Ruhsal enerji merkezleri ve çakralar

Varlığımızın bilincini keşif için çıktığımız ruhsal yolculuk, bütün yolculuklar gibi; kimi zaman keyifli, kimi zaman ilginç kimi zaman da zorlu geçecek. Kısaca olması gerektiği gibi…

Ruhsal enerji merkezleri ve çakralar

Ruhsal coğrafyanıza yolculuğa çıkmaya ne dersiniz?

Yeni yerler görmenin büyüsü, farklı deneyimler yaşamanın heyecanı ve kendinizi bu ödüllendirmeyle şımartmanızdan duyduğunuz mutluluk… Zaten tüm bunlar seyahatlerin çıkılma amacı ve kaçınılmaz sonu değil midir? Kabul edin; yaptığınız hiçbir yolculuğun dönüşünde yine aynı kişi olarak kalmazsınız.

Sabıra Sabır Elde Var Mutluluk

İnsan neden var olduğunu, nasıl var olduğundan daha fazla sorgular. Oysaki nasıl kısmı , insana yaşamı boyunca kılavuzluk eder. Varlık mahiyetini kavramak istedikçe, öğrenip geliştirdikçe ancak o zaman neden kısmına verecek oldukça fazla cevap bulabilir. Aslında tam da bu nokta için tüm çabamız: İnsanlığa bu bilinci kazandırabilmek… Böylelikle hayat, insanların kendi içlerinde ve dışlarında daha yaşanır hale gelecek.


Bu yazımda da sizin bilinmeyenlerinizi ya da bildiğiniz halde gündelik yaşam karmaşalarının arasında dikkatinizden kaçan bilgileri hayatınıza aktarmaya devam edeceğim.

ruhsal yaşam içsel öz majuripicl

Ruhsal enerjiler ve çakralar

Etrafınızı saran enerji kıyafetimizden geçen yazımda bahsetmiştim. Peki, bu kozmik giysimizin düğmelerini merek ediyor musunuz? Vücudumuzda 7 önemli çakra bulunur. Her bedende titreşim frekansları farklılık gösterir. Erkekte sağa doğru olan enerji merkezinin dönüşü, kadında sol tarafa doğrudur. Bu merkezler tıpkı birer anten gibi davranarak bizim çevremizle, doğayla ve evrenle bağlantımızı sağlar.

Yaratılmış en ayrıcalıklı canlı insandır. Çünkü içinde muazzam şifreler barındırır.

1. Çakra (Kök Enerji Merkezi) çakralar kök çakra kırmızı

Yeri: Makat ile cinsel organlar arasında bulunur.

Rengi: Parlak kırmızı tonlarıdır.

Taşı: Kırmızı lal ya da mercan.

Etki Alanı: Koku alma duyusu, omurga yapımız, prostat, diş tırnak gibi sert dokularımız ve kan yapımız.

Görevi: Vücudun ısı potansiyelini düzenler. Yaşam gücü ve bağlılık dengelerini kurmaya yardımcı olur.

Düzensiz Çalışması Durumundaki Rahatsızlıklar: Kısırlık, şişmanlık, kabızlık, mutsuz ve umutsuz bir manevi hayat. Ayrıca halsizlik ve yorgunluk görülür.

Koruma ve Faydalanma Yolları: Güneşin batışını ya da doğuşunu seyredin. Giysi, takı ve aksesuarlarınızda kırmızı tonlara daha çok yer verin.

Kokusu: Karanfil ya da sedir.

2. Çakra (Hara Enerji Merkezi)çakralar cinsel çakra turuncu

Yeri: Kuyruk sokumu ve göbeğin altındaki bölgede bulunur.

Rengi: Turuncu tonlarıdır.

Taşı: Akik ve aytaşı.

Etki Alanı: Tat alma duyusu, anne sütü, böbrek üstü bezleri, adet akıntısı ve organik sıvılar.

Görevi: Kadın ve erkeğin üreme merkezleri bu bölgededir. İletişim kurma, tatmin genel ifade ile fiziksel, ruhsal, zihinsel olarak haz alıp vermeyi sağlar.

Düzensiz Çalışması Durumundaki Rahatsızlıklar: Böbrek ve mesane yolu rahatsızlıkları, psikolojik ve bedensel tatminsizlik bunun yanı sıra bağışıklık sisteminde zayıflık görülür.

Koruma ve Faydalanma Yolları: Turuncu lamba ışığında her gün 10 dakika dinlenin, dolunayı izleyin, su kenarlarında yürüyüşler yapın, turuncu renkte sebze ve meyve tüketin.

Kokusu: Sandal ağacı veya ylang ylang.

