Facebook Twitter ve Birbirimize Bağlayan Ağlar (2)

2007 Aralık ayında Facebook ile ilgili olarak yazdığım yazıyla Facebook’un insanları birbirine bağlayan ağlar olduğuna dikati çekmek istemiştim, 2013 yılının nisan ayındayız ve hala facebook görevini fazlasıyla yapıyor.

Hiç tanımadığımız pek çok insanla ‘sanal’ diye nitelendirilen aslında tam tersine fiziksel yaşamda da sosyalleşerek daha aktif arkadaşlıklar kurmamızı sağladığını düşündüğüm, dünya çağında bir web ağı hala facebook.


  2

Facebook’un ortaya çıkış hikayesi

4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 sınıfı öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine kapsayan Facebook, iki ay içerisindeki Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. İlk sene içerisinde de; Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm okullar Facebook’da mevcuttu. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta  adresiyle (.edu, .ac.uk, vb.) üye olabiliyordu. Daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı büyük şirketler de katıldı.

11 Eylül 2006 tarihinde ise Facebook tüm e-posta adreslerine, bazı yaş sınırlandırmalarıyla açıldı. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler. Ayrıca Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sitelerinden biridir.

ABD, Avusturya ve Türkiye’nin en fazla ziyaret edilen sitesi, 2012 yılı itibariyle de dünya çapında en çok ziyaret edilen sitedir.

Facebook ile ilgili son haberler: Facebook insanları dinden uzaklaştırıyor mu?

Din adamları, Facebook gibi sitelerin gençleri dinden uzaklaştırdığı konusunda uyarıda bulundu.
Facebook, Twitter… Sosyal paylaşım siteleri son yıllarda gençler arasında bir hayli popüler. Filipinler Piskoposlar Konferansı’nın gençlik komisyonu ise gençlerin sosyal paylaşım sitelerine olan bu ilgisinden kaygılı. Zira kilise yetkilileri internetin “sanal dünyasına” kapılan gençlerin artık kiliseleri ziyaret etmediğinden şikayetçi.

twitter_facebook

Gençlik komisyonunun yöneticisi Kunegundo Garganta, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin, kilisenin inananlar için bir ilham kaynağı olma anlamı konusunda büyük bir sorun olarak öne çıktığını kaydediyor.

Facebook kullanıcıları, artık sosyal ağ üzerinde bu güvenlik çözümü ile korunacaklar!

facebook ağıTrend Micro, kullanıcıların dijital yaşamlarını zararlı siteler ve yazılımlardan korumak ve onları eğitmek amacıyla Facebook ile stratejik işbirliği yaptığını duyurdu. Facebook, zararlı bağlantılar ve yazılımların engellenmesi, web tehditlerinin savuşturulması için Trend Micro’nun bulut teknolojisi kullanan Smart Protection Network altyapısından faydalanacak.

Trend Micro yazılımını dünya çapındaki kullanıcılarıyla buluşturacakları için heyecanlı olduklarını belirten Facebook’un Güvenlikten Sorumlu Tepe Yöneticisi Joe Sullivan, “Facebook’ta karşımıza çıkabilecek olası zararlı yazılımları engellemesi için Trend Micro ile gerçekleştirdiğimiz stratejik iş birliğinin sayesinde, artık dünyanın her yerinde hizmetimizi kullanan insanları koruyabileceğiz.” açıklamasında bulundu.

Trend Micro Küresel İş Ortaklıkları ve Kurumsal Gelişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Kevin Simzer ise şunları söyledi: “Facebook ile güvenlik ortaklığımızın doğal bir sonucu olarak, sosyal ağ üzerinde ve ötesinde dünya çapındaki kullanıcılara fazladan bir koruma katmanı sunuyoruz.”

Trend Micro Internet Security for Windows & Macs (2013):

Tehditler kullanıcılara ulaşmadan önce bulut teknolojisini kullanarak proaktif koruma sağlıyor

Diğer güvenlik ürünlerine göre disk alanı ve belleğin yarısından azını kullanıyor

Sezgisel ara yüzü sayesinde yükleme ve kullanım açısından kolaylık sağlıyor


AV karşılaştırmalarında en üst basamakta yer alıyor

Trend Micro ve Facebook, e-kitapçıklar, blog yazıları, bilgi yarışmaları, Facebook’un güvenlik sayfası, videolar ve daha fazlasıyla güvenlik eğitimleri sağlamak ve desteklemek için bir arada çalışmaya devam edecek.

