Mehmet Güreli: Film Noir Sergisi

Sade Kolektif’in The Marmara Pera’da düzenlediği üçüncü sergisi, 11 Şubat – 11 Mart 2016 tarihleri arasında Mehmet Güreli’nin yeni eserlerine ev sahipliği yapacak.

Mehmet Güreli, Film Noir adını verdiği yeni sergisinde Film Noir’ı karanlıkların içinde kalan ilişkilerin dışına çıkartmayı başarıyor ve sanat tarihine, İstanbul’un 1930’lu yıllarındaki görüntüsüne, sinema tarihine ismini yazdırmış filmlere göndermeler yapıyor.

Zekayı zorlayan, insanları düşünmeye sevk eden, onları yeni dünyalara sürükleyen, düşünceden düşünce doğuran her yaratıcı işin onu çok heyecanlandırdığını anlatan Mehmet Güreli, Film Noir dönemi üretimlerinin ona bu heyecanı yaşattığını söylüyor. Ressam yeni sergisinde bunu tuvaline yansıtıyor.  Mehmet Güreli’nin resimlerinde, Film Noir detaylarını, bazen çizdiği karakterlerin gözlerinde, bazen ışıklar arasına saklanmış, bazen de yazılarda buluyoruz. Güreli’nin resimlerindeki kadınlar ve erkekler de kesinlikle bir karakteri temsil ediyor. Resimlerdeki karakterler bir Femme Fatale, bir dedektif  ya da katil olabilir… Bir karakteri Femme Fatale bir kadın olarak hayal etmek onun zekasını ve çekiciliği kullanarak yapabileceklerine dair bir dolu macerayı da zihinlerde canlandırıyor. Her karakterin içinde bulunduğu atmosfer, etrafını saran renk ve resmin içindeki ışıklar karakter üzerine hayaller kurdurtuyor.  İzleyici kendini ışık ve gölge oyunlarının gizemiyle birlikte bir Film Noir filminin içinde buluveriyor.


“Karşına bir resim koyduğunda resim hangi dönemi yansıtıyorsa sen de o çağa ait oluyorsun.” diyen Mehmet Güreli’nin uzun süredir gerçekleşek en kapsamlı sergisi olacak olan “Film Noir”, sadece geçmiş bir zamana gönderme yapmakla kalmadan, ziyaretçileri düşünmeye davet edecek. Güreli, bu sergisinde bir yandan resimler aracılığı izleyiciye sorular sorarken, diğer yandan da izleyicileri resimlerin içine dahil ederek, belki de kendi hayatlarından bazı kesitler göstermeye çağıracak.  Bu nedenle Mehmet Güreli’nin Film Noir adlı sergisi, ziyaretçiye bildiğimiz Film Noir akımından çok daha fazlasını vaat ediyor.

Yazar, müzisyen, ressam ve yönetmen olarak tanıdığımız Mehmet Güreli’nin resimleri belki de okuduğu kitaplar, yazdığı yazılar, yaptığı besteler, dinlediği melodilerle oluşuyor ama ressamın her bir resmi kendi alanında renkleri, çizimleri, ışıkları ve doğasıyla bambaşka bir dünyayı yansıtıyor.

Güreli’nin okuduğu romanlar ve yaptığı araştırmalar, düşünce alanını etkilerken, resimleri ise bağımsız ve cesurca ortaya konulan, detayları incelenince ortaya çıkan bir özgürlük alanı gibi… Güreli’nin kullandığı renkler, renklerin gelişi güzel gibi tuvalde görünmesi ise ressamın ustalığının bir parçası…


Mehmet Güreli’nin yeni sergisi ‘Film Noir’, 11 Şubat – 11 Mart tarihleri arasında The Marmara Pera’da sizleri bekliyor…

11 Şubat – 11 Mart  2016, The Marmara Pera Sergi Salonu

İlgili yazılar

Sanatı öğretirken üreten üretirken öğretenler

Plato Sanat’ın “Ölü Doğa Sergisi” Açıldı


Unesco’da bir Türk: Atilla Can ve Ebru Sanatı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.