Wattpad 2006 yılında Kanada’da kurulmuş bir online okur yazar topluluğudur. Android ve Ios cihazlara yüklenebilen, kullanımı oldukça kolay olan bu uygulamayla ücretsiz olarak kendi hikayelerinizi paylaşabilir ya da sizin gibi hikayelerini paylaşan yazarları okuyabilirsiniz.
Wattpad’de yazar olmak
Wattpad’de milyonlarca kullanıcı arasında profesyonelden amatöre binlerce yazar bulunmaktadır. Yazar adaylarına keşfedilme şansı veren bu uygulamada ünlü yazarlar da yazılarını milyonlarca insana ücretsiz ulaştırabiliyor. Ayrıca sevdiğiniz hikayelere oy verebiliyor, satır aralarına kadar yorum yapabiliyorsunuz. Kendi kütüphanenizi oluşturabiliyor hemen hemen her kategoride bulunan listelerden hikaye keşfedebiliyorsunuz. En yeni, en popüler ve keşfedilmemiş cevherleri bulabileceğiniz listelerden seveceğiniz bir hikaye bulmanız çok kolay. Ayrıca etiket aratarak ilgi alanınızdan hikaye, deneme ve roman bulabiliyorsunuz. Sevdiğiniz yazarlara mesaj atabiliyorsunuz. Bazı yabancı ünlü yazarların tıpkı Twitter’daki gibi resmi hesaplarını bulup onları takip edebiliyorsunuz.
Dünya çapında kırk milyon kullanıcısı olan Wattpad’i en çok kullanan ülkelerden biri de Türkiye. Wattpad’in Türkiye’de iki milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor. Senede iki büyük hikaye yarışması düzenleyen Wattpad’in resmi yarışmalarından biri bu sene Türkiye topluluğunda ilk defa düzenlendi. Wattpad’in Türkiye topluluğu büyük bir hızla büyümeye devam ediyor.
Wattpad topluluk kuralları
Çoğu internet uygulamasında olduğu gibi Wattpad’le de en fazla ilgilenen kitleyi gençler oluşturuyor. Wattpad’e üye olmak için topluluk kurallarını kabul etmek gerekiyor. Wattpad’e on üç yaşın altındaki kullanıcılar kabul edilmiyor. Ayrıca telif konusunda yetkililer çok dikkatli. Yayınladığınız bir eseri biri kopya edecek olursa şikayet mekanizması sayesinde kopya anında kaldırılıyor. Ayrıca on sekiz yaş altı kullanıcılar için hikayeleri filtre eden bir sistem mevcut.
Wattpad’deki geniş okur kitlesini fark eden yayınevleri, bu topluluktaki aktif ve sevilen yazarları keşfetmeye başladı. Bir sene içinde Wattpad Türkiye’de yayınlanan romanlardan onlarcası basıldı. Bu yeni yazarlar için bulunmaz bir fırsat oldu. Yerli kitap piyasasının hareketlenmesi Wattpad’in Türkiye’ye getirdiği en önemli avantajlardan biri. Gençler kendilerine yakın gördükleri ve rahatlıkla iletişim kurabildikleri bu yazarlar sayesinde kitap okuma alışkanlığı edindiler. Belki de kitap almaya parası olmayan binlerce kişi bu uygulama sayesinde bol bol kitap okuyabildi.
Wattpad’de popüler olan kitapların türleri kitap piyasasıyla paralel ilerliyor. Grinin elli tonu tarzı cinsellik içeren hikayeler piyasada olduğu gibi çok okunuyor. Yazarlarda popüler kültürün etkisi bariz bir şekilde gözlemlenebiliyor. Bunun yanında arkadaşlık ve gençlik aşklarını anlatan kitaplar da öne çıkabiliyor. Romantik ve dram ağırlıklı hikayeler çok okunurken bilim kurgu, fantastik ve gerilim gibi kategoriler aynı ilgiyi görmüyor. Tıklanma sayısı çok olduğu için bazı yayınevlerince basılan kadına şiddet içeren kitaplar okur çevrelerinde tepkiye neden oldu. Fakat son dönem yayınevlerinin tıklanma sayısından çok kaliteye önem vermeye başlamasıyla bu tepkilerin azalacağı umut ediliyor.
Son dönem Wattpad’e karşı oluşan ön yargının bir nedeni de maalesef Wattpad’in kendi kullanıcıları. Herkesin özgürce yazdığı bu platformda keşfedilip yazar olma ve ünlü olma hayalleri yazmaya yeteneği olan ya da olmayan birçok kişiyi cezp etmiş durumda. Yeni kullanıcıların keşfedilmesi hali hazırda takipçileri olan eski kullanıcılara göre çok daha zor. Özgünlüğü yakalayamayan ya da topluluğa hitap edemeyen yazarlar maalesef okurlar tarafından destek görmüyorlar. Bu durumda emek sarf etmeden bir yerlere ulaşabileceğini düşünen ve hayalleri suya düşen bazı insanlar maalesef kullanmaya devam etmelerine rağmen uygulamayı ve Wattpad’den çıkan her kitabı kötülemeye başlıyorlar. Hem Wattpad kullanan hem de okullarda okutulan yüz temel eser dışında hiç kitap okunmaması gerektiğini savunanlar da var. Maalesef kıskançlıklar, çekişmeler, kendi yaşıtlarını aşağılayarak karizma göründüğünü sanan gençler, yaşları ve yazdıklarıyla ilgili yalan söyleyenler diğer sosyal medya platformlarında olduğu gibi artmaya başladı.
Her şeye rağmen insanı anlayan, yaşam tecrübelerinizi ve bilgi birikiminizi okuyacak, düşünen, sorgulayan ve geleceği parlak gençlerin sayıları onlardan daha fazla. Wattpad’in binlerce gence okuma alışkanlığı kazandırdığı, onlarca yeni yazarın önünü açtığı ve yerli yazarlara verilen önemi arttırdığı göz ardı edilemez.
İlgili yazılar
Facebook Kayıtlarının Delil Niteliği
Facebook ve Birbirimizi Bağlayan Ağlar
Facebook Twitter ve Birbirimize Bağlayan Ağlar (2)
Dikkat: Facebook Egonuzu Şişirebilir!