3. Çakra (Karın Enerji Merkezi)çakralar solar pleksus göbek çakrası sarı

Yeri: Göbeğin yaklaşık iki parmak altında bulunur.

Rengi: Sarı tonlarıdır.

Taşı: Topaz ve amper.

Etki Alanı: Görme duyusu, sindirim sistemi ve sinir sistemini kapsar.

Görevi: Yağ, protein, karbonhidrat sindiriminde yardımcı olur, vücuttaki şeker ve insülin dengesini ayarlar ayrıca insanlarla olan ilişkilerin kontrolünü sağlar, heyecan, kızgınlık, korku, sevgi gibi titreşimleri düzenler.

Düzensiz Çalışması Durumundaki Rahatsızlıklar: Stres ve beraberinde duygusal problemler yaşanmasına sebep olur. Azim, hırs, özgürlük, ego gibi manevi unsurlarda denge sorunları görülür.

Koruma ve Faydalanma Yolları: Güneş ışığını seyredin. Altın, çinko gibi metalleri üzerinizde bulundurun. Kıyafetlerinizde sarı renge ağırlık verin. Sarı renk çiçekler yetiştirip belirli sürelerde seyredin. Sarı renk besinleri özellikle tüketin.

Kokusu: Biberiye ya da lavanta.

4. Çakra (Kalp Enerji Merkezi) 

Fiziki enerjileri ruhsal enerjilere nasıl dönüştürür?çakralar kalp çakrası yeşil

Yeri: Göğüs boşluğunda, kalbin tam hizasında bulunur.

Rengi: Yeşil tonlarıdır.

Taşı: Kuvars, yeşil akik veya zümrüt.

Etki Alanı: Dokunma duyusu, kalp, solunum ve dolaşım sistemleri ile mide sinirlerini kapsar.

Görevi: Bağışıklık hücrelerinin üretildiği timüs bezi bu bölgede olduğundan dolayı, vücudun kan ve lenf sistemini içine alarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Fiziki enerjileri ruhsal enerjilere dönüştürür. Hayata bağlılık enerjisini arttırır. Bu bölgedeki enerji saflığı, kişinin hem kendisine hem de çevresine şifa verebilme yeteneğini geliştirebilir.

Düzensiz Çalışması Durumundaki Rahatsızlıklar: Deri ve dokunma duyusu ile bağlantılı olduğundan dolayı cilt hastalıklarına yol açabilir. Buradaki herhangi bir enerji dengesizliği genel beden sağlığı için olumsuz etki eder.

Koruma ve Faydalanma Yolları: Kaldığınız ortamda yeşil bitki bulundurun. Yeşil renkle aydınlatılmış alanda 5–10 dakika boyunca dinlenin. Kır gezintilerine çıkın. Yeşil renk ile meditasyon yapın.

Kokusu: Gül yağı.

5. Çakra (Boğaz Enerji Merkezi)çakralar boğaz çakrası mavi

Yeri: Boyunla boğaz arasındaki çukurda, boyun omurunun hizasındadır.

Rengi: Mavi tonlarıdır.


Taşı: Akuamarin ve turkuaz.

Etki Alanı: İşitme duyusu, boğaz, boyun, sesler, broşlar, troit ve paratroit bezleri, yemek ve soluk boruları ile ayrıca kollarımızı kapsar.

Görevi: Hücrelerin kalsiyum dengelerini ayarlar. Kişisel ihtiyaçlar ile ilgili sorumluluk alabilmeyi sağlar. Ruhi ve genetik dengemizi kurar.

Düzensiz Çalışması Durumundaki Rahatsızlıklar: Konuşma yeteneğimizin merkezi konumunda olduğu için kulak, ağız ve seslerdeki herhangi bir sorun iletişim eksikliğine neden olur. Duygu ve düşünceler topluluk içerisinde rahat ifade edilemez. Konuşurken kekelemekte yine bu merkezdeki bir problemden kaynaklanır.

Koruma ve Faydalanma Yolları: Gündüz gökyüzünü seyredin. Mavi renk giysiler giyin. Mavi taşlardan takı ya da aksesuarlar kullanın. Mavi ışık ile aydınlatılmış ortamda 10 dakika dinlenin.

Kokusu: Ada çayı ya da okaliptüs.

3. Göz çakrasının düzensiz çalışması ruhsal hastalıklara sebep olur.

6. Çakra (Üçüncü Göz Enerji Merkezi)çakralar üçüncü göz çakrası indigo mavisi

Yeri: Alnın ortasında, burun köprüsü üzerindedir.

Rengi: Lacivert tonlarıdır.

Taşı: Mavi safir ya da sodalit.

Etki Alanı: Algılama duyusu başta olmak üzere, sinüsler, beyin, beyincik ve sinir merkezini kapsar.

