Meme estetiği ameliyatı yaptıracaklar dikkat!

Meme estetiğinde en az iz bırakan teknikler hangileri? Meme büyütmede en güvenilir yöntem nedir? Ameliyatsız enjeksiyon yöntemleri güvenli mi?

meme estetiği

Meme estetiği günümüzde en sık başvurulan estetik yöntemlerden biri. Ancak uzmanlar, hastaları olabildiğince az iz bırakan teknikler tercih etmeleri konusunda uyarıyor. Meme büyütmede hastalar son dönemde ameliyatsız yöntemlere yönelse de hyalüronik asit içeren maddeler kullanılması, meme dokusunda kist oluşumu ve meme içinde enfeksiyon gelişimi gibi bazı negatif etkilere yol açabiliyor. Bu nedenle meme büyütmede en güvenilir yöntem, hala meme silikon protezi uygulaması.

Medical Park Hastanesi Ankara Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Ahmet Işıkdemir, meme estetiği ameliyatlarında uygulanan son gelişmeleri ve dikkat edilmesi gereken noktaları değerlendirdi. En ideal görünümün meme bölgesinin ölçülerine göre belirlendiğini söyleyen Op. Dr. Işıkdemir, meme estetiği konusunda yapılmaması gerekenler konusunda uyarılarda bulundu:


Meme bölgesinin ideal ölçüsüne dikkat!

Kadınlar çeşitli sebeplerle meme büyütme, küçültme veya dikleştirme için doktora başvuruyor. Burada önemli nokta, doğru teknik ile kişiye doğru ölçülerde bir görünüm sağlayabilmektir. Yapılan son çalışmalarda memenin her bölgesinin ölçü standartları belirlenerek, en ideal ve güzel görünen şekil tanımlanmıştır. Bu nedenle meme estetiği operasyonu yapılacak hastaların bazı kriterlere dikkat etmesi gerekir.

Ameliyat sırasında meme ucunun alt kısmından yeterli miktarda doku çıkartılmalı, böylece ameliyat sonrası meme ucunun altında kalan bölgelerin sarkık veya fazla dolgun olması önlenmelidir. Bu bölge gevşek olmamalı, uzunluğu da fazla olmamalıdır. Aynı zamanda meme ucunun üstünde kalan meme dokusunun dolgunluğu da sağlanmalıdır ve burası dış bükey yapıda olmalıdır. Meme ucunun fazla kaldırılmasından kaçınılmalıdır.

En az iz bırakan teknikleri tercih edin

Memenin protezle büyültülmesi işlemi meme kahverengi dairesinden 2.5 – 3 cm’lik bir izle yapılabilmektedir. Diğer yandan laparaskopik cihazlarla koltuk altı bölgesinden yapılan ameliyatlar daha gizli bir ize sahip olduğu için tercih edilmektedir. Meme estetiği ameliyatı için olabildiğince az iz bırakan teknikler tercih edilmelidir.

Son dönemde daha doğal görünüm için protezin etrafına yağ dokusu enjeksiyonu yöntemi ile beraber implant uygulamaları da yapılmaktadır. Proteze bakıldığında memenin üst ve altından gözükmesi, dokunulduğunda ele gelmesi istenmeyen bir durumdur. Yağ dokusu bu kamuflajı sağlar. Yani bu teknikle bakarak ve dokunarak protez konulduğunu anlamak daha da zorlaşmıştır.

Meme protezi uzun vadede sorunlara neden olabilir

Meme estetiğinde konulan protez çok nadir de olsa uzun vadede bazı sorunlara yol açabilir. Meme protezleri ömürlük planlanıp yapılsa da son çalışmalarda hastaların yüzde 4’ünde protez patlaması olasılığı bildirilmiştir. Hastaların yüzde 11’inde ise memelerde sertlik, ağrı ve şekil bozukluğu olarak hissedilen kapsül kontraktürü (adalenin inatçı bir şekilde kısalmasından dolayı eklemin anormal bir postür alması) gelişimine rastlanmaktadır.

Ameliyatsız enjeksiyon yöntemleri güvenli mi?

Son dönemde ameliyatsız yöntemler de hastaların başvurduğu yöntemler arasındadır. Bu yöntemlerde daha çok hyalüronik asit içeren maddeler enjekte edilmektedir. Hyalüronik asit normalde meme hariç tüm dokularda güvenle kullanılabilmektedir. Ancak meme dokusunda kist oluşumu, meme içinde enfeksiyon gelişimi gibi bazı etkiler bilimsel raporlarla bildirilmiştir. Meme büyütmede en güvenilir yöntem, hala meme silikon protezi uygulamasıdır.


Kist olup olmadığı kontrol edilmeli

Bir diğer yöntem ise kök hücre uygulamalarının yağ dokusuyla birleştirilmesi ile yapılmaktadır. Bu yöntem meme dokusuna uygulanabilir ama bu uygulama için hasta seçimi çok önemlidir. Her hastaya uygulama yapılamaz. Hastaya uygulama yapabilmek için aile geçmişinde kuvvetli meme kanseri hikayesi olmamalı ya da hasta meme kanseri geçirmemiş olmalı. Öncesinde görüntüleme yöntemleri ile hastada 1 cm üzerinde fibroadenom ya da kist olmadığı kontrol edilmelidir. Uygulama sonrası enjekte edilen yağ dokuları, memenin az olan volümünü artırıp, sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Meme ölçüsünde fazla bir büyütme istemeyen hastalar için uygun bir yöntemdir.

Meme küçültmek için en uygun teknik nedir?

Meme küçültme ve toparlama için en uygun tekniklerden biri az izli bir teknik olan ‘le-jour” tekniği başarı ile uygulanmaktadır. Meme ucunun kahverengi dairesinin kenarında ve bu daireden meme oluğuna inen bir izden bu ameliyat yapılabilmektedir. Halk arasında bu ize ‘lolipop şekeri izi’ adı verilmiştir. Eskiden ‘ters t’ ya da ‘çapa izi’ denilen çok daha fazla olan izler kalmaktaydı. Bu izler ek olarak meme iç kısmına ve koltuk altı hizasına uzanmaktaydı.

Meme – karın germe ameliyatı birlikte yapılabilir

Son gelişmelerle birlikte kozmetik meme cerrahisi ve kozmetik karın germe operasyonları birlikte güven içinde kombine edilebilirler. İyileşme süreleri birlikte iyileşme olduğundan uzamaz. Ayrı yapıldığı duruma göre anestezi sayısı teke düşer ve toplamda süresi kısalır. Hasta daha erken sosyal yaşamına döner.

İlgili yazılar

Meme Kanseri Nasıl Erken Teşhis Edilir?

Kendi Kendine Aylık Meme Muayenesi

Hipnoz yöntemi ile göğüs nasıl büyütülür?


Detoks nedir nasıl yapılır? Etkili detoks yöntemleri


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.