Mutsuzluk ve karamsırlığın sebebi Tiroid olabilir

Uzun süredir devam eden depresyon ve mutsuzluğun nedeni hipotiroidi yani tiroid bezinin aç çalışması olabiliyor. Kadınlarda daha sık görülen hipotiroidi, ortaya çıkma nedenlerine göre farklı yöntemlerle tedavi edilebiliyor.

Mutsuzluk ve karamsırlığın sebebi Tiroid olabilir

Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Memorial Wellness Sağlıklı Yaşam Danışmanı Doç. Dr. Gökhan Özışık, hipotiroidi ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Tiroidler orkestra şefi gibi vücudu yönetiyor

Adem elmasının hemen altında nefes borusunu üzerinde bulunan kelebek şeklindeki ‘tiroid’ bezi vücuttaki bütün hücreler üzerinde etkili olmaktadır. T3 ve T4 hormonlarını üreten ‘tiroid’ bezi bunları depolar ve gerektiği zaman bu hormonları kan dolaşımına verir. Orkestra şefi gibi bedensel fonksiyonların neredeyse tamamının kontrolünde rol oynayan ‘tiroid’ bezinin ham maddesi iyottur. Tiroid bezi tuz, içme suyu ve besinler yoluyla alınan iyot olmadan çalışamamaktadır.


Saç tellerinizden tırnaklarınıza kadar etkiliyor

Tiroid bezinin az çalışması bedensel fonksiyonların yavaşlamasına neden olmaktadır. Kişi kendisini sürekli yorgun ve depresyonda hissetmektedir. Bununla birlikte;

  • Kilo verememe ve kilo alma
  • Halsizlik
  • Ellerde ve yüzde şişlik ile birlikte kol ve bacaklarda ağrılar, baldırlarda kramplar
  • Ciltte kuruma ve kaşıntı
  • Soğuğa tahammülsüzlük
  • Saç tellerinde kabalaşma, saç dökülmesi, kirpiklerde ve kaşlarda seyrelme
  • Kabızlık
  • Seste kabalaşma
  • Guatr
  • Unutkanlık, odaklanma ve algılama güçlüğü
  • Üreme çağındaki kadınlarda adet düzensizliği, kısırlık ve tekrarlayan düşükler görülebilmektedir.

Kalıcı etkiler bırakmaması için…

Hastanın genel muayenesini yapıldıktan sonra mutlaka ‘tiroid’ bezinin büyüyüp büyümediği kontrol edilmelidir. Kandaki TSH hormonu seviyesine bakmak hipotiroidi teşhisi için önemlidir. Beyin tarafından salgılanan TSH hormonu ‘tiroid’ hormonlarının düzeyiyle ters ilişkilidir. Kandaki tiroid hormonlarının azalması TSH düzeyinin yükselmesine neden olmaktadır. Tiroid bezi hammaddesi eksikliği, tiroid bezinin az çalışması ya da tahribata uğraması gibi farklı nedenlerde kandaki tiroid hormonlarında azalma meydana gelebilmektedir. Hipotiroidi nedenleri geçici olabilmekle birlikte genellikle kalıcı rahatsızlıklardan kaynaklanmaktadır. Tedavi yolunun belirlenmesi için öncelikle hipotiroidiye neden olan faktör belirlenmelidir.


En sık nedeni Haşimato

Tiroid tembelliğinin dünyada en sık görülen nedeni, bağışıklık sisteminin ‘tiroid’ bezine saldırarak tahrip etmesiyle oluşan Haşimato hastalığıdır. ‘Tiroid’ bezinin az çalışmasına neden rahatsızlık kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir. Her 10 hastadan 8-9’u kadındır. Çocukluk, ergenlik çağında ya da ileri yaşlılıkta çok nadir görülen Haşimato hastalığı daha çok üreme çağındaki kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Uzman bir doktorun kontrolünde verilecek ilaçlarla hormon değiştirme terapileri uygulanarak hastalık kontrol altına alınabilmektedir.

İlgili yazılar

Medikal esrar kullanımı Türkiye’de yasallaştı


Demir eksikliği anemisi nedir? Nasıl tedavi edilir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.