnamesiyle Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin verdiği, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacını taşıyan prestijli bir ödüldür. İlk Nobel Ödülleri 1901 tarihinde verilmeye başlandı.
Nobel Barış Ödülü’ne ise bugüne kadar 87 erkek, 16 kadın ve 25 organizasyon layık görüldü.
Günümüzde Nobel Barış Ödülü, başkent Oslo’daki Norveç Nobel Komitesi tarafından veriliyor. Bu komitenin üyeleri ise Norveç parlamentosu tarafından seçiliyor.
2014 Nobel Barış Ödülü ise çocuk hakları aktivistleri 17 yaşındaki Pakistanlı Malala Yusufzay ve Hindistanlı Kailash Satyarthi’ye verilmişti.
Oslo komitesi, Nobel Barış Ödülü’nü Twitter hesabından dünyaya böyle duyurdu:
BREAKING NEWS The 2015 Peace #NobelPrize is awarded to the National Dialogue Quartet in Tunisia pic.twitter.com/3O9jzwBK08
— The Nobel Prize (@NobelPrize) 9 Ekim 2015
İlgili yazılar
İlkler Unutulmaz: Nobel Kimya ödülü bir Türk’ün
Ara nobel Türkiye’den Nobel Barış Ödülüne Bir Aday