Twitter

Twitter kullanımı ülkemizde gün geçtikçe daha da artarak yaygınlaşıyor. Peki nedir Twitter? Twitter Sosyal Ağlardan MicroBlog diyebileceğimiz, her yazınızın 140 karekterle kısıtlı olduğu bir sistemdir. Yeni arkadaşlar edinebilir, ünlü kişileri takip edebilir hatta onlara direk özel mesaj atabilirsiniz…

twitter

Twitter hakkında bilinmeyen 7 detay

İşte dünyanın en büyük ‘mikro’ blog sitesi hakkında çok bilinmeyen bazı detaylar.

1.Twitter 2006 yılında pod yayıncılığıyla uğraşan Odeo şirketinin bir toplantısında bu fikir ortaya çıktı İlk kurulma amacı şirket çalışanları arasında haberleşmeyi sağlamaktı. İlk prototip de bu amaçla kullanılmıştır. 2006’nın ortalarına doğru dışarıya açılmıştır. 2007’de South by Southwest festivalinde festivaldekilerin gönderdiği tweetlerin dev ekranlara yansıtılması sonrasında tüm dünyada hızla twitter kullanımı yaygınlaşmıştır.

2-Twitter 2006 yılında isimleri; Jack, Biz, Noah, Cyristal, Jeremy, Adam, Tony, Ev, Dom, Rabble, Ray, Florian, Tim ve Blaine olan 14 arkadaşın çabalarıyla South Park, San Fransisco da kuruldu. Jack’in bahsi geçen geçen fikri oldukça basitti; insanlara o anda gittiği kulübü, bulunduğu yeri ya da yaptığı şeyi yazıp mesaj atacaktı. Tüm yapacakları; cep telefonlarına bir şeyler yazıp göndermekti. Sonuçta fikir öylesine beğenilmişti ki; gruptaki herkes bunun gerçekleşmesini ister bir hale gelmişti.

3-Twitter’ın kuruluş aşamasında mesajlar için herhangi bir karakter limiti yokken 2007 yılında Jack’in ünlü “One could change the world with one hundred and forty characters” sözü ile karakter limiti 140’a düşürüldü. Böylece daha önce ortaya çıkan yazının birden çok mesaja bölünmesi, tasarımı ve SMS faturaları gibi sorunların üstesinden gelinmesi amaçlandı.

4-Twitter, çalışanlarınında etkisiyle San Francisco’da kalmaya ve şehrin en popüler bölgesinde bulunan binaya 2012 yılının ortalarında taşınmaya karar verdi. Eskiden posta teşkilatının binası olan SF Mart, 18 bin metre kare alana sahip. 1200 twitter çalışanı olduğu düşünülürse her çalışana yaklaşık 18 metre kare alan düşüyor.

5-En fazla takipçi 36 milyonla ünlü şarkıcı Justin Bieber’de, en fazla tweet ise bir Japon kızına ait. @Yougakduan_00 adlı kullanıcının 36,402,262 adet tweeti Twitter yöneticilerinin de dikkatini çekiyor.

6- Twitter’ın her yerde gördüğümüz sevimli mavi kuşunun adı Larry. Larry, ismini Boston Celtics basketbol takımının esfane oyuncusu Larry Bird’den (kuş) alıyor.

7- Twitter hiçbir zaman kimseyi retweet etmiyor, kriz anlarında bile online olarak cevap vermiyor, hashtag üretmiyor, sosyal medyada ya da cep telefonlarına yönelik bir reklam yapmıyor.

 Dünya çapında 200 milyonu aşkın Twitter 7. yılına girdi.

2006 yılında ‘ofis içinde iletişim kurmak için’ kurulan Twitter 7 yaşına girdi. İşte dünyanın en büyük ‘mikro’ blog sitesi


Tüm bu son bilgiler ışığında facebook ve twitter gibi web ağları, normal şartlarda belki de karşılaşması mümkün olmayan pek çok kişinin tanışmasını, bilgi kirliliği olsa da pek çok konuda bilgilenmeyi sağlar, aktif iletişim ve haberleşme, bilgi paylaşım ortamı gibi oldukça yararlı platformlar. İstemeyenler seçmeyebilir, kullanmak isteyenler için de sosyal bir alternatif olmaya  devam edecek gibi görünüyor.


Hale Karaarslan
İndigo Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürü ve Yayıncı olarak görev yapıyor. İndigo Dergisi’ni kendisi ve yazarlar için bir okul olarak görüyor. Yaşama ve insana dair pek çok şey öğrenerek, yürekleri sonsuz güzellikle çarpan bir sevgi ailesinin içinde her gün biraz daha maskelerinden arınarak, özünü, kendi olanı buluyor. İki harika çocuğunun öğretmenliğinde ve eşinin her konuda kendisini destekleyen sevgisi eşliğinde öğrenmeye devam ediyor. İstanbul ve Marmaris'te yaşıyor.