Cihan Harbi’nde Gelibolu ve Mirası sergisi

Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında, İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen “Cihan Harbi’nde Gelibolu ve Mirası” isimli sergi birbirinden ilginç fotoğraf ve belgelerle tarih severlere kapılarını açtı.

Cihan Harbi Gelibolu ve Mirası sergisi

Serginin açılışında konuşan İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Kallek, Çanakkale Savaşı’nın günümüz Türkiyesinin oluşumunda büyük role sahip olduğunu söyledi. Her eser ve belge için İngilizce ve Türkçe açıklamaların yer aldığı sergi, 4 Nisan 2016 Cuma gününe kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.

İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümünün düzenlediği, “Cihan Harbi’nde Gelibolu ve Mirası” sergisi, T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler Ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından desteklenen “1915’ten 2015’e nedenleri, sonuçları ve mirasıyla Çanakkale Zaferi Anma Etkinlikleri” projesinin ilk ayağını oluşturuyor. Çanakkale Savaşı’nın modern Türkiye’nin oluşumundaki öneminin aktarılmasını amaçlayan sergi, ayrıca Çanakkale Savaşı sonrasında gelişen Türkiye-Avustralya ilişkilerine ve savaşın Türk popüler kültürüne yansımalarına ışık tutuyor.


Küratörlüğünü İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Kahraman Şakul ve Sinan Ceco’nun (Kalemzen) yaptığı sergide yer alan eserler arasında haritalar, Çanakkale Boğazı’nı gösteren eski tarihli gravürler, Çanakkale Savaşı’na dair objeler, tablolar, orijinal belgeler, propaganda kartpostalları, fotoğraflar, kitaplar, gazete ve dergiler bulunuyor. Sergide ayrıca, Çanakkale Savaşı ile ilgili filmler ve belgesellerden alınmış çeşitli görüntüler ile siyah-beyaz propaganda filmlerinden bir seçki kurulan ekranlardan gösteriliyor. Danışmanlığını Haluk Oral, Savaş Karakaş ve Servet Afşar’ın yaptığı serginin kataloğu ziyaretçilere ücretsiz olarak dağıtılıyor. Proje kapsamında, günübirlik Gelibolu gezisi ve Çanakkale Savaşı Paneli de planlanıyor.

İlgili yazılar

Mehmet Güreli: Film Noir Sergisi


Berkan Baltaş’ın Damgalılar sergisi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.