Görevi: Hipofiz bezinin etkisi ile diğer organlarla bağlantıyı sağlayan sistemi düzenler. Hafızayı güçlendirir, yaratıcı fikirlerin oluşmasında etkilidir. Sezgi gücünü arttırır. Anlama yeteneğine derin boyutlar kazandırır.

Düzensiz Çalışması Durumundaki Rahatsızlıklar: Başta depresyon gibi ruhsal hastalıklara neden olur. Zihin fonksiyonlarının düzensiz çalışmasından dolayı unutkanlık artabilir. Stres, bıkkınlık, gerçeği idrak etme zorlukları yaşanabilir. Bu çakranın tıkanması ya da ters yönde dönmeye başlaması, bireyin olumsuz fikirler üretmesine neden olur.

Koruma ve Faydalanma Yolları: Gece gökyüzünü seyredin. Bulunduğunuz ortamda özellikle iş yerinizde lacivert tonlarında objeler bulundurun. Yine bu renkte giysi giyin veya giyim aksesuarlarınızda kullanın.

Kokusu: Nane ya da yasemin.

7. Çakra (Taç Enerji Merkezi)çakralar taç çakra mor

Yeri: Başın tam tepesinde yer alır.

Rengi: Beyaz veya mor tonlarıdır.

Taşı: Ametist ve kaya kristali.

Etki Alanı: Özellikle epifiz bezi yardımı ile başta tüm zihin faaliyetleri ile fizik ve duygu bütünlüğünü kapsar. Henüz daha nelere etki ettiği tam olarak bilinmemektedir. Titreşimi en yüksek çakradır.

Görevi: Evrensel alandan gelen kozmik enerjiyi çekip diğer enerji merkezlerinden geçerek, kök enerji merkezine ulaşır ve bedendeki tüm olumsuzlukları ortadan kaldırabilir. Bu merkez sayesinde kozmik çevre ile iletişim kurarız. Manevi hislerimizi geliştirip, varlığımıza bir mana yükleyebiliriz.

Düzensiz Çalışması Durumundaki Rahatsızlar: Bu merkez sağlıksız ise, tüm çakralar düzensiz çalışır. Kişi duygusuz, amaçsız hissiyatlar besler. Çeşitli hastalıklara yakalanabilir. Hatta insan kendi varlığını sonlandıracak olumsuz duygu ve davranışlara sürüklenebilir.

Koruma ve Faydalanma Yolları: Yaşam alanlarınızda beyaz renge daha çok yer açın. Sessizliği dinleyin. Beyaz çiçekler yetiştirin. Takı ve kıyafetlerinizde beyaz rengi bolca kullanın. Ayrıca mor renkli gıdalar tüketin ve mor ışıkta dinlenin. Tabiatı seyretmekte bu enerji merkezini güçlendirmek için oldukça faydalıdır.

Kokusu: Lotus ya da reyhan.

Çakraları teşhis metotları neler?

Enerji merkezlerimizdeki tıkanıklıkları gidermek ya da ters işleyişleri ortadan kaldırıp, enerjiyi düzenli ve verimli kullanabilmek aslında oldukça kolaydır. Bedendeki enerji dağılımı ve bunların evrenle alışverişini dengeleyecek kişi yine sizsiniz. Hiçbir yan etkisi bulunmamakla birlikten güzel yanı ise buna inansanız da inanmasanız da öneri ve metotları uyguladıkça fayda görüp, içinizde ve dışınızda bir şeylerin eskisinden farklı olduğunu hissedeceksiniz.

ruhsal yaşam çakralar

Her gün sayısız iş ve işlem yapan elleriniz mucizevi bir dedektördür, desem şaşırır mıydınız? Avuç içlerinizi enerji merkezlerinizin üzerine tuttuğunuzda hem elinizin iç kısmında hem de tutulan çakranın etrafında yayılan titreşimleri hissedeceksiniz. Nasıl mı? Elinizi 15cm. civarı bedeninize yakın tutarak ve çalışacağınız çakra üzerine geldiğinizde onu temsil eden rengi düşünüp, halkalar oluşturarak döndüğünü imgeleyerek… Enerji merkezlerinizin faaliyet raporunu düzenli olarak isteyin ki, yaşamdan daha fazla verim alın.

Olumsuz enerjilerden korunma metodu olarak da ellerinizi kenetleyebilirsiniz. Böylece enerji akışını kesip bloke eder ve bundan etkilenmemiş olursunuz.

Bir diğer metot da sarkaçlı saat kullanılarak uygulanan metottur. Beyaz kuvars kristalinden yapılmış sarkaç, elektromanyetik alanlara karşı daha hassas olduğundan özellikle yeni başlayanlar için faydalı bir tekniktir. Sarkacı, öndeki ya da sırttaki enerji merkezlerinin yaklaşık 15cm. kadar üzerinde sabit tutun ve zihninizi tamamen boşaltın. Odaklanın, enerjiniz bırakın sarkaca doğru aksın. Buna inanarak ve isteyerek yapmayı en azından deneyin. Bir süre sonra sarkaç sallanmaya başlayacaktır. Dönüş yönüne göre de merkezin açık ya da kapalı olduğunu öğreneceksiniz.

Kristaller konusuna gelince…

Asıl maddesi toprak olan cam kristallerle, tıpkı sarkaçlarda kullanılan teknik kullanılarak enerji merkezleri uyarılabilir. Özellikle sivri uçlarından yayılan enerji, kapalı olan merkezleri açmakta en güvenilir metottur. Bu konuya ilerleyen zamanlarda daha kapsamlı olarak yer vereceğim şimdilik bu kadar değinmemiz yeterli.

Görüldüğü gibi sadece deriyle ambalajlanmış bir bedenden ibaret değiliz. O ışıl ışıl bakan gözleriniz, aşık olduğunda bir şelale gibi coşup kabaran yüreğiniz, bir yerden bir yere her defasında anlamsız bir telaşla sürüklediğiniz ayaklarınız, ısrarla kendinizin ve çevrenizin sesini duymamak için tıkadığınız kulaklarınız yalnızca olması gerektiği için mi var? Peki, ne için var? Nelere cevap için, neyi sorgulamak için, ne kadar anlamak için var?

ruhsal yaşam stres çakralar

Her sabah uyandığınızda; “kahretsin, yine her şey aynı” diyerek değil, hala sahip olduklarınıza ve olmadıklarınıza ulaşabilmek için de gereken ruh, zihin ve beden bütünlüğünüzün tümünün yerinde olduğuna şükran duyarak güne başlayın.

Korkmayın bu polyannacılık değil. Bildiğim kadarıyla ben de bir sevgi kelebeği değilim. Ancak hep gerçekçi düşünerek bir süre sonra mantığın hep hayal gücünü daralttığını ve bir yerden sonra zihnimi sınırladığını gördüm. İşte bu yüzden diyorum ki; sahip olamadığınız şeyleri elde etmek için daha önce yapmadığınız şeyleri deneyimleyin.

Nasıl ki Evren, görünenin ötesinde yüzyıllardır bir gizemse hala, bizler de O’nun bir parçasıysak eğer, formülümüz bu kadar kolay, anlaşılır ve tanımlanmış olmamalı. Çevrenizden değil, kendinizden başlayın denklem oluşturmaya… Denklemlerinizi çözümledikçe, her biri mucizevi yöntemleriniz olacak her tıkanmışlığınızda… Ancak adım adım, derin nefesler alarak, her acaba nızda durup dinlenerek ve her keşfettiğinizin heyecanını özümseyerek ilerleyin.

Gerçekçi olmak gerekirse aslında sabırsız varlıklarız.

Çoğu kez şimdi değilse ne zaman? diye direttiğimiz olur. Bu hoşnutsuzluk enerjisinden tamamen sıyrılmamız oldukça güç. Ancak en aza indirgeyebiliriz. Evren maddi ve manevi hazineleri bize sunmak için hep doğru zamanı bekler. Kendi iç disiplinini oluşturamamış bir insanın her istediğini gözü kapalı elde ettiğini bir düşünsenize… Bu hem birey için sağlıksız hem de toplum için büyük bir adaletsizlik olurdu. İşte bu yüzden biraz daha denge, biraz daha düzen ve sabır diyoruz. Beyin hazır değilse gözler görmez, ruh hissetmez. Varlık bilincinizin oluşumu zamanla boyut kazanır. Bu oluşuma da sabır ekleyerek destek vermelisiniz. 

Fiziksel ve ruhsal bütünlüğünüzü bir sonraki yolculukta da aramızda görmek, beni ve Evren’i inanın mutlu edecektir.

Kaynaklar: 

*Prof. Dr. Ahmet Maranki-Elmas Maranki (2008) Kozmik Bilim ve Bilinçle: Yaşam Enerjisi, Mozaik Yayınları, 78.Basım, İstanbul

*Aykut Oğut (2009) Evrenden Torpilim Var, Dharma Yayınları, İstanbul

*Sanaya Roman (1995) Ruhsal Büyüme, Akaşa Yayınları (Çevirmen: Jale Gizer Gürsoy)

AYIN İNCİSİ:


Başkasından üstün olmamız önemli değildir. Önemli olan dünkü halimizden üstün olmamızdır. (Hint Atasözü)

Sahip olduğumuz ancak kullanmayı bilmediğimiz 7 doğa üstü güç